1 / 4

Radiografia primelor 6 luni: Corectitudine sau munca la negru?

Producatorii din industria de confectii textile din Romania au reactionat diferit in primele 6 luni ale acestui an, un impact accentuat al crizei economice fiind resimtit in special de jucatorii mici si mijlocii. Aceste companii au fost primele afectate, in conditiile in care lucrau branduri proprii pentru piata interna, neavand capitalul necesar pentru a le promova si in afara tarii.

Primele efecte au inceput sa fie resimtite inca din semestrul al patrulea din 2008, acesta fiind urmat de o scadere vertiginoasa a consumului in 2009. Lipsa de incredere a consumatorilor in a-si aloca bugetele a crescut cu impact direct asupra produselor interne, spune Maria Grapini (foto).

In opinia sa, inainte de debutul crizei financiare producatorii locali se mai confruntau cu o problema – competitia inegala cu importurile in ceea ce priveste verificarea intrarilor de marfa pe piata interna, corespondenta pret-calitate, modul de comercializare (de multe ori marfa nefiscalizata). “Iar producatorul trebuie sa treaca pretul produsului sau prin toate taxele si impozitele aferente. Evident, produsul intern apare mai scump in magazin. Dar pretul corect este al produsului realizat in Romania”, afirma Grapini.

Printre solutiile pe care Guvernul ar fi putut sa le aplice pentru reglementarea importurilor se numara controlul mai riguros al cantitatii fizice si al pretului minim al produsului, respectiv verificarea traseului parcurs de produs pana la comercializare.

Totodata, firmele din domeniul confectiilor au fost afectate si de problema finantarii. “Capitalul de lucru pe care trebuie sa-l ia acum o fabrica de confectii s-a marit pentru ca de un an si jumatate asistam la o prelungire a perioadei de incasare. Ajungand sa incasezi la 100-120 de zile evident ca este nevoie de lichiditati. De fapt, aceasta va fi problema numarul 1 pentru multe companii, crescand arieratele, crescand perioada cand isi primesc TVA-ul de la stat”, considera oficialul Pasmatex.

Pe de alta parte, productia industriala a continuat sa scada si in primul trimestru al acestui an, insa nu in acelasi ritm cu perioada similara din 2009. Insa, in contextul in care primul semestru se incheie fara gasirea unor solutii viabile si cu adaugarea unor noi taxe, Maria Grapini vorbeste de un semestru 2 sub nivelul primului semestru din 2009.

Astfel, companiile care vor rezista in piata vor fi tentate sa alunece spre munca la negru, pe fondul incapacitatii de sustinere a costurilor.

“Pana la urma e o chestiune demonstrata ca la presiuni fiscale foarte mari exista doua categorii sau doua variante – fie sunt foarte cinstiti si prefera sa inchida sau unii risca intrucat au garantat cu case si trec la negru pentru a-si recupera investitiile. Oricare dintre cele doua variante nu va aduce bani la buget”, afirma Maria Grapini.

Initial, presedintele FEPAIUS vorbea de o revenire a economiei romanesti in al doilea semestru din 2010 ca si scenariu optimist oferit anul trecut. Grapini isi modifica previziunile si lucreaza acum cu doua noi scenarii: unul optimist, care vorbeste de o revenire la jumatatea anului viitor, si unul pesimist, in cazul caruia insanatosirea economica nu va avea loc decat in 2012.

“Indiferent de scenariu, daca mai tinem in viata aceasta industrie o facem datorita exportului. Piata interna nu asigura consum din cauza veniturilor mici ale populatiei si a inhibarii prin teama care s-a creat. Chiar daca ar avea bani oamenii nu mai consuma in acelasi ritm si noi, textilistii, nu suntem o prioritate in bugetul familiei”, declara Grapini.

Daca in 2009, industria de confectii textile a pierdut 59.000 de locuri de munca, anul acesta piata ar putea suferi o contractie a fortei de munca de pana la 50.000 de locuri, daca lucrurile vor continua in aceeasi directie.

Sursa foto: Agerpres

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri