Semne de dezmortire in fuziuni si achizitii

Semne de dezmortire in fuziuni si achizitiiPiata de fuziuni si achizitii a fost mai ofertanta in 2010 comparativ cu anul trecut, dar la fel de putin spectaculoasa. “Din 2011, ne putem astepta la revigorarea apetitului pentru fuziuni si achizitii, prin prisma unei usoare reluari a creditarii comparativ cu ultimii doi ani dar si a oportunitatilor existente in piata”, a spus Stefan Damian (foto), intr-un interviu acordat Wall-Street.ro

El remarca deja un oarecare optimism in randul investitorilor, iar anul viitor probabil va consemna noi varfuri la tranzactionare, raportat la 2009-2010, in masura in care planurile statului de a vinde participatiile minoritare detinute in diverse societati de utilitati, din industria petrolului si gazelor naturale, petrochimie, telecomunicatii sau in legatura cu alte proiecte investitionale sau de privatizare se vor materializa.

Ministerul Economiei a anuntat recent ca doreste sa vanda participatii pe care le detine in cadrul societati deja listate, insa sunt si alte companii care ar putea aduce sume semnificative la bugetul de stat. Pana in prezent au fost anuntate vanzarea a 9,8% din OMV Petrom, 15% din Transgaz si Transelectrica.

Chiar daca datele statistice releva o crestere a numarului de tranzactii in 2010 fata de 2009, avocatul Stefan Damian considera ca valoarea pietei de M&A in acest an se va situa la acelasi nivel, in contextul in care au existat multe tranzactii mici, de la cateva milioane de euro pana la 100 milioane de euro, in domenii precum bunurile de consum, imobiliar, energie, telecomunicatii, media si tehnologie, financiar-bancar, farma, petrochimie, transporturi si servicii. “Cu toate acestea, este prematur sa discutam despre o revenire spectaculoasa a pietei, despre reintrarea pe o curba ascendenta a tranzactiilor de tip fuziuni si achizitii. S-a resimtit in acelasi timp si o scadere importanta a valorii la care se tranzactioneaza, anul 2010 neaducand nici o tranzactie spectaculoasa din acest punct de vedere”, afirma Stefan Damian.

Aceasta tendinta este confirmata, de altfel, si de valoarea de trei ori mai mica la care s-a finalizat cea mai importanta achizitie de pana acum, raportat la deal-ul anului 2009, si anume achizitia de catre CEZ a pachetelor minoritare detinute de Fondul Proprietatea si Electrica in CEZ Distributie si CEZ Vanzare, tranzactie cifrata la 375 milioane de euro.

In ceea ce priveste operatiunile Tuca Zbarcea & Asociatii, avocatul remarca o crestere a volumului de activitate, echipa de M&A pe care o conduce fiind implicata pe parcursul anului 2010 in mai multe proiecte, dintre care cea mai mare din perspectiva valorii a constituit-o achizitia de catre grupul francez Sofiprotéol/Saipol a participatiei minoritare in Expur S.A., urmare a unei tranzactii evaluate de piata la peste 80 milioane de euro.

In prezent, casa de avocatura este implicata in sase proiecte de M&A, din zone precum energie, telecomunicatii, resurse minerale, audio-vizual, metalurgie, industria prelucrarii lemnului, celulozei si hartiei, care, cel mai probabil, se vor finaliza la inceputul anului viitor. Tranzactiile se afla in diverse stadii - unele de due-diligence, altele in etapa de redactare a documentelor tranzactiei sau in discutii si negocieri preliminare.

De unde poate veni revenirea

De unde poate veni revenireaIn opinia lui Stefan Damian, Romania este favorizata, in primul rand, de revenirea celorlalte piete europene - reluarea cresterii economice din anumite state europene influenteaza favorabil si disponibilitatea pentru investitii, implicit fuziuni si achizitii.

In al doilea rand, piata ofera in continuare diverse oportunitati in domenii precum sectorul energetic, care va atrage cu siguranta noi investitori cu capacitatea de a dezvolta proiecte in domeniu, indeosebi in energia regenerabila, dar si in alte domenii precum resursele naturale, IT si telecomunicatiile, transporturile si infrastructura, sectorul bunurilor de larg consum/comert. “Important este si ca o serie de alte investitii majore, cu efecte directe benefice in economie, sa fie continuate si/sau implementate, precum proiectul AGRI, proiectul Rosia Montana, proiectul privind dezvoltarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda”, adauga Damian.

Intr-adevar, crede avocatul, perioada mai mare de incheiere a tranzactiilor este una dintre consecintele directe ale crizei economice. Astfel, o serie de factori negativi precum lipsa lichiditatilor si greutatea in a obtine sursele de finantare pentru proiectele de achizitii, dificultatea de a ajunge la un consens asupra pretului potrivit al tranzactiei, dar si factori externi - precum instabilitatea legislativa si prognozele economice nefavorabile, incertitudinile legate de capacitatea reala a Romaniei de redresare economica pe termen scurt au condus la amanarea anumitor proiecte de fuziuni si achizitii majore, blocarea sau chiar anularea unor investitii importante pentru Romania.

“In egala masura insa, experienta a dovedit ca se pot incheia deal-uri „fulger” si in conditii de vicisitudine economica dar si in perioade de boom economic, ceea ce conteaza pana la urma este consensul dintre parti si existenta mijloacelor financiare pentru realizarea achizitiei”, mai spus Stefan Damian.

Private equity, banking si imobiliare

Private equity, banking si imobiliareIn ceea ce priveste fondurile de private equity, Stefan Damian remarca un interes ceva mai crescut al investitorilor financiari in 2010 fata de anul trecut. “Probabil ca interesul pentru piata locala va cunoaste o crestere usoara in perioada urmatoare. Personal, insa, as paria tot pe investitorii strategici si in 2011”, afirma avocatul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Tranzactiile din domeniul bancar reprezinta in Europa de Vest cea mai mare proportie in volumul total al activitatii de M&A din acest an. Care sunt insa tendintele pe piata romaneasca? „Greu de facut o prognoza. Daca ne uitam la ultimii doi ani, vom vedea putine tranzactii suta la suta domestice in domeniul bancar. Au fost incercari timide, ceva reusite cum sunt intrarea Bank of Cyprus in actionariatul Bancii Transilvania, dar cam atat. In 2009-2010, tranzactiile M&A in domeniul bancar din Romania au fost in mare masura determinate sau consecinte ale unor tranzactii la nivel european (achizitii sau fuziuni la nivel european ce au produs efecte si in Romania)”, spune Stefan Damian.

Trendul este greu de anticipat si depinde de foarte multi factori atat interni (revenirea economica, revirimentul creditarii), cat si externi (soliditatea bancilor, noile cerinte prudentiale - Basel III). „Personal, nu pariez pe un reviriment semnificativ al M&A-ului in domeniul bancar, cel putin nu pentru 2011”.

Analistii si consultantii anticipeaza ca numarul falimentelor din imobiliare va fi mai mare in 2011 comparativ cu 2010, iar Stefan Damian crede ca sectorul rezidential va ramane in continuare cel mai expus si anul viitor si este posibil sa asistam la un numar mai mare de falimente si insolvente din aceasta zona. Cat despre segmentul de birouri, ca si in ultimii ani, cladirile de calitate, de clasa A, situate in zona ultracentrala nu vor intampina probleme.

Activitatea casei de avocatura in 2010
s-a concentrat pe consultanta acordata clientilor din zona de real estate in gestionarea portofoliilor imobiliare, inclusiv aspecte de administrare a proprietatilor („property management”), identificarea solutiilor de optimizare fiscala, finantarea sau refinantarea unor proiecte existente, precum si servicii de asistenta si reprezentare in diverse litigii si proceduri arbitrale. O alta componenta a activitatii Tuca Zbarcea & Asociatii a constituit-o consultanta acordata in legatura cu proiecte investitionale de anvergura in domeniul energiei, infrastructurii, mineritului, pentru gestionarea tuturor aspectelor legate de asigurarea locatiei pentru investitie (achizitii, inchirieri, concesiuni, exproprieri), precum si in implementarea propriu-zisa a acestor proiecte (derularea activitatilor de constructie, etc).

„Dupa cum se stie, au fost relativ putine tranzactii imobiliare pe parcursul anului in curs si nu cred ca situatia se va imbunatati semnificativ anul viitor. Din pacate, marii investitori institutionali si dezvoltatori vor continua sa ocoleasca Romania si in perioada urmatoare, in favoarea Cehiei sau Polonei. Primele semne ale unei reveniri in domeniu ar putea sa apara abia din a doua jumatate a lui 2011”, afirma Stefan Damian.

Casa de avocatura ca continua in 2011 activitatea in principal pe coordonatele din 2010, totodata insa avocatii se asteapta la cresterea volumului de lucru in legatura cu diferite proiecte de investitii, in special in zona de birouri / retail.