1 / 4

Minusurile programului nu trebuie reluate in 2010

Piata de centrale termice a scazut anul trecut cu 60% in volum anul trecut si cu 40% in valoare fata de 2008, pana la 150 milioane de euro, potrivit lui Olimpiu Achim, presedintele Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice din Romania (APICT) si director general al Viessmann Romania, subsidiara locala a producatorului german de centrale termice Viessmann.

Spre deosebire de piata centralelor termice clasice, segmentul centralelor solare (pe baza de panouri solare) a continuat sa creasca, datorita orientarii clientilor catre solutii eficiente energetic de durata, la 25.000 de metri patrati. Comparativ, la sfarsitul anului 2008, piata centralelor solare s-a ridicat la 10.000 de metri patrati.

In 2009, primul an in care s-a derulat programul Casa Verde, companiile care comercializeaza centrale termice solare au facut prea putini bani din acest proiect.

"Marele minus al programului este ca duce la o dereglare a mecanismelor din piata, lucru care s-a vazut foarte bine in 2009, cand oamenii au asteptat ca programul sa inceapa pentru a cumpara produsele. Programul a inceput ulterior, insa doar pentru persoane fizice", spune Achim (foto).

Viessmann, care detine o cota de 20% din piata centralelor solare, potrivit estimarilor companiei, a inregistrat o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2009, in declin cu 25% fata de 2008, pe fondul scaderii economiei, care a dus la inghetarea pietei imobiliare, dar si la aparitia blocajelor financiare.

Programul Casa Verde a fost anuntat de catre Guvern din 2008, ca o solutie oferita, in principal, persoanelor fizice ce doresc sa-si inlocuiasca ori sa-si completeze sistemele clasice de incalzire cu o solutie bazata pe energie verde. Programul nu a inceput insa in ianurie 2009, ci in a doua jumatate a anului, adresandu-se persoanelor juridice si institutiilor publice si nu persoanelor juridice.

Cei interesati de de programul Casa Verde au putut depune proiecte in trei etape: 15 - 31 iulie, 1-15 septembrie si 9-27 septembrie. Primele doua etape au fost prelungite de catre Administratia Fondului de Mediu (AFM), institutia care coordoneaza programul, din cauza numarului redus de proiecte depuse.

Potrivit informatiilor de pe site-ul AFM, in prima sesiunea a programului, cei interesati au depus 151 de proiecte, din care au fost aprobate 91, in valoare totala de circa 80 milioane de lei (20 mil. euro).

In opinia jucatorilor din piata de profil, un alt minus al programului, asa cum a fost implementat in 2009, consta in procedura greoaie de constituire a documentatiei.

"In formula cunoscuta, procedura de intocmire si depunere a documentatiei proiectului, alaturi de necesitatea elaborarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate de catre beneficiari reprezinta un proces birocratic ce genereaza ingreunarea derularii Programului. In conditiile in care aceste aspecte nu sufera modificari, consideram foarte greu de obtinut un rezultat notabil", spune Sever Scarlat, directorul general al distribuitorul de centrale termice Baxi Romania, parte a grupului germano-britanic BDR Thermea, cu afaceri de 3,3 mil. euro in 2009 pe piata locala.

In anul 2009, distribuitorul a facut 360.000 euro din vanzarea echipamente eficiente energetic (cu condensare) si pe baza de resurse regerabile, care conduc la reducerea consumului de combustibili fosili si a emisiilor de noxe.

Pe langa efectul de asteptare al populatiei, gradul ridicat de redactare a documentatiei, procedura de validare a instalatorilor acreditati care sa monteze sistemele a fost un alt minus al programului, apreciaza si reprezentantii Ariston Thermo Romania, filiala italienilor Ariston Thermo Group.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri