1 / 11

Petrom: Reducerea capacitatii de rafinare si eliminarea petrochimiei

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, si-a revizuit planurile de dezvoltare pentru 2010 din cauza crizei si a hotarat continuarea programului de restructurare, reducerea capacitatii de rafinariilor si renuntarea la activitatea de petrochimie.

“In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod", a declarat in decembrie 2009 Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

In aceeasi luna, Petrom a finalizat negocierile cu reprezentantii Oltchim pentru transferul activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim. Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro (inclusiv taxe si accize). Producatorul de titei si gaze Petrom a hotarat de asemenea ca va disponibiliza circa 1.000 de angajati de la Doljchim, combinatul urmand a fi inchis pana la finele lui 2010.

Conducerea companiei a mai decis sa modifice programul investitional destinat activitatii de rafinare, in conditiile in care marjele sunt "foarte scazute", iar perspectivele - negative, determinate de supraproductie. Astfel, desi capacitatea Petrobrazi va fi redusa la 4,2 milioane de tone pe an, in conformitate de nevoile pe plan local, rafinaria va beneficia de o investitie de 750 de milioane de euro in perioada 2010-2014.

In plus, acestia au mai anuntat ca Petrom a mai constituit in ultimul trimestru al anului 2009 un provizion in valoare de 60 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli facute deja. Compania nu exclude in viitor posibilitatea unei majorari de capital sau alte optiuni de finantare pentru asigurarea pozitiei pe piata. Statul roman ar putea participa la majorarea capitalului producatorului de titei si gaze Petrom (SNP), operatiune estimata la circa un miliard de euro, potrivit unor surse guvernamentale citate de NewsIn.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri