1 / 4

In Romania nu exista exemple relevante de iesire cu succes din insolventa

Extinse in mod agresiv in perioada de boom economic si alimentate de politica laxista de acordare a creditelor de consum, mari retele de retail s-au trezit total nepregatite pentru criza economica, atat din punct de vedere financiar, cat si managerial. In termeni relativi, retailul romanesc a fost si este in continuare mai vulnerabil decat multinationalele, crede Bogdan Belciu (foto), directorul general al companiei de consultanta AT Kearney.

In primul rand, problema pleaca de la supraindatorare si de la lipsa unui sprijin din partea unei companii-mama care au accentuat presiunea asupra lichiditatilor, este de parere consultantul. Mai exact, circuitul cash-ului a devenit tot mai anevoios, pana la impotmolire, moment in care insolventa s-a impus tot mai des in peisajul retailului romanesc ca fiind unica solutie.

“Am luat aceasta decizie avand in vedere o reorganizare care sa conduca la fortificarea structurii si eficientizarea business-ului actual. Consideram ca modelul de afaceri al Diverta este unul viabil, insa conjunctura actuala a pietei, coroborata cu inflexibilitatea dezvoltatorilor au dus la problemele de cash flow actuale", explica Amalia Buliga, CEO-ul Diverta, la anuntarea intrarii companiei in procedura de insolventa.

“Reteta” anticriza este deja una cunoscuta, aplicata si de ceilalti retaileri intrati mai devreme in insolventa: reducerea salariilor, a angajatilor, renegocierea chiriilor, reducerea stocurilor si imbunatatirea vitezei de rotatie – toate acestea pentru acumularea unui excedent de resurse si atragerea de capital. Cat de realista este aceasta abordare in contextul actual?

Belciu spune ca exista firme specializate in cumpararea de distressed assets (active neperformante) si ca finantarea unor firme in restructurare este posibila, dar cu mult mai usor in Statele Unite si in Europa de Vest decat in Romania si, in general, in zona Europei de Sud-Est.

“Evident, si pretul platit pentru un astfel de business este corespunzator, ceea ce se poate vedea si daca ne uitam pur si simplu la evolutia companiilor listate in bursa si la care dupa intrarea in insolventa cursul actiunilor s-a prabusit dramatic, ca in cazul Flamingo”, puncteaza seful AT Kearney.

Cat despre estimarile privind sansele de reusita ale planurilor de restructurare, declansarea relativ recenta a valului de insolvente impune un raspuns prudent. “Intrarea in faliment se face in urma unor greseli importante; iesirea din faliment nu se poate face decat avand o expertiza importanta si o abordare foarte riguroasa”, conchide Belciu.

Afla care sunt solutiile pe care retailerii romani le-ar putea aplica pentru a iesi din criza.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri