1 / 4

200 mil. lei din fonduri nerambursabile au ajuns la companii in ultimele luni

In conditiile in care companiile au aprobat cu zgarcenie bugetele de resurse umane pentru anul 2010, concentrandu-se cu precadere pe strategii de reducere a costurilor cu angajatii supravietuitori disponibilizarilor de anul trecut, banii de la Uniunea Europeana ar putea fi colacul de salvare pentru departamentele de resurse umane.

Aproximativ 150 de companii private, de stat si organizatiile independente ale caror proiecte au castigat finantare din partea Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), au primit in ultimele 4-6 luni in jur de 200 milioane lei (4, 72 milioane euro) pentru demararea activitatilor, potrivit lui Sorin Ardelean, directorul de cabinet al Ministerului Muncii.

Banii nerambursabili de la UE pot fi accesati de orice companie privata, de stat sau ONG, prin depunerea electronica a unui proiect in domeniul resurselor umane, incadrat in una din cele sase axe principale ale finantarii - educatia si formarea profesionala, corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, resterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, modernizarea serviciului public de ocupare, promovarea masurilor active de ocupare si a incluziunii sociale.

“Primim si in acest moment foarte multe cereri de finantare pentru programe de training si recalificare profesionala. Pot spune chiar ca valoarea totala a proiectelor depuse pana acum pe aceasta axa depaseste cu 80% bugetul dedicat in acest an pentru instruire si recalificare”, afirma Ardelean.

Cu toate acestea, companiile private nu se inghesuie sa depuna proiecte din cauza birocratiei si a lichiditatilor ce trebuie investite in implementarea proiectului, inaintea rambursarii primelor transe de la UE.

“Proiectele implementate cu fonduri structurale functioneaza pe principiul decontarii cheltuielilor anterior facute. Aceasta inseamna ca o firma trebuie sa angajeze si sa efectueze plati in cadrul proiectului (din resurse proprii), in anumite procente din valoarea totala a proiectului, si apoi sa solicite rambursarea cheltuielilor efectuate”, spune Alina Chiriac, consultant in cadrul firmei de training Ascendis, cu afaceri de 4 mil. euro in 2008.

Pentru proiectele aprobate in 2007(unele aflate in faza de implementare si in 2010), in valoare totala de aproape 250 milioane de euro, Fondul Structural European a rambursat jumatate din suma.

Proiectele finantate prin intermediul POSDRU se impart in doua categorii: proiecte strategice si proiecte de grant. Proiectele strategice au o valoare cuprinsa intre minim 500.000 de euro si maxim 5 milioane de euro, in timp ce valoarea granturilor se incadreaza intre 50 000 si 500 000 de euro. Fondurile sunt finantate in proportie de 5% din bugetul beneficiarilor, restul provenind de la UE.

Romania poate beneficia de un sprijin financiar de peste 4,2 miliarde euro pana in 2013 pentru dezvoltarea resurselor umane, cu o finantare de 85% din fonduri europene si 15% din bugetul de stat. Grosul finantarilor – peste 38% - merge catre proiecte pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si pentru adaptarea fortei de munca si a companiilor, in timp ce alti 34% vizeaza proiecte pentru integrarea pe piata muncii si incluziunea sociala. Aproape un miliard de dolari este disponibil pentru cercetare si educatie.

In 2008 Fondul Structural European a pus la bataie 1,23 miliarde de euro, iar in 2009 primele doua transe au insumat alte 1,23 miliarde de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri