1 / 4

O turbina de uz casnic, cat o Dacia Logan noua

Teoretic, oricine poate sa-si monteze o turbina eoliana de uz casnic, in special de tipul celor care nu sunt racordate la reteaua nationala de electricitate. In practica insa, ai nevoie de bani – cam cat pentru un autoturism autohton nou – si de o localizare a casei intr-un loc cu “vant bun”. In rest, firmele specializate se ocupa de tot, de la fundatie si pana la instalare, o turbina eoliana cu o capacitate de 2 kW fiind suficienta pentru a asigura electricitatea necesara unei case vacanta. Energia generata astfel acopera consumul iluminarii casei, al unu-doua televizoare, al unei masini de spalat si al unui laptop, excluzand incalzirea electrica.

In acest caz, costurile totale ating in jur de 6.000 de euro plus TVA, investitia variind in functie de producatorul si firma contractata pentru lucrari. Defalcand, cheltuiala cea mai mare este cu turbina eoliana in sine – 2.900 de euro, apoi cu acumulatorii – pana la 2.000 de euro si cu instalarea – 1.000 de euro, la aceste preturi adaugandu-se TVA. Suprafata necesara unei astfel de instalatii este de 3-8 metri patrati, in cazul unei capacitati instalate de 1-2 kW, iar totul poate fi gata intr-o saptamana.

“Amortizarea se face minim in trei ani si asta daca sistemul este on grid (conectat la reteaua nationala de transport), nu se utilizeaza acumulatori, iar statul subventioneaza jumatate din investitie”, spune George Turtureanu, proprietarul Arco Energy, firma specializata in domeniul instalatiilor producatoare de energie alternativa. In cazul unei instalatii legata la reteaua de electricitate, investitia este mai ridicata si nu este una rentabila: utilizatorul plateste pentru stalpii de transport, insa acestia raman in proprietatea statului. In conditiile in care nu exista subventionare si sunt folositi acumulatori, atunci investitia este recuperata in 10 ani; pentru clienti insa, nu perioada de recuperare a investitiei este importanta, ci pretul final.

“Niciunul dintre clientii care au cumparat nu ne-au intrebat in cat timp se recupereaza si asta pentru ca aveau neaparata nevoie de un astfel de sistem. Casele la care am instalat turbine sunt izolate, proaspat construite si lipsite de energie electrica”, spune Turtureanu, care anul acesta a reusit sa vanda 12 turbine. Comparativ cu anul trecut, atat interesul cat si vanzarile au scazut: pe timp de criza s-au construit mai putine case, cu atat mai putin locuinte de vacanta in zone izolate. Turtureanu spune ca atata vreme cat statul nu va subventiona acest tip de generare a energiei electrice, piata de profil nu va fi una profitabila.

Cei mai multi dintre jucatori, de altfel intrati de doar doi-trei ani pe piata, ruleaza afaceri anuale in jurul a 100.000 de euro, unii asteptand si acum sa-si recupereze investitia initiala. “In cursul anului trecut am inregistrat un nivel scazut comparativ cu asteptarile, ca sa nu mai zic ca anul acesta de abia ne acoperim cheltuielile fixe. Suntem dispusi in continuare sa investim in acest segment cu riscul de a lua bani din alte afaceri profitabile”, declara seful Arco Energy.

Salvarea vine din comercializarea unor instalatii mai profitabile, in special a panourilor solare de incalzire a apei, dar si aici concurenta este mare pe o felie de piata aglomerata. Costul investitiei in energia solara (panouri fotovoltaice) este de doua ori mai mare decat cea in energia eoliana, dar instalarea si mentenanta sunt mai putin costisitoare. Pentru o mai mare siguranta insa, mai ales in zonele unde vantul nu bate intens, sfatul firmelor din domeniu este sa se utilizeze sistemele hibride (solar-eolian).

Pentru infiintarea firmei, Turtureanu a pornit acum doi ani de la un capital de 30.000 de dolari, impreuna cu un asociat. “Intre timp, partenerul si-a pierdut rabdarea si anul acesta am infiintat Arco Energy alaturi de un asociat cu experienta in domeniul finantarilor nerambursabile. De fapt, acesta este urmatorul pas – sa asiguram si surse de finantare pentru proiectele clientilor nostri”, explica Turtureanu.

Afla din slide-ul urmator ce efecte are criza asupra pietei de profil.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri