1 / 4

Consultanta, o tentatie pentru Markus Wirth

“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume!”. Acesta este motto-ul personal al lui Markus Wirth (foto), 62 de ani, inca director executiv (CEO) la producatorul de ciment Holcim Romania.

Elvetianul va renunta la sefia companiei in care a petrecut ultimii sase ani la sfarsitul lunii martie, iar locul sau va fi luat de un alt elvetian, Daniel Bach, care isi incheie mandatul de vicepresedinte al subsidiarei Holcim din Filipine.

Ulterior predarii stafetei la conducerea Holcim Romania, Wirth va ocupa, cel putin pana la sfarsitul anului, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al companiei.


“Statutul de membru pe care il detin in Consiliul Investitorilor Straini, din care coordonez problemele legate de infrastructura, ma obliga, intr-o oarecare masura, sa raman presedintele Consiliului de Administratie pana la sfarsitul anului”, spune Markus Wirth.

Inca nu s-a decis ce anume o sa faca din 2012, dar una dintre variantele pe care le ia serios in calcul este de a oferi servicii de consultanta. “Conducerea grupului mi-a oferit sansa de a continua in cadrul Holcim, din postura de consultant. De asemenea, am avut intalniri cu oameni de afaceri care m-au indemnat sa-mi impartasesc cunostintele acumulate in cariera. Prin urmare, ma gandesc serios sa incep sa ofer servicii de consultanta, insa nu doresc sa ma asociez cu o companie din domeniu, ci vreau sa lucrez pe cont propriu”, mentioneaza Wirth.

Cel mai probabil, managerul nu va mai ramane in Romania incepand cu anul viitor, ci va reveni in Elvetia.

“Cu siguranta ca separarea de Romania si de oamenii cu care am lucrat in ultimii ani nu va fi una usoara. Sunt increzator insa ca succesorului meu ii va placea sa lucreze aici”, precizeaza Wirth.

Comitetul Executiv al grupului, in colaborarea cu reprezentantii din conducerea Holcim Romania, au decis ca Daniel Bach, 47 de ani, sa fie urmasul lui Wirth. Pe lista scurta de candidati s-au aflat cel putin trei oameni.


Politica grupului elvetian prevede ca, la inceputul anului, fiecare dintre executivii care isi doresc sa devina CEO sa-si anunte intentia de a prelua pozitia in cauza. In urma unei analize a candidatilor, reprezentantii Holcim decid atat viitorii directori executivi (CEO), cat si tara in care vor merge.

“Bach nu avea un dezavantaj din cauza faptului ca vine din Filipine, deoarece este foarte bine pregatit si poate face fata oriunde in lume”, spune Wirth.

Noul CEO al Holcim Romania va trebui sa petreaca opt saptamani de pregatire pentru viitoarea functie.

“DIn discutiile pe care le-am avut pana acum, el (Daniel Bach – n.red.) a dorit sa afle mai mult chestii personale, cum ar fi felul in care arata zona in care locuiesc si ce parere am despre centrul Bucurestiului, pentru i-ar placea sa stea acolo. Informatiile referitoare la activitatea companiei le-a obtinut de la grup”, explica Markus Wirth.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri