1 / 4

Cumparatorii, mai exigenti

Numarul deal-urilor este mai redus in aceasta perioada, iar cumparatorii traseaza ritmul tranzactiilor, dupa ce piata de fuziuni si achizitii a inregistrat un recul in 2009, afirma Alexandru Reff (foto), partener al firmei de avocatura Reff & Asociatii.

In opinia sa, apetitul investitorilor straini pentru fuziuni si achizitii a scazut puternic, iar Romania se confrunta cu o concurenta tot mai mare din partea altor tari, unde se pot obtine randamente mai bune. “Tranzactiile s-au complicat. Cumparatorii, care impun acum desfasurarea unei tranzactii, sunt mai exigenti. Aceasta exigenta atrage dupa sine mai multa implicare juridica, iar avocatii de business vor avea mai mult de lucru in 2010”, spune Alexandru Reff.

El remarca in piata de M&A tendinta cumparatorului de a-si imparti riscul cu vanzatorul, dupa ce o tranzactie a fost incheiata, prin intermediul contractelor de tip “earn-out”. “Dupa semnarea tranzactiei, vanzatorul mai are un interes, mai ales ca i se impune un nivel minim de performanta. In functie de devierile de la performanta, ajustarile pot fi semnificative.

Contractul de tip “earn-out” este un model de tranzactie in care o parte a pretului este platita dupa ce contractul a fost incheiat, iar valoarea este direct proportionala cu parametrii de performanta ai companiei achizitionate. Aceasta performanta este evaluata, in cele mai multe cazuri, de castigurile realizate.

“Pentru prima data, am vazut si ajustari in jos. Nu este usor sa ceri unui vanzator sa dea banii inapoi, dar il poti motiva prin acest tip de contract”, spune Alexandru Reff, referindu-se la capacitatea vanzatorului de a-si atinge indicatorii de performanta.

Previziuni si tendinte 2010 in M&A


- Cresterea numarului de tranzactii, insa in ritmuri diferite, in functie de industrie;
- Intarzierea preluarilor de active in dificultate;
- Interes mare pentru business performance – procese de vanzare competitive;
- Scaderea multiplilor – uneori sub asteptarile investitorilor;
- Impactul potentialelor masuri de executare silita de catre banci;
- Prezenta mai degraba a investitorilor strategici decat a fondurilor;
- Interes pentru energie, farma, produse alimentare, IT si tehnologie;
- Consolidare pe anumite piete (pentru depasirea dificultatilor, concurenta, sinergii, masa critica);
- Mentinerea presiunii pe onorarii;


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri