Angajatorii se pregatesc pentru ascensiunea pietei

Angajatorii se pregatesc pentru ascensiunea pieteiSansele de angajare in intervalul aprilie-iunie vor creste usor comparativ cu primul trimestru al anului in curs, potrivit specialistilor Manpower.

“Rezultatele studiului evidentiaza o stagnare a scaderii si chiar o usoara imbunatatire in ceea ce priveste perspectivele de angajare pentru trimestrul 2. Un alt semn de stabilizare este dat de faptul ca 64 la suta dintre angajatori au semnalat ca vor mentine constant numarul actual de angajati, cu 6 procente mai mult fata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie este un semn pozitiv in ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestere asteptate pe piata fortei de munca pana la sfarsitul anului, in concluzie incurajator atat pentru angajatori, cat si pentru solicitantii de locuri de munca”, afirma Camelia Stanculescu (foto), general manager al Manpower Romania, una dintre cele mai importante companii de HR pe plan local.

Previziunea neta de angajare pentru cel de-al doilea trimestru s-a imbunatatit, inregistrand o crestere fata de primele trei luni, de la -11%, la -7%.

“Dupa cum se stie, prima parte a anului este adesea o perioada incerta pentru angajatori, iar multi dintre ei sunt destul de atenti in legatura cu planurile lor de angajare chiar si in momentele prospere. Angajatorii stiu ca piata isi va reveni in cele din urma, asa ca asteapta semne de stabilitate inainte de a merge mai departe si de a creste din nou numarul angajatilor. Odata ce semnalele usor optimiste deja aparute vor fi confirmate si in trimestrul urmator, angajatorii vor fi gata sa reactioneze rapid la ascensiunea pietei", completeaza Stanculescu.

Cu toate acestea, raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, previziunea de angajare a inregistrat un declin de 3%. Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul angajatorilor, care estimeaza o crestere a volumului angajarilor, si procentul celor care estimeaza ca vor reduce recrutarile.

Capitala va angaja cu 8% mai putin

Capitala va angaja cu 8% mai putinAngajatorii din doua regiuni dintre cele opt analizate in studiu anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare pe parcursul trimestrului doi al 2010, in timp ce regiunea de sud pastreaza aceleasi previziuni raportat la primele trei luni ale anului.

Fata de primul trimestru, intentiile de angajare s-au imbunatatit considerabil in patru regiuni comparativ cu trimestrul anterior.

Angajatorii raporteaza o crestere considerabila a previziunii cu 27 puncte procentuale pentru regiunea sud-est. Planuri de angajare optimiste sunt raportate si pentru regiunea centru si sud, unde previziunea a inregistrat o crestere cu 17, respectiv 16 puncte procentuale.

Cu toate acestea, previziunea inregistreaza o scadere considerabila in trei dintre regiuni. Angajatorii din sud-vest raporteaza o scadere cu 16%, iar cei din regiunea vest o scadere cu 14%.

Astfel, cei mai pesimisti sunt angajatorii din nord-vest si sud-vest, unde previziunile de angajare sunt de -17%, respectiv -16%. La polul opus, optimistii se regasesc in Muntenia, cu o previziune stagnanta de 0%, si in Transilvania, unde se intrevede o sansa de angajare de +3%.

Oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unei slujbe sunt, de asemenea, negativiste, Maramuresul fiind cel mai sarac in oferte - previziune de angajare de -17%, urmat de Banat, cu perspective de -12%, si Moldova, cu -8%.

Pentru al doilea trimestru consecutiv, angajatorii din regiunea Bucuresti - Ilfov continua sa raporteze o scadere a activitatii pe piata fortei de munca, cu o previziune de angajare de -10%, cu 8% mai scazuta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

6 din 10 sectoare de activitate isi imbunatatesc prognoza de angajare

6 din 10 sectoare de activitate isi imbunatatesc prognoza de angajareAngajatorii prezenti in sase dintre cele zece sectoare de activitate analizate se asteapta ca ritmul de angajare sa se imbunatateasca, comparativ cu trimestrul anterior, sectoarele agricol si HoReCa inregistrand cele mai optimiste cresteri ale previziunii de angajare, de 14%, respectiv 13%, ajungand la previziuni de -12 si +2% pentru urmatoarele trei luni..

Daca in lunile ianuarie - martie, cele mai putine sanse de angajare apartineau candidatilor domeniilor HoReCa si constructii, cu o previziune sumbra de -16, respectiv -29%, pentru al doilea trimestru domeniile constructii si transport au cea mai scazuta rata de angajare, de -21%.

Pentru al saselea trimestru consecutiv, angajatorii din sectorul energetic anticipeaza intentii de angajare negative, raportand o previziune de -14%, cu 5% mai buna comparativ cu trimestrul anterior, insa cu 12% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Angajatorii din sectorul finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri estimeaza un ritm de angajare lent pentru urmatoarele trei luni, estimand o rata a angajarilor de -8%. Intentiile de angajare au scazut atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de acum un an, previziunea inregistrand un declin cu 11, si respectiv 8 puncte procentuale.

In schimb, cele mai puternice intentii de angajare in acest trimestru sunt raportate de catre cei din zona retail (+7%), unde previziunea inregistreaza o crestere considerabila cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut, si cu 9 puncte procentuale fata de trimestrul doi din 2009.

Studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca se realizeaza trimestrial la nivel international si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua angajarile totale pe parcursul trimestrului urmator. In Romania, studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 750 de angajatori.