2 / 4

Vantul nu sufla prea tare in velele jucatorilor de profil

Despre accesul la cofinantare vorbeste si Andrei Alcea, proprietarul firmei Ama Sercom, se ocupa de un an de activitati in domeniul energiilor alternative. “Criza i-a facut pe romani sa fie mai cumpatati si atenti cu cheltuielile, iar acum nu sunt dispusi sa cumpere dispozitive de producere a energiei decat daca sunt ajutati prin diverse forme de agentiile de mediu, de fonduri nerambursabile, de leasing”, spune Alcea.

La firma sa, o turbina eoliana de 10 kW poate fi achizitionata cu 34.000 de euro plus TVA, la care se mai adauga alte 10.000 de euro pentru transport, fundatie, montaj si autorizatii. Alcea spune ca in functie de viteza vantului, perioada medie de recuperare a energiei este de 12 ani, dar ca se poate scadea inspre 7 ani in functie de pretul kW-ului furnizat de companiile de profil.

Desi domeniul este de un interes scazut, putini dintre clientii potentiali merg mai departe cu achizitionarea turbinelor si asta din cauza preturilor piperate, dar si a “balbaielilor” legislative, care duc spre o amanare a investitiei. “Cel mai important aspect este existenta unei forme de subventionare a investitiei si crearea unui cadrul legal clar pentru preluarea energiei produse de ei, de catre furnizorii de energie electrica”, este de parere antreprenorul.

Un exemplu pe care il citeaza este cel al Austriei, unde sprijinul statului in achizitionarea unor astfel de echipamente este de pana la 94%. In aceste conditii, Alcea spune ca piata de profil este nenascuta si ca nici nu este vreun interes ca ea sa se dezvolte in viitorul apropiat. Piata generarii de energie alternativa cu turbine eoliene rezidentiale si panouri fotovoltaice “arata rau”, in opinia sefului Ama Sercom: evolutiile fata de anii trecuti nu sunt spectaculoase, iar previziunile pentru 2010 nu sunt optimiste.

“Nou lansata Casa Verde a uitat complet de turbinele eoliene si de panourile fotovoltaice. Se tot vorbeste despre piata turbinelor eoliene din Dobrogea, despre potentialul fantastic al Romaniei la nivel mondial, dar despre turbinele mici si medii nu vorbeste nimeni”, puncteaza Andrei Alcea.

In ceea ce priveste rezultatele pentru anul acesta, seful Ama Sercom mizeaza pe o revenire in forta a pietei de abia in toamna, atunci cand clientii se mobilizeaza mai repede, mai ales inspre cumpararea de instalatii de incalzire. Per ansamblu insa, perspectivele asupra pietei sunt sumbre: in lipsa sustinerii economice, puterea romanilor de a investi in surse de producere a energiei eoliene sau fotovoltaice scade.

Harta "vanturilor": Resursele de vant ale Romaniei la 50 de metri inaltime, potrivit ANM (2007)


Citeste in slide-ul urmator care sunt optiunile si costurile pentru echiparea intregii case cu instalatii generatoare de energie "verde".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri