1 / 4

Seful Macon-Simcor asteapta bani de la actionari

“Am trei variante de dezvoltare a afacerilor pe care pot sa le prezint oricand actionarilor. Suntem cu ochii pe piata, iar achizitia unui competitor este una din oportunitati”, spune Marius Marin (foto), CEO la grupul Macon-Deva, cu afaceri de 63 de milioane de euro.

Anuntul lui Marin vine la mai putin de doi ani de la cea mai mare fuziune de piata locala de BCA, realizata de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, proprietarul Macon Deva, care a preluat si producatorul de materiale de constructii Simcor Oradea, detinut la acea data de omul de afaceri Lutz Stache, cel ce a declarat in repetate randuri ca ar fi dispus sa preia clubul de fotbal Rapid.

Enterprise Investors, unul din cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, a preluat in 2009 reteaua de supermarketuri Profi, in cea mai spectaculoasa tranzactie din comert de anul trecut.

“O achizitie merita daca maximeaza exitul pentru un fond de investitii. Daca va avea loc o astfel de mutare, logic ar fi sa se intample pana la sfarsitul lui 2011, pentru ca, pana in 2012, este nevoie ca piata sa devina mai concentrata”, subliniaza Marin.

Piata de BCA a fost tatonata in ultimii ani de investitii importante derulate de fonduri de investitii. Astfel, in 2008, producatorul de materiale de constructii Somaco a fost preluat de catre fondul de investii Oresa Ventures (care mai detine, prin altele, producatorul de vopselelor Fabryo Corporation), pentru ca, ulterior, Eplreco Craiova sa fie preluat de catre irlandezii de la CRH.

In prezent, grupul detine doua fabrici de BCA la Oradea si Deva, cu o capacitate de productie cumulata de peste 800.000 de mc anual, precum si o fabrica in Targu-Jiu, care produce 110.000 de tone de var anual. De asemenea, Macon – Simcor mai este activa in producatia de prefabricate si teracota.

Grupul nu a anuntat, deocamdata, cifrele inregistrate anul trecut, reprezentantii companiei mentionand, totusi, ca cifra de afaceri a scazut fata de 2008, dar ca “marja EBITA nu este departe de ceea ce s-a intamplat in urma cu doi ani (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare)”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri