In stand-by pe credit

In stand-by pe credit“Situatia financiara a grupului este foarte solida. In prezent, capacitatea de imprumut a grupului este de 120 mil. euro, adica de trei ori valoarea EBITDA inregistrata anul trecut. Din aceasta, datoria grupului este de circa 60 de milioane, ceea ce inseamna ca avem peste 60 de milioane pe care ii putem imprumuta fara sa avem probleme. Cu toate acestea, vom lua bani de la banci doar atunci cand vom vedea oportunitati reale de extindere”, spune Dimitris Sophocleous (foto) , CFO A&D Pharma.

Deocamdata, oficialii grupului exclud alte posibilitati de extindere, fie ca este vorba de proiecte greenfield sau de achizitii, in conditiile in care lucreaza la finalizarea tranzactiei prin care A&D Pharma a preluat la sfarsitul anului trecut subsidiarele din Polonia, Ungaria, Slovacia si Cehia ale companiei farmaceutice Ozone.

“In acest moment, preocuparea A&D Pharma este de a integra operational toate activitatile grupului si nu are rost sa ne gandim la o alta extindere in tara sau in strainatate, atata timp cat nu am finalizat acest proces. Evident ca monitorizam in continuare eventualele miscari din piata, pentru ca trebuie sa fim tot timpul atenti la oportunitatile care ar putea aparea”, afirma Robert Popescu, directorul general al A&D Pharma.

Grupul a platit putin peste 23 mil. euro pentru achizitia distribuitorului Arishop Pharma din Bulgaria si a subsidiarelor regionale ale Ozone, iar integrarea tuturor operatiunilor in A&D Pharma se va realiza pana la jumatatea lui 2010.

Grupul va plati insa cash doar aproximativ cinci milioane de euro in urma tranzactie, restul sumei reprezentand datorii catre A&D Pharma ale entitatilor achizitionate.

Restructurarea grupului, aproape de finalizare

Restructurarea grupului, aproape de finalizareIntegrarea operationala a achizitiilor derulate anul trecut de A&D Pharma reprezinta ultimul pas de reorganizare a grupului, proces care a debutat in 2008.

La inceputul acelui an, grupul s-a structurat pe trei divizii de business: retail (lantul de farmacii Sensiblu), distributie (Mediplus) si marketing & sales. Ulterior, actionarii fondatori businessului au operat mai multe schimbari in managementul grupului, iar Dragos Dinu (CEO), Vivian Diaconescu (seful diviziei de marketing & sales), Roger de Bezelaire (CFO) si Claudiu Opran (seful Sensiblu) au parasit A&D Pharma.

In urma plecarilor executive, Robert Popescu a fost numit CEO al A&D Pharma si Chief Operating Officer (COO) al Sensiblu, Dimitris Sophocleous – CFO, iar Jean Michel Lespinasse a preluat functia de director al diviziei de marketing & sales.

Recent, Claudiu Manolescu, fostul group accounting & reporting director al A&D Pharma a fost numit in pozitia de CFO la companiile de publicitate outdoor Euromedia si Beta Cons, parte a Epamedia, in vreme ce Eugen Antohi, fost consilier in ministerul Sanatatii, a fost recrutat de grupul olandez pentru a ocupa functia de director businss unit consumer health in cadrul diviziei de marketing & sales.

“In momentul de fata, pot spune ca exista stabilitate in ceea ce priveste echipa manageriala a A&D Pharma. Nu se pune vorba de noi plecari sau sosiri la nivel de management”, spune Robert Popescu (foto).

La sfarsitul lui 2007, inaintea inceperii procesului de restructurare al grupului, A&D Pharma a inregistrat o cifra de afaceri de 425,5 mil. euro, pentru ca, in 2008, afacerile sa urce la 501,5 mil. euro.

2009 a adus o noua crestere a businessului, la 514,3 mil. euro, in avans cu 3% in euro fata de anul precedent si cu 18% in lei.

Mediplus a generat vanzari de 380 mil. euro anul trecut, farmaciile Sensiblu – 190,8 mil. euro, iar divizia de marketing & sales – 42,4 mil. euro. Diferenta de aproape 100 mil. euro dintre vanzari si cifra de afaceri a grupului este data de vanzarile intre diviziile A&D Pharma.

Totodata, grupul si-a crescut foarte mult profitabilitatea in ultimii ani. Astfel, daca in 2007 A&D Pharma realiza un profit EBITDA de 12,3 mil. euro, anul trecut a avut EBITDA de 41,2 mil. euro, in crestere cu 87% fata de 2008.

Restructurarea grupului a insemnat si o reducere de personal. Daca in octombrie 2008 A&D pharma avea 3.540 de salariati, la sfarsitul anului trecut, numarul de angajati s-a redus la circa 3.100.

“Procesul de restructurare a insemnat si o eficientizare a operatiunilor, cheltuielile de salarizare fiind reduse de la 50 mil. euro in 2008, la 38 mil. euro la sfarsitul anului trecut. De asemenea, cheltuielile operationale au scazut la 83 mil. euro, de la 111 mil. euro la sfarsitul lui 2008”, subliniaza Dimitris Sophocleous, directorul financiar al grupului.

De asemenea, procesul de restructurare a fost dublat de o crestere a numarului de farmacii de catre grup, A&D Pharma avand 225 de locatii la sfarsitul lui 2009. Cifra de afaceri medie per farmacie a ajuns anul trecut in cadrul grupului la 81.000 de euro, de la 66.000 de euro la sfarsitul lui 2008.

Piata farma ar putea scadea sub valoarea de anul trecut

Piata farma ar putea scadea sub valoarea de anul trecutPiata farmaceutica, a carei valoare a scazut anul trecut la 1,92 mld. euro, de la 1,95 mld. euro in 2008, ar putea inregistra un nou declin in 2010, din cauza problemelor pe care le-ar ridica o noua prelungire a termenelor de plata a medicamentelor compensate din programele nationale.

“Asa cum este constituit bugetul Sanatatii in momentul de fata, banii pentru medicamente nu vor ajunge decat pana in iunie-iulie. Autoritatile au fie varianta unei rectificari bugetare, prin care sa suplimenteze fondurile, fie solutia extinderii termenele de plata catre farmacii, de la 180 la 360 de zile. O amanare a platilor ar bulversa piata farmaceutica locala”, apreciaza CEO-ul A&D Pharma.

El subliniaza ca lipsa finantarilor, coroborata cu pretul redus al medicamentelor din Romania ar poate descuraja companiile in a mai livra produse farmaceutice in Romania.

“Trebuie sa gasim o solutie astfel incat piata locala sa nu-si piarda atractivitatea si sa nu ramana fara medicamente. Ar trebuie sa ne asezam cu totii la masa, autoritati, companii si finantatori, si sa discutam pentru ca trebuie sa gasim o forma de finantare”, mentioneaza Popescu.

Cele mai importante modificari legislative care au vizat anul trecut piata farmaceutica locala au fost adoptarea unei noi metodologii de calcul a pretului medicamentelor, implementarea programului prin care s-a majorat nivelul de compensare a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici, precum si prelungirea perioadei de plata a medicamentelor pe baza de prescr'+'iptie de la 90 la 180 de zile.

Prelungirea la 180 de zile s-a facut pentru medicamentele compensate partial, iar o alta prelungire, de la 60 la 90 de zile a avut loc pentru prescriiptiile compensate 100% suportate prin programele nationale de HIV/SIDA, diabet sau oncologie.

Compania A&D Pharma, devenita ulterior un grup inregistrat in Olanda, a fost infiintata in 1994, iar din 2006 este listata pe piata AIM a Bursei din Londra, sub simbolul ADPH.