1 / 4

Taxa fast-food, posibil de la 1 martie

Ministerul Sanatatii a publicat pe site proiectul pentru introducerea taxei fast-food, urmand ca aceia care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate, adica cele care contin aditivi alimentari sau sare, grasimi si zahar in exces, sa plateasca taxa incepand cu 1 martie.

Cuantumul contributiei va fi stabilit in urma negocierilor cu fiecare firma in parte. In aceasta categorie se incadreaza firmele care produc, importa sau prepara produse de tip fast-food, bauturi racoritoare (exceptie fac apele plate si minerale imbuteliate, sucurile naturale din fructe sau legume), patiserie-cofetarie, chipsuri.

“Pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern de introducere a taxei pe produsele fast-food. Similara taxei pe viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate si a celor de investitii in infrastructura din sistem. In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a Ministerului Sanatatii sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului”, spune ministrul Sanatatii, Atilla Cseke (foto).

Autoritatile propun ca taxarea sa fie realizata pe produs. In urma acestei taxe, ministerul spera sa stranga suma de aproximativ 1 mld. euro, bani care urmeaza sa fie folositi pentru sustinerea programelor nationale de sanatate.

Consultati aici proiectul de lege al Ministerului Sanatatii

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri