Minusurile programului nu trebuie reluate in 2010

Minusurile programului nu trebuie reluate in 2010Piata de centrale termice a scazut anul trecut cu 60% in volum anul trecut si cu 40% in valoare fata de 2008, pana la 150 milioane de euro, potrivit lui Olimpiu Achim, presedintele Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice din Romania (APICT) si director general al Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann.

Spre deosebire de piata centralelor termice clasice, segmentul centralelor solare (pe baza de panouri solare) a continuat sa creasca, datorita orientarii clientilor catre solutii eficiente energetic de durata, la 25.000 de metri patrati. Comparativ, la sfarsitul anului 2008, piata centralelor solare s-a ridicat la 10.000 de metri patrati.

In 2009, primul an in care s-a derulat programul Casa Verde, companiile care comercializeaza centrale termice solare au facut prea putini bani din acest proiect.

"Marele minus al programului este ca duce la o dereglare a mecanismelor din piata, lucru care s-a vazut foarte bine in 2009, cand oamenii au asteptat ca programul sa inceapa pentru a cumpara produsele. Programul a inceput ulterior, insa doar pentru persoane fizice", spune Achim (foto).

Viessmann, care detine o cota de 20% din piata centralelor solare, potrivit estimarilor companiei, a inregistrat o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2009, in declin cu 25% fata de 2008, pe fondul scaderii economiei, care a dus la inghetarea pietei imobiliare, dar si la aparitia blocajelor financiare.

Programul Casa Verde a fost anuntat de catre Guvern din 2008, ca o solutie oferita, in principal, persoanelor fizice ce doresc sa-si inlocuiasca ori sa-si completeze sistemele clasice de incalzire cu o solutie bazata pe energie verde. Programul nu a inceput insa in ianurie 2009, ci in a doua jumatate a anului, adresandu-se persoanelor juridice si institutiilor publice si nu persoanelor juridice.

Cei interesati de de programul Casa Verde au putut depune proiecte in trei etape: 15 - 31 iulie, 1-15 septembrie si 9-27 septembrie. Primele doua etape au fost prelungite de catre Administratia Fondului de Mediu (AFM), institutia care coordoneaza programul, din cauza numarului redus de proiecte depuse.

Potrivit informatiilor de pe site-ul AFM, in prima sesiunea a programului, cei interesati au depus 151 de proiecte, din care au fost aprobate 91, in valoare totala de circa 80 milioane de lei (20 mil. euro).

In opinia jucatorilor din piata de profil, un alt minus al programului, asa cum a fost implementat in 2009, consta in procedura greoaie de constituire a documentatiei.

"In formula cunoscuta, procedura de intocmire si depunere a documentatiei proiectului, alaturi de necesitatea elaborarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate de catre beneficiari reprezinta un proces birocratic ce genereaza ingreunarea derularii Programului. In conditiile in care aceste aspecte nu sufera modificari, consideram foarte greu de obtinut un rezultat notabil", spune Sever Scarlat, directorul general al distribuitorul de centrale termice Baxi Romania, parte a grupului germano-britanic BDR Thermea, cu afaceri de 3,3 mil. euro in 2009 pe piata locala.

In anul 2009, distribuitorul a facut 360.000 euro din vanzarea echipamente eficiente energetic (cu condensare) si pe baza de resurse regerabile, care conduc la reducerea consumului de combustibili fosili si a emisiilor de noxe.

Pe langa efectul de asteptare al populatiei, gradul ridicat de redactare a documentatiei, procedura de validare a instalatorilor acreditati care sa monteze sistemele a fost un alt minus al programului, apreciaza si reprezentantii Ariston Thermo Romania, filiala italienilor Ariston Thermo Group.

Vesti bune de la Guvern...deocamdata

Vesti bune de la Guvern...deocamdataIn ciuda minusurilor pe care le-a avut Casa Verde in 2009, companiile care comercializeaza sisteme eficiente energetic se asteapta la o noua fata a programului in 2010, incurajate si de declaratiile recente ale ministrului Mediului.

La inceputul lunii martie, Laszlo Borbely (foto), ministrul Mediului, spunea ca programul Casa Verde va fi pornit si pentru persoane fizice in doua luni, ceea ce ar insemna ca in mai ar putea incepe perioada de depunere a proiectelor.

Totodata, ministrul preciza ca programul ar urma sa dispuna de 310 mil. lei, precum si de credite angajate de alte 300 mil. lei. Suma de 310 milioane de lei a fost alocata si anul trecut pentru program.

"Initiativa ministrul Mediului de a reporni programul pentru cetateni este una laudabila, pentru ca acolo se poate crea un efect de bulgare de zapada. De indata ce oamenii vor vedea pe casele vecinilor lor un sistem regenerabil, vor fi interesati si poate isi vor monta unul", spune Adrian Moisa, director general al firmei Jetrun EnergoEco, reprezentanta locala a companiei Wolf Heiztechnik, unul din cei mai importanti jucatori europeni in sisteme de ventilatie.

Totodata, ministrul preciza ca programul ar uma sa dispuna de 310 mil. lei, precum si de credite angajate de alte 300 mil. lei. Suma de 310 mil. lei a fost alocata si anul trecut pentru program.

De asemenea, ministrul a precizat ca ia in calcul subventionarea a 70-80% din suma necesara implementarii unui sistem eficient energetic, restul urmand a fi suportata de catre beneficiari.

Subventionarea unui procent ridicat din costul total al proiectului este sustinuta de Olimpiu Achim, de la Viessmann Romania, care apreciaza ca o alta varianta nu este sustenabila, in conditiile in care puterea de cumparare a romanilor este una scazuta.

Pe de alta parte, reprezentantii altor companii sunt de parere ca statul ar trebui sa subventioneze un procent mai mic din fiecare proiect, astfel banii sa ajunga la cat mai multi oamenii.

“In toate tarile europene in care se ofera astfel de subventii, procentul este mult mai mic, respectiv 40%-50%. De ce sa nu oferim un procent mai mic mai multor oameni? Daca statul preia 80%, foarte multi oameni vor fi interesati, deoarece ar trebui sa contribuie doar cu 20%. Totusi, fondul s-ar consuma mult mai repede, pentru mult mai putine proiecte. Pana la urma, scopul este incurajarea folosirii acestui tip de echipamente, inlocuirea cat mai multor instalatii vechi cu unele performante si prietenoase cu mediul inconjurator”, spune Catalin Draguleanu, director national de vanzari la Ariston Thermo Romania, a carui parere este impartasita si de reprezentantii Baxi Romania.

Cat costa o centrala termica cu panou solar

Cat costa o centrala termica cu panou solarCostul unui sistem de incalzire pe baza de panouri solare variaza in functie de tipul si de functiile acestuia. Mai ieftine sunt sistemele folosite la incalzirea apei menajere, iar daca se adauga si o instalatie pentru incalzirea locuintei, preturile cresc de cateva ori.

Sistemul solar mediu pentru aport la incalzirea apei menajere este alcatuit din doua panouri solare, un boiler de acumulare de 200 de litri, accesorii si automatizari aferente, iar pretul unui astfel de sistem variaza intre 2.000 si 3.000 de euro, potrivit informatiilor furnizate de Baxi Romania.

“Un calcul foarte simplu arata ca o instalatie solara medie ce cuprinde doua panouri solare, cu o suprafata totala de captare a radiatiilor solare de aproximativ 5 metri patrati, poate duce la o economie anuala medie de 260 metri cubi de gaz metan. La nivelul intregului program Casa Verde, acest calcul se poate traduce printr-o ecomomie anuala de gaz de aproximativ 8 milioane de metri cubi de gaz metan pe an si de o economie de peste 160 milioane de metri cubi de gaz metan pe durata medie de viata a panourilor solare”, explica Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania.

Implementarea unui sistem pe baza de panouri solare, care sa duca insa la incalzirea locuintei, nu doar la incalzirea apei menajere, costa 7.000 – 8.000 de euro. Daca se adauga si o pompa de caldura, costurile unui sistem complet pot ajunge la cateva zeci de mii de euro.

„Pentru o casa de 180 de metri patrati, costul unui sistem care sa incalzeasca atat apa menajera, cat si locuinta, ar fi de circa 7.000 de euro. Trebuie mentionat ca un astfel de sistem nu asigura independenta energetica totala a beneficiarului fata de sursele clasice”, spune Adrian Moisa, director general al firmei Jetrun EnergoEco.

Un sistem bun, cu preturi initiale ridicate, poate asigura economii lunare la factura de gaze de 60-80% fata de un sistem clasic. Amortizarea investitiei pentru un sistem cu un pret in jurul a 8.000 de euro se poate realiza in 7-8 ani, existand si situatii in care durata de amortizare se poate reduce la 5 ani.

Indiferent de costul sistemelor, companiile asteapta Casa Verde ca pe o gura de oxigen, asa cum s-a intamplat si in 2009, in condiitile in care se asteapta ca piata sa-si continue declinul si in 2010.

"Implementarea Programului Casa Verde, insa intr-o varianta imbunatatita, va aduce o gura de oxigen industriei termotehnice. O eventuala decizie de amanare sau de anulare a programului va influenta negativ vanzarile companiei. Piata termotehnica autohtona a intrat intr-o perioada de declin, cu precadere pe segmentul echipamentelor standard, tendinta catalizata si de criza economica actuala", mentioneaza Sever Scarlat.

Si Viessmann Romania se bazeaza pe program, Casa Verde fiind asteptat ca unul din factorii care sa contribuie semnificativ la mentinerea cifrei de afaceri la nivelul din 2010.

In Romania sunt circa 1,5 milioane de centrale de apartament montate, in vreme ce piata este estimata de 100.000 de unitati.