1 / 4

Statut de sef

Primii doi ani de criza, in care salariile au scazut, iar somajul a ajuns la 7,4%, au tesut povesti in jurul pretentiilor nonfinanciare pe care le-ar avea anumiti executivi, cu precadere expati, pentru a-si schimba locul de munca, ori pentru a accepta un job in Romania.

Astfel, au aparut zvonuri potrivit carora unii executivi aleg un nou loc de munca doar daca primesc un Ferrari in parcarea cladirii de birouri in care isi vor avea sediul, ori un penthouse pe malul unui lac. Cu toate acestea, specialistii in executive search nu dau doi bani pe miturile nascute din turbulentele financiare, si afirma, fara niciun dubiu, ca singura extravaganta a executivilor, romani sau expati, este banul. Situatia era identica si inainte de recesiune.

„Nu imi aduc aminte de vreo cerere exagerata din partea unui candidat, fie el strain sau roman”, spune George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti headhunter de pe piata locala.

„Vanatorii de executivi” recunosc ca singurul lucru care poate fi inclus la capitolul dorinte exagerate ale celor aflati la conducerea unor afaceri de zeci si sute de milioane de euro este salariul. Iar angajatii de pe pozitii de top management se numara printre putinii salariati fericiti pe timp de criza pentru ca salariile nete nu le-au fost reduse, chiar daca veniturile au scazut, in unele cazuri, cu 10-20%.

„Salariile executivilor de top au ramas constante, la nivelul de dinainte de instalarea crizei. Daca s-a modificat ceva in structura veniturilor, atunci poate fi vorba de bonusuri, care inainte se obtineau destul de usor, avand in vedere ca tintele de business erau facile, datorita ritmului de crestere al pietei”, precizeaza Marius Precu (foto), senior client partner la TheSearchers.

Cel mai mai scump manager plasat de la inceputul crizei de Precu lucreaza in manufacturing si primeste un pachet anual de 200.000 de euro brut (salariu, bonusuri, beneficii). Inainte de criza, valoarea pachetului celui mai scump executive recrutat de Precu era similara.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri