1 / 4

Tinerii petrec 6 luni in cautarea unui job

Stefan I., absolvent de finante-banci, si-a cautat un loc de munca din vara anului trecut, cand absolvise, pana in luna februarie a acestui an – in total peste sapte luni de tatonari.

“Nu ma afiliasem nici unei organizatii studentesti si nici nu frecventasem evenimente de cariera. In facultate mi-am vazut de invatat, asa ca am avut o perioada mai dificila in momentul in care am inceput sa imi caut job.”, spune el.

A cautat prin intermediul site-urilor de recrutare, insa “nu il suna nimeni inapoi”, dupa cum declara, apoi a incercat prin intermediul cunostintelor care lucrau in domeniu. A avut noroc dupa cateva zeci de CV-uri trimise pe site-urile companiilor, cand doua dintre acestea l-au programat pentru interviu.

“In final, am trecut toate interviurile pentru o firma care avea nevoie de contabilitate si m-am angajat pe un post de junior. A fost destul de greu sa-mi gasesc de lucru in domeniul meu, asa ca nu am mai facut nazuri. Acum sunt multumit”, spune Stefan I.

Mihaela Feodorof, consilier de cariera si managing partner YourWay, sustine ca intervalul in care tinerii isi cauta un loc de munca a crescut semnificativ comparativ cu anii trecuti. “Daca acum doi ani pentru un manager schimbarea locului de munca dura aproximativ sase luni, acum acestia pot astepta si pana la opt luni. Pentru angajatii cu 1-2 ani de experienta, in conditiile in care isi cunosc bine domeniul de activitate, 2-3 luni sunt suficiente pentru gasirea unui nou loc de munca”, explica Feodorof.

De aceeasi parere este si Dragos Gheban, director de dezvoltare al Catalyst Solutions, compania organizatoare a targului de job-uri Angajatori de Top, care estimeaza ca, in medie, candidatii au nevoie de patru luni pana la gasirea unui loc de munca. Pentru candidatii fara experienta asteptarea poate fi chiar si de sase luni.

“Numarul de luni variaza in functie de experienta in munca a candidatului, de flexibilitatea in a-i largi optiunile, in a accepta oferte din arii de expertiza tangent cu profesia sa. Daca isi cauta o slujba de specialist, nisata, atunci timpul de asteptare poate creste semnificativ. De asemenea, in cazul persoanelor cu o experienta bogata in munca, din cauza pretentiilor salariale si a cerintelor de pe fisa postului efortul si timpul de asteptare pentru job-ul potrivit cresc”, mentioneaza Gheban.

Aproximativ 62% dintre tinerii someri cu varste intre 15 si 25 de ani isi cauta un loc de munca de jumatate de an, in timp ce alti 32% figureaza ca neangajati de peste sase luni, potrivit unei cercetari realizate de institutul Data Media, la solicitarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Astfel, peste 60% dintre respondentii care folosesc Internetul acceseaza retelele de socializare Hi5 si Facebook, 61% cauta active locuri de munca pe site-urile de recrutare sau pe site-urile companiilor, in timp ce 40% utilizeaza mediul online pentru jocuri.

Cu toate acestea, aproape trei patrimi sustin ca se bazeaza pe sfaturile si aprecierile familiei si ale prietenilor in momentul in care aplica sau semneaza pentru o slujba, potrivit studiului Data Media.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri