1 / 5

One woman show la Cotroceni

Supranumita cu ceva timp in urma “cea mai puternica femeie-manager din Romania”, Alexandra Gatej parasea in iulie 2009 functia de presedinte al Unilever South Central Europe (USCE), pe care a ocupat-o timp de 4 ani, si devenea consilierul presedintelui Traian Basescu pe mediul de afaceri intern si international, un departament nou infiintat.

Noua pozitie reprezinta “o provocare”, intrucat lumea administratiei publice este complet diferita de mediul privat din care provine, spune Alexandra Gatej. Daca la Unilever avea o raspundere manageriala asupra unei structuri regionale complexe si o functie strict executiva, in prezent resursele de care dispune, echipa si modul in care decurge o zi de lucru sunt diferite.

Nu gandesc ca lucrez la stat in ceea ce priveste programul. Nu mi-am ajustat in niciun fel obiceiurile de munca. Ca si in experienta anterioara nu muncesc mai putin de 10 ore pe zi, iar acest lucru vine ca o continuare a felului si ritmului meu de a munci dinainte. Fac mult mai multe lucruri singura, pe sistemul de «one woman show», pentru ca nu am resursele de care dispuneam in companie. Insa pot folosi resursele din economia romaneasca si prin retelele de cunostinte pe care mi le-am dezvoltat, prin faptul ca exista asociatii ale oamenilor de afaceri credibile si foarte active am acces la input-ul lor si ma folosesc de acest lucru”, explica Gatej.

Care au fost motivele care au determinat-o sa accepte functia de consilier prezidential? “Este convingerea mea ca este realmente o onoare sa lucrezi pentru presedintele tarii tale. Si desfid pe oricine neaga acest lucru. Pentru ca in definitiv sa poti sa iti aduci contributia, cat de mica, cu zona ta de expertiza, la o agenda, mi se pare foarte onorant. Eu nu sunt un om politic, nu am experienta politica, nu am venit aici sa fac politica, tot ce aduc aici este expertiza mea de business. Un al doilea considerent, ca experienta personala de manager, consider ca momentul actual in care ne aflam, care pentru mine inseamna primul ciclu economic complet, reprezinta un element important in dezvoltarea mea personala si intelegerea unor aspecte pe care pana acum le puteam vedea doar in sectorul meu de activitate. De aici am posibilitatea sa inteleg mecanisme si interconectarea lor atat cu efectele crizei mondiale, impactul asupra Europei si al Romaniei, am o expunere asupra unui fenomen economic extrem de profund. Este un atu intrucat invat foarte mult de la o inaltime care imi permite sa vad toate aceste conexiuni”, afirma Alexandra Gatej.

Spune insa ca nu s-a detasat niciodata de background-ul sau de manager si nici nu isi propune sa o faca, intrucat aceasta este zona sa de expertiza si de confort. “Sunt un manager si nu cred ca voi putea fi niciodata altcineva”, adauga Gatej.

Cititi si Leadership-ul feminin pe timp de criza

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri