Fara castig de patru ani

Fara castig de patru aniAustriecii au intrat pe piata locala in 2004, iar in primii trei ani afacerile au crescut succesiv, pana la 236,3 mil. lei (67 mil. euro) in 2006. Evolutia businessului s-a tradus intr-un profit generos pentru companie in 2004 si 2005.

Chiar daca afacerile companiei au continuat sa creasca semnificativ in 2006 fata de anul precedent, profitul Lasselberger Romania, activa pe piata locala prin Lasselsberger SA si Sanex Cluj-Napoca, s-a transformat intr-o pierdere neta de 26,9 mil. lei (7,6 mil. euro).

Austriecii au continuat sa functioneze pe pierdere pana in 2009, avand in vedere declaratiile oficialilor din Romania, care spun ca “2010 va insemna revenirea pe profi”, fara a face insa nicio precizare asupra pierderilor de anul trecut.

Cel mai negru an al Lasselsberger pe piata locala a fost 2008, cand la o cifra de afaceri de 152 mil. lei (41 mil. euro), pierderea neta a atins aproape 60 mil. lei (16 mil. euro), potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante.

Businessul austriciecilor de pe piata locala a inceput sa urmeze o directie pozitiva din 2008, dupa aducerea lui Christian Morath pe postul de director general si a lui Eduard Macarescu, in functia de director comercial, ambii fiind recrutati de la retailerul Rewe Romania.

Efectele schimbarii managementului s-au vazut in 2009.

“2009 a fost un an in care am consolidat businessul si am implementat o noua organizare interna care sa permita o crestere a eficientei proceselor interne si o abordare comerciala performanta”, spune Eduard Macarescu.

Grupul austriac si-a redus indirect costurile din Romania si prin inchiderea a doua din cele trei unitati de productie pe care le detinea pe piata locala, pe fondul diminuarii vanzarilor de pe piata.

Austriecii au inchis in 2008 fabrica din Lugoj, pentru ca in iunie 2009 sa inchida si unitatea de productie Cesarom din Bucuresti. Singura fabrica ramasa in functie este Sanex, din judetul Cluj-Napoca.

In urma inchiderii fabricii din Bucuresti, au fost disponibilizati 300 din cei 450 de angajati care lucrau in unitatea de productie. Cei 150 de angajati ramasi in Bucuresti coordoneaza activitatile logistice si administrative ale businessului.

Cota de piata a ajuns la 36%

Cota de piata a ajuns la 36%Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 150 mil. lei (35 mil. euro), fata de 152 mil. lei (41 mil. euro) in 2008, in conditiile in care piata de placi ceramice s-a contractat cu 40%, pana la 110 mil. euro.

“Comprimarea sectorului constructiilor, scaderea numrului de proiecte rezidentiale si non rezidentiale, cat si blocarea creditarii au fost principalele motive care au dus la diminuarea pietei de placi ceramice in 2009. Anul acesta speram ca piata de profil din Romania se va diminua doar cu 10 procente, ajungand la o valoare de aproximativ 100 milioane de euro”, afirma Macarescu.

In volum, piata de placi ceramice a coborat la 25 mil. mp, iar 2010 ar putea aduce o scadere de inca 2 mil. mp.

In ciuda estimarilor privind o scadere a pietei si in 2010, compania vrea sa-si majoreze cota de piata la 38%, dupa ce in 2009 spune ca a atins o cota de 36%.

Compania si-a stabilit pentru 2010 vanzari la export de circa 2 mil. euro, echivalentul a 5% din cifra de afaceri bugetata pentru 2010.

Lasselsberger Romania a exportat incepand cu anul trecut pe pietele din Grecia si Bulgaria, cand exporturile au avut o pondere de 1% in totalul cifrei de afaceri. Pentru 2010, producatorul de placi ceramice si-a bugetat o crestere cu 10% a businessului, pana la 38,5 mil. euro.

Compania intentioneaza ca in 2010 sa iasa si pe alte piete din preajma Romaniei.

“ Pentru moment nu va putem oferi informatii cu privire la pietele pe care vom iesi, fiind in curs de negociere cu posibilii parteneri”, subliniaza Macarescu.

La jumatatea anului trecut, oficialii Lasselberger Romania anuntau ca sunt interesati sa exporte in Serbia, Grecia, Bulgaria si Macedonia.

Ancheta privind intrarea in urmarire penala, in desfasurare

Ancheta privind intrarea in urmarire penala, in desfasurareSubsidiara locala a austriecilor continua sa fie in urmarire penala, procedura in care se afla de la sfarsitul lui 2009.

Delta Distribution, distribuitor de placi ceramice, companie care a generat inceperea urmarii penale a Lasselsberger, se afla de mai mult timp in litigiu cu producatorul.

Totul a inceput in 2008, cand Lasselsberger a intentat proces distribuitorului, producatorul solicitand Delta Distribution plata unor datorii de circa 10 milioane de euro.

Suma reprezenta contravaloarea unor stocuri livrate de producator si neachitate de distribuitor.

Ca urmare a litigiului cu Lasselsberger, Delta Distribution a intrat in proces de insolventa la inceputul lui 2009.

Procedura de insolventa i-a permis distribuitorului de gresie si faianta sa obtina o amanare a platilor catre furnizori. Daca nu ar fi intrat in insolventa, Delta ar fi trebuit sa plateasca datoriile mult mai repede.

"Ancheta este in desfasurare si nu s-a ajuns inca la proces", mentioneaza Macarescu.

In afara de Lasselsberger, Ceramica Lazar (Reghin – Mures) este singurul producator de gresie si faianta de pe piata locala.