Daca nu te pricepi, nu incerca sa umbli la centrala!

Daca nu te pricepi, nu incerca sa umbli la centrala!Repunerea in functiune a centralei pentru perioada de iarna se poate face fie de catre instalator, fie de catre proprietarul locuintei, daca acesta din urma are cunostintele necesare.

Inainte de repornirea efectiva a centralei, indiferent daca este vorba de una de apartament sau nu, se verifica instalatia, adica se curata filtrelele, se verifica robinetele, care trebuie sa fie inchise sau blocate si se face proba de etanseitate.

Trebuie verificata presiunea apei din instalatia de calorifere (pe manometrul centralei), se aerisesc radiatoarele, apoi se completeaza cu apa pana la 1,5 – 2 bari. De asemenea, se verifica functionarea termostatului de camera (daca este cu baterii, se verifica bateriile), precum si partea exterioara a kitului de evacuare a gazelor. Acesta nu trebuie sa fie obturat sau murdar. Nu in ultimul rand, se fac probele la centrala in regim de incalzire – inainte sa fie frig afara, ca sa se poata remedia in timp util eventualele probleme”, este de parere Catalin Draguleanu (foto), directorul de vanzari al importatorului de centrale termice Ariston Thermo Romania.

Pentru a evita inghetul conductei de apa care alimenteaza caloriferele cu apa fierbinte, in cazul aparitiei unor defectiuni la centrala, trebuie luate urmatoarele masuri: daca sunt instalatii sanitare – se golesc (inclusiv filtrele cu pahar); instalatiile de incalzire cu circuit inchis se spala cu solutii speciale si apoi se umplu cu antigel special, in concentratiile recomandate de producator; amplasarea unui radiator electric pentru cazurile de oprire a gazului poate face diferenta intre o neplacere trecatoare si o defectare multipla si uneori iremediabila a centralei si a instalatiei termice.

Daca ti se sparge totusi o teava, ar trebui sa inchizi robinetele cele mai apropiate, pentru izolarea tevii sparte (este necesar ca acele robinete sa fie de buna calitate si sa fi fost verificate periodic pentru a nu fi blocate). Totodata, orice teava sparta se remediaza cu ajutorul unui instalator, solutiile de remediere fiind in functie de situatie”, mentioneaza reprezentantul companiei.

In mod normal, vremea nu afecteaza centralele instalate, reglate si exploatate corect.

In anumite situatii exceptionale este posibil sa apara unele perturbari, cum ar fi scaderea presiunii de alimentare a gazelor pe fondul temperaturilor exterioare foarte reduse, care poate genera probleme de aprindere si ardere cu putere redusa.

De asemenea, se pot forma turturi, ori se pot obtura evacuarilor de gaze din cauza inghetarii condensului.

Totusi, sistemele de protectie cu care sunt prevazute centralele moderne asigura 100% prevenirea oricarei functionari defectuoase care ar putea afecta siguranta in exploatare.

Parazapezile protejeaza acoperisul

Parazapezile protejeaza acoperisulPosesorii de case trebuie sa previna efectele care le-ar putea avea zapada acumulata in cantitati mari asupra acoperisurilor. Specialistii in proiectarea acoperisurilor avertizeaza ca daca acoperisul nu este echipat asa cum trebuie, cantitatea de zapada acumulata va depasi pragul de siguranta si va duce la alunecari neprevazute si periculoase.

„Primul pas in protectia acoperisului casei ar fi achizitionarea unor parazapezi. Fiind concepute special pentru a face fata sezonului rece, parazapezile pot fi montate pe orice tip de acoperis, iar acestea vor preveni riscul alunecarii bruste a unor cantitati mari de zapada. Proprietarii pot alege intre doua tipuri de sisteme de parazapezi: tubulare sau grilaje”, spune Ioan Farcas, directorul de marketing al Lindab Romania.

Parazapezile tubulare (cu doua sau trei tuburi) sunt folosite in cazul in care acoperisul casei are suprafata si/sau panta mica sau daca proprietarii locuiesc intr-o zona cu ninsori sporadice.

Alegerea parazapezilor trebuie facuta in functie de panta acoperisului si de gradul de importanta a caii de acces adiacente. Pentru protejarea traficului auto sau a zonelor de parcare pot fi folosite doua tuburi, insa in cazul trotuarelor si al cailor pietonale, este absolut obligatoriu instalarea a trei tuburi.

Foarte importante sunt si sistemele de siguranta pentru acoperisuri, care asigura protectia lucratorilor atat in exploatare, cat si in faza de montaj. Cei care lucreaza pe acoperis, la montarea sau intretinerea acestuia sunt practic cei mai afectati de riscuri. Dulgherii, tinichigiii, cosarii si personalul de intretinere lucreaza in mod curent pe acoperis, indiferent de conditiile meteorologice. Pentru ei au fost astfel proiectate componente speciale, care sa le asigure accesul si care sapermita deplasarea in conditii de siguranta pe acoperis: tije de asigurare, pasarele, scari verticale pentru acoperis si balustrade”, adauga Farcas.

Ferestrele de mansarda se pregatesc inca de la montaj

Ferestrele de mansarda se pregatesc inca de la montajTot mai multa lume prefera sa-si mansardeze locuinta, atat pentru a beneficia de spatiu suplimentar, cat si datorita costurilor mai reduse pe care le presupune transformarea podului intr-un spatiu locuibil.

Pregatirea ferestrelor de mansarda (sau a celor folosite in scopul aerisirii) pentru utilizarea in bune conditii in timpul iernii incepe de la montaj.

Este esential sa se respecte panta minima a acoperisului pentru a fi siguri ca nu apar infiltratii. La fel de important este sa se utilizeze atat o folie anticondens, cat si o bariera de vapori eficienta, al caror rol este sa protejeze termoizolatia si sa-i imbunatateasca performantele. La montarea acestora trebuie tinut cont de detaliile de montaj si etansare”, spune George Ivan, care lucreaza ca brand manager pentru ferestrele de mansarda Keylite, in cadrul importatorului de materiale de constructii Final Distribution.

In acest mod se elimina posibilitatea ca vaporii din interiorul locuintei sa se evacueze necontrolat, ceea ce ar duce la aparitia condensului excesiv sub invelitoare care ar putea ingheta in jurul mecanismelor ferestrelor, astfel impiedicandu-se functionarea normala a acestora.

Reprezentantul Keylite apreciaza ca spatiul de ventilare trebuie verificat perioadic, pentru a nu aparea obturatii, care pot bloca libera circulatie a aerului in interiorul incaperii.

De asemenea, trebuie verificat periodic ca zona exterioara din jurul ferestrei de mansarda sa nu fie incarcata de frunze uscate sau alte materiale care ar putea impiedica apa de pe acoperis sa se scurga normal. Este recomandata montarea de parazapezi pe invelitoare, deasupra ferestrelor, pentru a impiedica acumularea zapezii pe acestea prin alunecare”, apreciaza Ivan.

Pentru a se preintampina inghetarea geamului, in cazul unui frig puternic, proprietarii de locuinte mansardate ar trebui sa mentina la un nivel constant temperatura din interiorul mansardei, la 20 de grade Celsius.

Se recomanda plasarea radiatoarelor de caldura sub ferestrele de mansarda, impreuna cu realizarea corecta a finisajului interior, care trebuie sa fie vertical in partea de jos a ferestrei si orizontal in partea de sus. Astfel, pe langa deschiderea spatiului de iluminare, se creeaza un traseu neobstructionat pentru aerul cald, care va incalzi geamul si va preintampina formarea condensului”, mai spune Ivan.

Pentru evitarea formarii condensului, incaperea mansardata trebuie aerisita cat mai des, iar temperatura mentinuta constanta.

In cazul in care spatiul de sub acoperis nu este amenajat pentru a fi locuit, se recomanda folosirea trapelor de acces, care nu necesita o intretinere speciala.

O gresie abraziva previne riscurile de accidente datorate umezelii

O gresie abraziva previne riscurile de accidente datorate umezeliiIn unele locuinte, din cauza diferentelor de temperatura, poate aparea condens, care sa duca la umezirea gresiei si a faiantei. Acest lucru poate genera accidente.

Intr-o astfel de situatie se recomanda folosirea placilor de gresie cu un grad mai mare de abraziune. De asemenea, locuintele ar trebui izolate si aerisite, precum si sa fie prevazute cu dezumidificatoare”, afirma Eduard Macarescu, directorul comercial al producatorului de gresie si faianta Lasselsberger Romania.

Umiditiatea crescuta poate favoriza aparitia mucegaiului, in spatiile dintre placi. In acest caz se poate folosi un chit de rostuit cu un grad de impermeabilitate ridicat sau tratat anti-mucegai.

“De asemenea, se poate folosi un lac special ce se aplica peste chit”, precizeaza Macarescu.

Adesea, condensul poate aparea si din cauza problemelor de functionare a calorifelor/radiatoarelor.

“Radiatoarele se verifica vizual ca sa nu prezinte scurgeri, se aerisesc si apoi, cu robinetele deschise si centrala pornita, se verifica sa se incalzeasca uniform. Orice incalzire neuniforma arata o circulatie redusa in radiator care poate fi cauzata de mai multe motive: ori probleme de aerisire, ori robineti blocati, ori chiar depuneri anormale in interiorul corpurilor de incalzire”, mai spune Catalin Draguleanu, de la Ariston.