1 / 5

Ciochinaru: Nu am apetenta pentru a strange diplome pe pereti

De doctorii din cadrul MedLife, cel mai mare lant de clinici medicale private, se ocupa un fost medic militar, actualmente colonel in rezerva. „Tanar pensionar militar” dupa o perioada de 30 de ani in cadrul sistemului medical de stat, dr. Mihai Ciochinaru (foto) este din decembrie 2010 directorul medical al MedLife.

In perioada de pana la Revolutie, Ciochinaru a lucrat la Spitalul Militar Central, iar din 1991 si pana in 1995 a fost sef al Laboratorului de Radiologie din cadrul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare. Timp de 15 ani, pana in 2010, cand a trecut in rezerva, Ciochinaru a condus sectia de Hematologie Clinica si Oncologie Medicala de la Spitalul Militar Central.

Ciochinaru spune ca in ciuda multiplelor specializari si cursuri absolvite – medic primar medicina interna, medic primar hematologie clinica, cercetator stiintific principal gradul al II-lea si rezident oncologie medicala anul al V-lea - nu are apetenta spre a-si expune pe pereti diplomele prin care ii sunt atestate cunostintele medicale.

In anii anteriori venirii la MedLife, Ciochinaru a urmat cursuri de management spitalicesc, detine un certificat de management al serviciilor de sanatate si a participat la un program de pregatire de management al comunicarii si leadership.

Din actuala pozitie, Ciochinaru se ocupa de „tot ce tine de calitatea ingrijirilor medicale, dar si de armonizarea relatiilor interumane medic-pacient si a relatiilor de colaborare intre diversii profesionisti medicali ai institutiei”. Recunoaste ca numirea sa in functia de director medical al clinicilor MedLife a insemnat un proces de adaptare continuu.

„Efortul depus presupune o multitudine de activitati, incepand cu implementarea unor protocoale de practica medicala specifice fiecarui departament si terminand cu vizitele zilnice in toate zonele in care apare o problema”, povesteste medicul.

Ciochinaru are convingerea ca actul medical trebuie sa fie impecabil oriunde s-ar desfasura el, intr-o institutie privata sau una de stat, motiv pentru care a pretins intotdeauna colaboratorilor sai sa fie la curent cu toate noutatile din domeniu si sa comunice empatic si constructiv cu pacientii.

Pentru directorul medical al MedLife, o zi obisnuita de lucru nu seamana niciodata cu alta si se imparte intre activitatea administratica si cea medicala. „Ma gandesc la crearea unui departament de hemopatii maligne si, de asemenea, la dezvoltarea celei de tumori solide” – spune Ciochinaru.

In ceea ce priveste interactiunea cu personalul medical, comunicarea este cuvantul-cheie. „Din dorinta de a avea o radiografie a momentului zero, am conceput un chestionar pentru colegii mei, cu intrebari legate de activitatea profesionala, dar si cu altele mai putin conventionale prin care sa explorez sursele de satisfactie sau nemultumire cu privire la munca lor”, detaliaza Ciochinaru.

Cat despre prioritatile de management, medicul spune ca in toate unitatile MedLife atat actul medical, cat si comunicarea cu pacientii trebuie sa se desfasoare ireprosabil. „Activitatea umana este si va fi intotdeauna perfectibila, fiindca intotdeauna lucrurile se vor putea face mai bine, dar important este sa nu ne imbolnavim de autosuficienta si sa recunoastem toti ca mai avem de invatat”, conchide medicul.

Reteaua MedLife este formata in prezent din sapte hiperclinici in Bucuresti si in tara, sase centre medicale cu specializare unica, opt laboratoare de analiza proprii, 47 de centre medicale on site (cabinete medicale care deservesc numai angajatii unei companii) si cinci farmacii PharmaLife. De asemenea, MedLife detine si cel mai mare spital privat din Capitala, Life Memorial Hospital, o investitie totala de 17 milioane de euro. Compania, care numara in prezent 1.500 de angajati, a fost infiintata de familia Marcu in 1996.

La sfarsitul lui 2009, familia Marcu si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au vandut 36,25% din titlurile MedLife catre fondul privat SGAM Eastern Europe, o subsidiara a grupului francez Societe Generale, intr-o tranzactie estimata la peste 20 de milioane de euro. In prezent, familia Marcu detine 51% din actiuni, iar IFC are 12,75%.

Afla din slide-ul urmator cine este directorul medical al clinicilor CMU.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri