Ciochinaru: Nu am apetenta pentru a strange diplome pe pereti

Ciochinaru: Nu am apetenta pentru a strange diplome pe peretiDe doctorii din cadrul MedLife, cel mai mare lant de clinici medicale private, se ocupa un fost medic militar, actualmente colonel in rezerva. „Tanar pensionar militar” dupa o perioada de 30 de ani in cadrul sistemului medical de stat, dr. Mihai Ciochinaru (foto) este din decembrie 2010 directorul medical al MedLife.

In perioada de pana la Revolutie, Ciochinaru a lucrat la Spitalul Militar Central, iar din 1991 si pana in 1995 a fost sef al Laboratorului de Radiologie din cadrul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare. Timp de 15 ani, pana in 2010, cand a trecut in rezerva, Ciochinaru a condus sectia de Hematologie Clinica si Oncologie Medicala de la Spitalul Militar Central.

Ciochinaru spune ca in ciuda multiplelor specializari si cursuri absolvite – medic primar medicina interna, medic primar hematologie clinica, cercetator stiintific principal gradul al II-lea si rezident oncologie medicala anul al V-lea - nu are apetenta spre a-si expune pe pereti diplomele prin care ii sunt atestate cunostintele medicale.

In anii anteriori venirii la MedLife, Ciochinaru a urmat cursuri de management spitalicesc, detine un certificat de management al serviciilor de sanatate si a participat la un program de pregatire de management al comunicarii si leadership.

Din actuala pozitie, Ciochinaru se ocupa de „tot ce tine de calitatea ingrijirilor medicale, dar si de armonizarea relatiilor interumane medic-pacient si a relatiilor de colaborare intre diversii profesionisti medicali ai institutiei”. Recunoaste ca numirea sa in functia de director medical al clinicilor MedLife a insemnat un proces de adaptare continuu.

„Efortul depus presupune o multitudine de activitati, incepand cu implementarea unor protocoale de practica medicala specifice fiecarui departament si terminand cu vizitele zilnice in toate zonele in care apare o problema”, povesteste medicul.

Ciochinaru are convingerea ca actul medical trebuie sa fie impecabil oriunde s-ar desfasura el, intr-o institutie privata sau una de stat, motiv pentru care a pretins intotdeauna colaboratorilor sai sa fie la curent cu toate noutatile din domeniu si sa comunice empatic si constructiv cu pacientii.

Pentru directorul medical al MedLife, o zi obisnuita de lucru nu seamana niciodata cu alta si se imparte intre activitatea administratica si cea medicala. „Ma gandesc la crearea unui departament de hemopatii maligne si, de asemenea, la dezvoltarea celei de tumori solide” – spune Ciochinaru.

In ceea ce priveste interactiunea cu personalul medical, comunicarea este cuvantul-cheie. „Din dorinta de a avea o radiografie a momentului zero, am conceput un chestionar pentru colegii mei, cu intrebari legate de activitatea profesionala, dar si cu altele mai putin conventionale prin care sa explorez sursele de satisfactie sau nemultumire cu privire la munca lor”, detaliaza Ciochinaru.

Cat despre prioritatile de management, medicul spune ca in toate unitatile MedLife atat actul medical, cat si comunicarea cu pacientii trebuie sa se desfasoare ireprosabil. „Activitatea umana este si va fi intotdeauna perfectibila, fiindca intotdeauna lucrurile se vor putea face mai bine, dar important este sa nu ne imbolnavim de autosuficienta si sa recunoastem toti ca mai avem de invatat”, conchide medicul.

Reteaua MedLife este formata in prezent din sapte hiperclinici in Bucuresti si in tara, sase centre medicale cu specializare unica, opt laboratoare de analiza proprii, 47 de centre medicale on site (cabinete medicale care deservesc numai angajatii unei companii) si cinci farmacii PharmaLife. De asemenea, MedLife detine si cel mai mare spital privat din Capitala, Life Memorial Hospital, o investitie totala de 17 milioane de euro. Compania, care numara in prezent 1.500 de angajati, a fost infiintata de familia Marcu in 1996.

La sfarsitul lui 2009, familia Marcu si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au vandut 36,25% din titlurile MedLife catre fondul privat SGAM Eastern Europe, o subsidiara a grupului francez Societe Generale, intr-o tranzactie estimata la peste 20 de milioane de euro. In prezent, familia Marcu detine 51% din actiuni, iar IFC are 12,75%.

Afla din slide-ul urmator cine este directorul medical al clinicilor CMU.



Georgescu: Foarte importanta este diferentierea de alte clinici

Georgescu: Foarte importanta este diferentierea de alte cliniciFost manager medical la clinica Medicover din Calea Plevnei (Bucuresti), dr. Nirvana Georgescu (foto) a venit la inceputul lui 2010 pe o pozitie similara la Centrul Medical Unirea (CMU), cel de-al doilea mare jucator de pe piata serviciilor medicale private.

Absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Georgescu a urmat un rezidentiat in medicina generala si in pneumologie, iar in 2005 a absolvit cursurile de management performant (CODECS) si un master de management al serviciilor de sanatate publica.

Georgescu spune ca a ales sistemul privat pentru transparenta lui, modul de recrutare si noua viziune de promovare a medicilor. „Ca director medical reprezint o punte intre personalul clinic si cel administrativ, prin imbinarea abilitatilor medicale cu cele manageriale”.

Functia implica perfectionarea practicilor si procedurilor medicale, implementarea protocoalelor clinice, crearea si derularea programelor si proiectelor medicale, analiza necesitatilor de dotare cu tehnica medicala de varf, reprezentarea companiei si participarea la procedurile de acreditare, autorizare si certificare nationale si internationale.

O zi obisnuita de lucru inseamna pentru Nirvana Georgescu atat munca de birou, cat si de teren, in conditiile in care trebuie sa mentina o legatura stransa cu medicii din clinici. „Interactiunea cu personalul medical presupune ascultare, raspuns la nevoile exprimate, coaching, permanenta descriere a valorilor companiei, a directiei de dezvoltare, descriere a cerintelor fata de fiecare angajat”, detaliaza medicul.

Nirvana Georgescu spune ca in prima zi ca director medical al clinicilor CMU a resimtit ca o prima provocare numarul mare de medici pe care trebuia sa ii aiba in vedere. „Cum nu este vorba despre o policlinica in care se desfasoara un act medical comercial, ci o institutie medicala in care se desfasoara un proces complex de evaluare, diagnostic si tratament, procesul de recrutare si valorizare a medicilor este esential”, puncteaza Georgescu.

Prioritatile sale urmaresc un obiectiv general, si anume intarirea pozitiei de lider a CMU pe piata serviciilor private. „Foarte importanta pentru mine este si diferentierea fata de alte clinici prin crearea, respectiv perfectionarea circuitelor care asigura diagnosticul complet si tratamentul unor afectiuni complexe”, mai spune directorul medical.

„Pozitia mea presupune o implicare directa in recrutarea cadrelor medical, trainingul acestora si inductie pentru adaptare la mediul organizational”, adauga Georgescu. De aceea, printre planurile sale se numara si dezvoltarea continua a medicilor, alaturi de diversificarea serviciilor si marirea retelei de ambulator.

Reteaua CMU este formata in prezent din cinci spitale (patru in Bucuresti - CMU Dorobanti, CMU Arcul de Triumf, maternitatea CMU Regina Maria, Euroclinic, respectiv unul in Brasov) si 23 de policlinici.

Fondul de investitii Advent International a preluat 80% din actiunile CMU in martie 2010, valoarea tranzactiei depasind 40 milioane de euro. Restul de 20% din actiunile companiei sunt detinute de fondatorul acesteia, medicul cardiolog Wargha Enayati, care avea inainte de tranzactie aproximativ 51% din titluri.

Afla din slide-ul urmator cine este directorul medical al clinicilor Medsana.

Popa: Nu s-a facilitat infiintarea caselor private de asigurari de sanatate

Popa: Nu s-a facilitat infiintarea caselor private de asigurari de sanatateAbsolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti in 1984, dr. Anca Popa (foto) este din 2007 directorul medical al clinicilor medicale Medsana. Colaborarea cu reteaua privata a inceput in 1997, pe vremea cand ocupa pozitia de medic obstretica-ginecologie la ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Colentina.

Intrarea in sectorul privat a insemnat pentru Anca Popa o oportunitate pentru „folosirea potentialului profesional si educational la nivel superior si cu mijloace materiale corespunzatoare”, dar motivatia sa se leaga si de felul in care este apreciata munca prestata.

Ce inseamna sa fii director medical la Medsana? Daca un medic doreste sa se angajeze la Medsana, atunci cu siguranta va sta de vorba si cu Anca Popa. Functia de director medical al Medsana presupune, in linii mari, organizarea serviciilor medicale, preocuparea pentru o cat mai buna relatie pacient-medic, elaborarea si actualizarea protocoalelor de lucru in diferite departamente, perfectionarea personalului medical cu pregatire medie si asigurarea respectarii legislatiei in domeniu. Pozitia ei este direct subordonata directorului general, Vasillis Chaniotis.

O zi de lucru incepe foarte de dimineata, povesteste medicul, iar prima parte este dedicata activitatilor profesionale de specialitate. „In a doua jumatate a zilei ma ocup de problemele de organizare. In birou petrec numai timpul necesar intocmirii documentelor sau pentru intrevederi. In rest, sunt printre angajati”, spune Popa.

Ea adauga spune ca in ultimii ani piata serviciilor medicale private a luat o mare amploare, dar ca este surprinsa ca in contextul unei mari dezvoltari a pietei de servicii medicale private inca nu s-a facilitat infiintarea caselor private de asigurari de sanatate. Ce ar insemna o astfel de miscare? Casele private de asigurari de sanatate ar permite largirea accesului la servicii medicale performante in diagnostic si tratament.

Absolventa a cursului de management al spitalului in cadrul Scolii Nationale de Management si Sanatate Publica, Popa spune ca prioritatile sale ca management sunt imbunatatirea performantei profesionale si a relatiei pacient-medic, in conditiile expansiunii retelei.

Reteaua Medsana este formata din trei clinici in Bucuresti si Ploiesti. Compania Medsana este controlata de Athens Medical Center din Grecia in asociere cu grupul german Asklepios Kliniken si are 175 de angajati.

Afla din slide-ul urmator cine este directorul medical al clinicilor Anima.


Cadar: Medicii competenti trebuie atrasi in structurile private

Cadar: Medicii competenti trebuie atrasi in structurile privateDirectorul medical al Anima este medic militar si a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti in 1985. Zece ani mai tarziu, a intrat in sistemul privat, convins ca poate face mai mult pentru pacientii sai decat ii oferea sistemul de stat.

Am fost permanent deranjat de gestul pacientilor, de altfel amabil, de a-mi oferi diverse atentii in spital. Am considerat ca este mult mai decent, respectabil si onorabil, atat ca medic, dar si pentru pacient, sa existe o formula legala, eleganta si foarte clara in privinta relatiei medic-pacienti”, spune dr. Dan Cadar (foto).

Din 2007 si pana in 2010 a colaborat ca medic titular ORL si homeopatie in cadrul clinicilor Biomedica, Avamedica, Polisano, SentiSan, Anima si CMI Pitesti. Anul acesta, a acceptat propunerea de a devenit medic sef coordonator al clinicilor Anima Bucuresti.

„Ca de obicei, prima zi sau mai bine zis prima saptamana (ca medic sef coordonator al Anima – n. red.) a fost definita de o totala harmalaie si o avalansa de probleme, toate urgente, toate de rezolvat ieri”, povesteste Cadar.

Responsabilitatile postului presupun coordonarea echipei medicale in concordanta cu politica si strategia generala a companiei, corelarea actiunilor de marketing cu cele medicale, coordonarea sectorului corporativ cu utilitatile si capacitatea resurselor medicale, reprezentativitatea medicala in fata tertilor, crearea de proiecte si strategii de dezvoltare si asigurarea unui cadru confortabil de munca al personalului medical si selectia personalului.

Dan Cadar povesteste ca dupa 25 de ani de cariera medicala, programul sau incepe la 6 dimineata, cu citirea corespondentei electronice, a presei si a programului in acea zi. „Incep activitatea propriu-zisa la 9, pe care o desfasor conform programului pana in jurul pranzului, cand incep consultatiile in cabinet. Interactiunea cu personalul medical presupune vizite anuntate sau nu la sediile clinicilor, discutii organizate sau spontane cu personalul”, explica medicul.

La sfarsitul programului, in jurul orei 9 seara, Dan Cadar isi organizeaza programul pentru a doua zi, iar pana dupa miezul noptii citeste stirile si comentariile nou-aparute in domeniul medical.

In privinta prioritatilor de management, prima este cea legata de personalul medical, in sensul sudarii lui din punct de vedere profesional si uman. „Cerinta mea este ca personalul medical sa nu aiba la ce se gandi decat la actul medical, iar restul trebuie sa fie o preocupare a mea si a celorlalti colegi de la sediu”, este de parere Cadar.

Un alt fel de management al resurselor umane este ceea ce trebuie sa se intample”, spune Cadar, pentru ca piata serviciilor medicale private din Romania, acum „mica, insuficienta si ineficienta”, sa atinga marea performanta. „Medicii cei mai competentei trebuie atrasi in structurile private, singurele care le pot satisface cerintele profesionale si financiare”, puncteaza medicul.

Clinicile Anima au fost infiintate la mijlocul lui 2010 de grupul farmaceutic A&D Pharma. Clinicile au peste 20.000 de abonati corporate, printre care G4S, Orange, Porshe Bank, KPMG, Romtelecom si RBS. Anima opereaza in prezent patru clinici in Bucuresti, precum si un laborator central.