1 / 4

Fara castig de patru ani

Austriecii au intrat pe piata locala in 2004, iar in primii trei ani afacerile au crescut succesiv, pana la 236,3 mil. lei (67 mil. euro) in 2006. Evolutia businessului s-a tradus intr-un profit generos pentru companie in 2004 si 2005.

Chiar daca afacerile companiei au continuat sa creasca semnificativ in 2006 fata de anul precedent, profitul Lasselberger Romania, activa pe piata locala prin Lasselsberger SA si Sanex Cluj-Napoca, s-a transformat intr-o pierdere neta de 26,9 mil. lei (7,6 mil. euro).

Austriecii au continuat sa functioneze pe pierdere pana in 2009, avand in vedere declaratiile oficialilor din Romania, care spun ca “2010 va insemna revenirea pe profi”, fara a face insa nicio precizare asupra pierderilor de anul trecut.

Cel mai negru an al Lasselsberger pe piata locala a fost 2008, cand la o cifra de afaceri de 152 mil. lei (41 mil. euro), pierderea neta a atins aproape 60 mil. lei (16 mil. euro), potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante.

Businessul austriciecilor de pe piata locala a inceput sa urmeze o directie pozitiva din 2008, dupa aducerea lui Christian Morath pe postul de director general si a lui Eduard Macarescu, in functia de director comercial, ambii fiind recrutati de la retailerul Rewe Romania.

Efectele schimbarii managementului s-au vazut in 2009.

“2009 a fost un an in care am consolidat businessul si am implementat o noua organizare interna care sa permita o crestere a eficientei proceselor interne si o abordare comerciala performanta”, spune Eduard Macarescu.

Grupul austriac si-a redus indirect costurile din Romania si prin inchiderea a doua din cele trei unitati de productie pe care le detinea pe piata locala, pe fondul diminuarii vanzarilor de pe piata.

Austriecii au inchis in 2008 fabrica din Lugoj, pentru ca in iunie 2009 sa inchida si unitatea de productie Cesarom din Bucuresti. Singura fabrica ramasa in functie este Sanex, din judetul Cluj-Napoca.

In urma inchiderii fabricii din Bucuresti, au fost disponibilizati 300 din cei 450 de angajati care lucrau in unitatea de productie. Cei 150 de angajati ramasi in Bucuresti coordoneaza activitatile logistice si administrative ale businessului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri