1 / 4

Sanofi-Aventis si Roche, umar la umar

Roche (Elvetia) a preluat prima data conducerea “plutonului” celor mai mari companii farma din Romania (dupa vanzari) in cel de-al treilea trimestru din 2008, atunci cand a fost “sparta” dominatia de peste zece ani a GlaxoSmithKline (GSK). La momentul respectiv, si Sanofi-Aventis (Franta) a urcat in ierarhie, clasandu-se pe locul al doilea, inaintea GSK. [Vezi aici clasamentul jucatorilor din farma locala in 2009].

Elvetienii au reusit sa finalizeze anul 2009 pe primul loc, cu vanzari de 731,8 milioane de lei si o cota de piata de 9%, mult mai mare decat “felia” de 6,5% a Sanofi-Aventis (vanzari de 528,9 milioane de lei), dar ierarhia avea sa se schimbe in curand. Sanofi-Aventis a achizitionat, in 2009, compania ceha Zentiva, prezenta si pe piata romaneasca, astfel incat francezii au fost propulsati in fruntea clasamentului prin cumularea vanzarilor celor doua entitati.

In ultimul trimestru al anului trecut insa, elvetienii de la Roche au reusit sa se claseze pe primul loc, cu vanzari de 207,3 milioane de lei, peste nivelul Sanofi-Aventis de 197,2 milioane de lei. Per total in 2010, cele doua companii si-au egalat cotele de piata, cu 9,1% fiecare, dar si vanzarile, cu mici diferente.



Avansul Roche se datoreaza mai ales cresterii vanzarilor de medicamente oncologice (anticancer), segmentul consemnand in ultimele 12 luni cea mai mare crestere din toate grupele terapeutice: plus 34,7% fata de perioada similara anterioara, pana la vanzari de 1,62 miliarde de lei. Cu toate acestea, ordinea celor mai importante clase terapeutice ramane neschimbata ca valori, medicamentele cardiovasculare fiind lidere, cu vanzari de 1,79 miliarde de lei, in crestere cu 18,9%.

Roche este liderul pietei de medicamente anticancer din Romania, precum si cel mai mare importator de medicamente. Compania elvetiana nu detine nicio unitate de productie in Romania, dar colaboreaza cu producatorul clujean de medicamente Terapia Ranbaxy (controlat de compania japoneza Daiichi Sankyo).

Sanofi-Aventis, cu un portofoliu de produse inovative (originale) si generice, este atat importator, cat si producator, prin fabrica Sicomed din Bucuresti. Fabrica are o capacitate de productie de peste 2 miliarde de tablete, echivalentul a peste 100 de milioane de cutii pe an. In 2006, Zentiva a achizitionat Sicomed, ca mai apoi compania ceha sa intre in grupul Sanofi-Aventis.

Vezi in slide-ul urmator cum au evoluat ceilalti jucatori din farma locala in 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri