1 / 4

Piata romaneasca, a treia evolutie din Europa pentru Holcim

Holcim, unul din cei mai mari producatori de ciment din lume, a inregistrat o scadere cu 19% a vanzarilor de ciment si clincher (materia prima pentru ciment) pe piata locala, pe fondul declinului sectorului constructiilor, se arata in raportul financiar anual al grupului elvetian.

Cu toate acestea, evolutia vanzarilor din Romania a fost printre cele mai bune inregistrate de elvetieni la nivelul Europei.

La nivel de grup, doar pietele din Croatia (-18,2%) si Azerbaijan ( -17%) au avut evolutii mai bune in ceea ce priveste vanzarile.

Pe de alta parte, vanzarile grupului elvetian au scazut cu 47,8% in Slovacia si cu 46% in Bulgaria, in vreme ce vanzarile din Cehia au inregistrat un declin de 21,8%, iar cele din Ungaria s-au comprimat cu 22,5%. De asemenea, vanzarile din Serbia au scazut cu 20% in 2009.

Raportul noteaza ca scaderea vanzarilor in Euroa Centrala si de Est s-a produs din cauza caderii sectorului constructiilor.

“In Ungaria, Romania si Bulgaria, activitatea de constructii din mediul privat a fost oprita aproape in totalitate, in vreme ce un numar important de proiecte publice de infrastructura a incetat din cauza crizei financiare”, mentioneaza sursa citata.

Markus Wirth
(foto), seful companiei, spunea recent ca industria cimentului va continua sa scada in prima jumatate a anului, urmand ca al doilea semestru sa compenseze declinul din primele sase luni.

Anul trecut, vanzarile de ciment de pe piata locala au totalizat 8-8,5 milioane de tone, in scadere cu 20-25% fata de 2008.

La nivel de grup, vanzarile si profitul net ale Holcim au scazut cu 18%, in 2009, pe fondul diminuarii cererii in Statele Unite si Europa, in vreme ce marjele operationale de profit au crescut datorita reducerii costurilor.

Profitul net al companiei a scazut la 1,47 miliarde de franci elvetieni (1 mld. euro), de la 1,78 miliarde de franci elvetieni (1,2 mld. euro), cat a fost in 2008. Totodata, vanzarile grupului s-au ridicat la 21,13 miliarde de franci elvetieni ( 14,4 mld. euro), in scadere cu 16%.

Oficialii Holcim, care alaturi de francezii de la Lafarge si de mexicanii de la Cemex controleaza piata mondiala de ciment, au declarat ca vor continua sa reduca nivelul consturilor si in acest an, dar nu au facut estimari pentru 2010.

Holcim Romania, care a avut in 2008 o cifra de afaceri de 372 milioane de euro si un profit net de 30,1 milioane de euro, detine trei fabrici de ciment, la Turda, Campulung si Alesd, avand peste 1.200 de salariati.

Grupul elvetian este cel mai mare investitor de pe piata locala. In perioada 1997-2009 a investit circa 640 de milioane de euro in achizitia si dezvoltarea celor trei fabrici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri