1 / 6

Angst: Fiecare zi s-a incadrat in tipicul de criza

Anul 2009 a fost cel mai greu an al industriei alimentare din istoria post-decembrista a Romaniei, considera Stefan Padure, vicepresedintele Angst, companie aflata in Top 3 producatori locali de mezeluri.

Astfel, scaderea veniturilor populatiei, existenta unui cadru politic de instabilitate au avut ca rezultat scaderea bugetului de cheltuieli alocat alimentelor. Consecinta directa s-a reflectat in diminuarea consumului si migrarea catre produse de o mai slaba calitate.

“Sa nu uitam ca industria alimentara din Romania a fost permanent in criza economica, anul 2009 a adus in plus si o criza financiara ce a facut ca «organismele economice bolnave» sa nu mai poata supravietui. Principala lectie invatata a fost mai mult aplicarea intr-o masura mai mare a principiului prudentei investitionale”, spune Stefan Padure (foto).

Fiecare zi s-a incadrat in tipicul de criza, afirma Padure. Potrivit acestuia, accentuarea blocajelor financiare dinspre aval inspre amonte au facut cateodata ca un cuvant dat sa nu poata fi respectat. “A fost si momentul in care moneda euro a luat-o in sus, dar politica BNR a facut ca acest fapt sa nu devina un cosmar al economiei noastre atat de dependente de comert intracomunitar (in unic sens din pacate)”, adauga vicepresedintele Angst. Piata mezelurilor de acum este cea mai slaba din ultimii 10 ani

Ce masuri a luat managementul Angst in aceste conditii? “Am facut schimbari in portofoliul de produse, am venit cu o noua linie de bussines, aducand clientilor nostri si preparate de gastronomie (salate, fripturi preparate). Totodata am deschis un nou magazin in Bucuresti. Prin toate aceste actiuni cred ca vom reusi sa atingem aceeasi cifra de afaceri cu cea de anul trecut, dar cu o rata a profitabilitatii mai mica”, explica Padure.

Ce aduce 2010? Vestile nu suna prea bine, crede Stefan Padure. Motivele sunt simple: lipsa unei politici coerente pentru agricultura si industria alimentara, dependenta industriei de materia prima europeana, cat si corelatia dintre moneda europeana si leu care pot aduce dezechilibre majore in evolutiile viitoare.

In opinia sa, acest an va fi marcat de multe falimente rasunatoare, insa va reprezenta si o perioada in care ideile noi pot crea avantaje ce pot modifica ierarhiile din piata.

“Orice interventie in libera functionare a pietei poate crea dezechilibre majore la nivel macroeconomic. Se stie si s-a dovedit ca statul este cel mai prost administrator in toate domeniile, iar interventia externa se produce numai cand exista anumite interese strategice sau de alta natura. Deci singura solutie de iesire din criza este aceea de creare a unui cadru politico-economic stabil in care mediul privat sa poata activa sanatos”, considera Padure.

Potrivit acestuia, prioritatea numarul 1 pentru Guvern consta in crearea unei infrastructuri rutiere – conditie majora pentru ramanerea noastra in Europa. In plus, printre prioritatile Guvernului trebuie sa se mai regaseasca agricultura, stimularea consumului si diminuarea pietei negre prin scaderea TVA-ului la alimente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri