1 / 5

Mai atractiva, dar nu suficient?

“Inca nu avem in derulare niciun proiect de producere de energie solara in Romania, desi conform studiilor potentialul este unul foarte bun, chiar mai bun decat al Cehiei, de exemplu, unde piata a explodat in ultimul an”, spune David Nicholl (foto), country president al Schneider Electric Romania, furnizor de solutii pentru managementul energiei.

Cehia a ajuns in prezent la o capacitate totala de energie solara instalata de 465 MW, dintre care 411 MW ca urmare a investitiilor facute anul trecut. Astfel, in numai trei ani Cehia a ajuns una dintre cele mai explozive piete din lume, potrivit unui studiu la nivel international. Campioana Europei ramane, de departe, Germania, care pana acum are instalatii solare cu o capacitate de aproape 10 GW, o treime fiind instalati anul trecut. Lista este continuata cu alte state europene care au atins la sfarsitul anului trecut capacitati instalate de 3.595 MW (Spania) 1.158 MW (Italia) sau 465 MW (Franta).

Ce i-a tinut pe investitorii din Romania departe de energia solara, in conditiile in care in ultimii doi ani s-a investit masiv in energia eoliana? Nicholl spune ca este vorba, in primul rand, despre “siguranta recuperarii investitiei” – mai exact, despre prevederile legislative care, pana la inceputul lunii acesteia, nu au fost prea clare in privinta sectorului energiei solare. Astfel, prin noua forma adoptata a Legii 220/2008, devenita 139/2010, pentru fiecare pentru fiecare MWh livrat se acorda 6 certificate verzi in cazul energiei solare, respectiv 2 certificate pentru cea eoliana, valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro.

Din perspectiva acestei modificari, piata de energie solara deveni mai atractiva pentru investitori, dar nu da siguranta pe care alte state, ca Cehia, o ofera. Cehia foloseste sistemul preturilor fixe pentru o anumita perioada de timp (feed-in-tariff), ceea ce confera investitorilor confortul de a sti exact cati bani vor obtine in urma productiei de electricitate si in cat timp isi vor recupera investitia.

“In Romania, s-a clarificat numarul de certificate primite pentru energia solara, iar cand le multiplici cu pretul maxim (55 de euro – n. red), respectiv cu cel minim (27 de euro – n. red.), rezultatul face diferenta intre recuperarea investitiei in zece sau 20 de ani, deci problema este ca aici profitul investitorului depinde de evolutia pietei certificatelor verzi”, explica seful Schneider Electric.

Concret, in Cehia investitorul are un pret garantat pentru fiecare MWh de energie solara, pe cand in Romania acesta obtine mai putin. “Cu siguranta piata devine mai atractiva, insa sunt necesare cateva imbunatatiri pentru ca piata sa ia avant”, adauga David Nicholl.

Afla din slide-ul urmator cat costa constructie unei ferme de productie de energie solara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri