1 / 4

Piata constructiilor va scadea cu 8-9% in 2010

“Aprobarea bugetului cu o intarziere de doua luni, precum si instabilitatea de la nivelul politicului, sunt doar cativa din factorii care vor duce la compromiterea primului trimestru, in ceea ce priveste sectorul constructiilor. Prin urmare, ma astept la o scadere in volum a pietei cu 20% in primul trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, precum si la reducerea numarului de angajati din domeniu, pana la 310.000 – 320.000 de persoane”, afirma Laurentiu Plosceanu (foto), presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Asociatia estimeaza pentru 2010 o continuare a contractiei pentru sectorul de constructii, cu 8-9%, pana la aproximativ 11 miliarde de euro.

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu circa 17%, mai mult decat dublul reducerii Produsului Intern Brut (PIB), pana la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor din primele 11 luni ale anului trecut contabilizate de ARACO.

Totodata, numarul angajatilor din constructii a scazut la sfarsitul anului trecut la 350.000, fata de 420.000, cati erau la sfarsitul lui 2008.

Mai mult, in perioada ianuarie-noiembrie 2009, peste 20.000 de societati de constructii au intrat in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au intrat in faliment.

“Datoriile statului catre constructori pentru lucrarile efectuate in 2009 se ridica in prezent la 1,2 miliarde de euro. In conditiile in care acestea nu vor fi platite in urmatoarele saptamani, foarte multe firme de constructii risca sa intre in insolventa”, spune presedintele ARACO.

In a doua jumatate a lunii noiembrie, Plosceanu declara ca firmele de constructii au de primit de la autoritati doar 500 de milioane de euro.

“Cresterea datoriilor autoritatilor catre constructori pana la 1,2 miliarde de euro intr-un timp atat de scurt poate fi explicata doar prin doua cuvinte: an electoral”, precizeaza Plosceanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri