1 / 4

Familia ia locul cimentului

El va fi inlocuit de la 1 ianuarie 2011 de Florian Aldea, actualmente director general adjunct al Carpatcement Holding. Rohan va mai ramane insa cel putin doi ani aproape de companie, din postura de presedinte al CA si de presedinte al Patronatului din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).

Dupa 42 de ani de activitate continua in industria cimentului, in care nu am intarziat niciodata la serviciu, am decis sa ma retrag si sa predau stafeta cuiva mai tanar, care vine cu un aer proaspat. Am luat aceasta decizie in vara, cand am implinit 65 de ani, pentru ca orice cal pur pursange devine, la un moment dat, o martoaga. Si nu am dorit sa ajung asa. Imi voi dedica mai mult timp familiei, pe care am neglijat-o in ultimii 20 de ani, dar voi ramane pentru cel putin doi ani alaturi de companie”, spune Rohan.

El a inceput sa-si pregateasca succesorii inca de acum 4-5 ani, cand a plasat cativa oameni in pozitii cheie in cadrul companiei, pentru a vedea cum evolueaza cariera lor.

“Grupul a decis cine va fi succesorul meu, in functie de rezultatele evaluarilor periodice pe care le-a facut asupra celor desemnati sa ma inlocuiasca. Nu s-a luat in discutie aducerea unui manager strain, pentru ca strategia grupului, in toate tarile in care activeaza, este de a avea o conducere locala”, precizeaza Rohan.

Cel supranumit “tatal cimentului”, datorita experientei de 42 de ani pe care o are in industria de profil, si-a facut bilantul reusitelor si insucceselor pe care le-a trait la conducerea Carpatcement Holding vreme de 11 ani (2000 – 2010), dar a alocat o buna parte a discursului sau si rezultatelor companiei din 2010, avansand estimari si pentru 2011.

“Afacerile grupului in Romania au scazut in valoare cu 12% in primele noua luni si cu 10-11% in volum. Pentru intreg anul, prevad o scadere cu 10% a cifrei de afaceri a grupului, in conditiile in care piata locala va scadea cu 10-15%”, subliniaza Rohan.

Pentru 2011, Rohan estimeaza o usoara scadere a pietei de ciment (principalul segment pe care activeaza germanii in Romania), fara a exclude o stagnare

“In vreme ce piata de ciment cred ca se va stabiliza in 2011, feelingul (presimtirea – n.red.) meu este ca economia va scadea cu 0,5 – 1%, in conditiile, in care, pe hartie, sunt foarte multe proiecte de investitii, iar realizarile sunt foarte putine. Nu stiu daca Guvernul va finanta in 2011 toate proiectele importante pentru economie”, afirma Rohan.

Estimarea lui Rohan privind evolutia economiei locale in 2011 se situeaza sub prognozele anuntate recent de autoritati si de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), potrivit carora Produsul Intern Brut (PIB) va avansa cu 1,5% anul viitor.

Afacerile Carpatcement Holding au scazut anul trecut cu 18,3%, de la 1,083 de miliarde de lei (294 mil. euro) in 2008, la 884,2 de milioane de lei (209 mil. euro), pe fondul declinului sectorului constructiilor.

“Retragerea mea nu are nicio legatura ca scaderea afacerilor din 2009”, mai spune Rohan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri