1 / 4

Pregatirea profesionala trebuie completata cu trainingul in companie

Numultumirea angajatorilor in privinta nivelului de experienta si expertiza al tinerilor nu este o noutate – dezbaterea este in voga inca din anii efervescenti economic 2006-2008, cand pretentiile salariale si mobilitatea tinerilor pe piata fortei de munca dezechilibrau bugetele de resurse umane ale companiilor.

Companiile cheltuiesc in medie 125 de euro anual pentru instruirea fiecarui angajat, potrivit studiului Romanian HR Profile, realizat de catre Business Edu in colaborare cu compania de training Corporate Dynamics. Considerand numarul total de aproape 4 milioane de salariati in sectorul privat, cheltuiala se ridica la peste 300 de milioane de euro.

Totodata, un studiu realizat de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii si centrul Educatia 200+ releva ca jumatate dintre absolventii facultatilor de drept si inginerie sustin ca nu au obtinut in facultate abilitatile si competentele cerute la locul de munca, in timp ce specialistii in IT se plang de vechimea sistemelor de operare predate in universitatile de profil.

Solutia ar putea rezida intr-un parteneriat intre companiile private sau agentiile de stat si universitati, pe baza caruia companiile sa finanteze o parte a instruirii studentilor.

“Exista cerere din partea mediului privat pentru a oferi studentilor posibilitatea de practica in cadrul companiilor, pe perioada studiilor. Am vorbit cu ambasadori care expuneau intentiile investitorilor in Romania de a realiza parteneriate cu universitatile”, sustine Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Pe de alta parte, profesorii sustin ca universitatile nu pot livra absolventi care sa se poata integra din prima incercare la locul de munca, pentru ca, cel putin in sectoarele tehnologiei si IT, informatiile se actualizeaza extreme de rapid.

“Pregatirea profesionala trebuie completata cu trainingul oferit de companie. Eu inteleg ca o companie de IT ar vrea un tanar angajat care sa fie in stare sa produca sau sa inteleaga din prima anumite sisteme, insa acest lucru nu este posibil. Universitatea trebuie sa te invete sa iti dai seama de sistem si sa ai capacitatea de a invata rapid comenzile”, a spus un profesor al Politehnica, prezent la Forumul Educatiei, eveniment organizat de Educativa, Fundatia Dinu Patriciu si Liga Studentilor Romani in Strainatate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri