3 / 5

Ce castiga companiile?

De obicei, dezechilibrele mentale la locul de munca sunt influentate sau amplificate de manageri. “Managerii sunt terifiati de oamenii bolnavi, in special de cei cu probleme de sanatate mentala. Sunt ingrijorati ca ceea ce fac sau spun ar putea inrautati situatia sau ar putea duce chiar la suicid. Raspunsul la indemana e <<nu vreau sa am de-a face cu astfel de oameni>>”, spune Paul Litchfield de la British Telecom.

De asemenea, managerii nu sunt obisnuiti sa priveasca profitabilitatea companiei prin lentila sanatatii angajatilor. “Cum masuram impactul cand managerii intreaba de costuri? E foarte dificil sa le explici ca reduce absenteismul”, spune Alain Sommer, Corporate Health Coordinator la ArcelorMittal.

“Ei nu stiu nimic despre psihologie. Trebuie sa schimbam programele din scolile de business. Iar middle managers sunt cei mai periculosi. Cred ca vor deveni mari manageri si sunt dispusi sa faca orice cu echipele lor pentru a-si atinge targetul. Trebuie sa le faci training. Bafta!”, mai spune Sommer. “Pe mine ma asculta pentru ca am fost inainte manager de finante. Si cred ca sunt de partea lor. Le spun sa vorbeasca cu oamenii inainte ca ei sa afle din ziare ca vor concedia 20.000 de angajati”.

Exista totusi un concept care i-ar putea convinge pe manageri sa acorde importanta sanatatii mentale a angajatiilor: return on investment. Potrivit unui studiu realizat de Martin Knapp, profesor de politici sociale la London School of Economics, fiecare lira sterlina investita pentru diagnosticarea rapida si tratamentul depresiei la locul de munca aduce un castig de 5 lire sterline. Iar fiecare lira sterlina investita in promovarea sanatatii la locul de munca aduce un castig de 9,6 lire sterline.

Investitiile in sanatatea angajatilor se intorc printr-un randament mai bun, absenteism scazut si creativitate. Un studiu realizat pe circa 30.000 de angajati din 15 tari arata ca in organizatiile in care sanatatea si starea de bine erau percepute ca fiind prioritare, performanta organizationala era de 2,5 ori mai mare decat in companiile unde sanatatea si starea de bine erau prost gestionate. De asemenea, cresterea in creativitate si inovatie era perceputa ca fiind de 4 ori mai mare in companiile care puneau accent pe sanatatea si starea de bine a angajatilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri