Puterea de cumparare, afectata de preturile la alimente si combustibili

Puterea de cumparare, afectata de preturile la alimente si combustibiliInflatia anuala a crescut semnificativ in februarie, la 7,6% comparativ cu 6,99% cat era in ianuarie, pe fondul unei majorari neasteptat de mari la preturile alimentelor. Datele statistice privind inflatia i-au luat prin surprindere si pe economisti, care estimau ca inflatia anuala va urca doar pana la 7,3% in februarie.

Preturile din economie s-au scumpit in februarie, in ansamblu, cu 0,77%, potrivit datelor prezentate de Institutul de Statistica. Alimentele au fost cele care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie, cu 1,76%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au avansat cu doar 0,27%, iar preturile serviciilor aproape au stagnat, avansul fiind de 0,03%.

Economistii BNR au afirmat in dese randuri ca inflatia actioneaza ca cel mai parsiv impozit, iar guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, spunea in urma cu doua zile ca “inflatia este o boala perfida". Romanii vor simti acest efect al inflatiei in propriul buzunar. Explicatia? Majorarile de preturi, in special la alimente si combustibili, le vor afecta puterea de cumparare, in conditiile in care salariile lor vor ramane neschimbate.

Evolutia preturilor la alimente si combustibili reprezinta un risc in procesul de coborare a inflatiei, a fost semnalat de catre banca centrala si are radacini pe plan mondial. In acest context se impune ca politica monetara sa continue sa fie prudenta pentru a nu se dezancora anticipatiile”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Croitoru (foto), consilierul pe probleme de politica monetara al lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Preturile la alimente s-au scumpit in primele doua luni din acest an cu 2,92%, iar pretul combustibililor a crescut cu 2,26%. Noi scumpiri sunt asteptate la combustibili din cauza tensiunilor de pe plan mondial legate de conflictele din nordul Africii.

In cazul in care companiile nu vor majora salariile cu rata inflatiei, puterea de cumparare a populatiei se va reduce, fapt ce va afecta in sens negativ consumul. Mai mult, din cauza inflatiei si a cheltuielilor in crestere cu alimentele sau alte bunuri, capacitatea de economisire a unei parti a populatiei va scadea.

Tinta de inflatie - departe de realitate si in 2011

Tinta de inflatie - departe de realitate si in 2011Banca Nationala a Romaniei va rata in 2011 estimarea de 3%, iar inflatia de la finalul anului se va incadra peste limita superioara a intervalului, 2% - 4%, sustin economistii. Mai mult, exista si voci ce spun ca banca centrala va rata tintirea inflatiei si in 2012.

Tinta de inflatie va fi ratata si in 2011 si in 2012, iar inflatia de la sfarsitul acestui an va fi intre 4,5% si 5%, in afara intervalului tinta. Anticiparile inflationiste sunt dezancorate si exista o lipsa de credibilitate in mesajul si demersul bancii centrale”, afirma analistul economic Lucian Isar (foto).

El precizeaza ca influentele din partea preturilor materiilor prime ori alti stimuli externi afecteaza toate economiile lunii, dar atrage atentia ca marea majoritate a economiilor inregistreaza performante mult mai bune in domeniul inflatiei.

”Solutiile pentru recredibilizarea politicii bancii centrale romane sunt ori stabilirea de noi tinte pentru inflatie, in jurul lui 4%, pentru reancorarea anticiparilor inflationiste, ori continuarea cu si mai multa convingere a redefinirii scopului acestei institutii”, concluzioneaza Isar.

Economistii Raiffeisen Bank sustin ca dinamica inflatiei din ultimele luni a fost plina de surprize negative, socurile de pe partea ofertei (cresterea preturilor la alimente si combustibili) fiind principalul motor ar evolutiei inflatiei.

„In aceste conditii, prognoza de inflatie prezentata de banca centrala in februarie, conform careia inflatia anuala va fi de 3,6% in decembrie 2011, este foarte optimista. Vedem riscuri semnificative pentru rata inflatiei de la finalul acestui an si credem ca poate sa fie mai mare chiar si decat estimarea noastra, de 4,5%”, explica economisii Raiffeisen Bank in cadrul unui raport.

Analistii Raiffeisen mai mentioneaza ca initial se asteptau ca banca centrala sa reduca usor dobanda de politica monetara in acest an, de la 6,25% la 5,75%, dar mentioneaza ca, in prezent, sansele in privinta unei scaderi sunt egale cu zero.

Cel mai probabil, BNR va mentine dobanda de politica monetara neschimbata pana la sfrsitul acestui an. BNR ar trebui sa se concentreze de acum inainte pe a mentine sub control anticipatiile inflationiste. De asemenea, un leu mai apreciat in urmatoarea perioada reprezinta cel mai probabil scenariu”, se arata in raportul Raiffeisen.

Cursul de schimb EUR/RON a inceput anul la un nivel de 4,2697 lei/euro, iar in prezent a coborat pana la 4,1932 lei/euro.

Scumpirile la alimente, generate de o speculatie de piata

Scumpirile la alimente, generate de o speculatie de piataSorin Minea (foto), presedintele Romalimenta, a declarat ca scumpirile de pret in cazul produselor de tipul legume, fructe, cartofi, sunt generate in principal de o speculatie de piata, “de incercarea de a vedea pana unde putem merge cu preturile”.

Legumele s-au scumpit in februarie cu 7,95% si cu 14% de la inceputul anului, conform datelor Institutului National de Statistica, iar pretul cartofilor a urcat cu 10,34% luna trecuta si cu 16,99% in prime doua luni din 2011.

Un alt motiv subliniat de oficialul Romalimenta consta in faptul ca, in timpul iernii, productia de astfel de alimente este foarte redusa, Romania bazandu-se in principal pe importuri. In plus, Minea considera ca un alt element care mai poate influenta majorarea preturilor ar putea fi si tendinta la nivel european.

Cu toate acestea, Sorin Minea sustine ca nu vom asista in perioada urmatoare la cresteri majore de preturi, ci, din contra, tendinta ar trebui sa fie una de scadere.

“In mod normal ar trebui sa asistam la o reducere a preturilor pe perioada vara-toamna. Pretul la cereale a inceput sa scada incet. O criza alimentara este imposibil sa urmeze. Cresterea preturilor este determinata de piata. Eu nu cred ca vom asista in perioada urmatoare la cresteri majore de preturi, poate doar in cazul carnii, insa nu la valorile vehiculate, de 60%”, completeaza Minea.

In sens opus, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca preturile vor creste si in urmatoarea perioada.

"Ne putem astepta la cresterea in continuare a pretului alimentelor, cel putin pana in lunile iunie-iulie, ceea ce inseamna presiune ascendenta asupra ratei inflatiei. Cam in aceeasi directie va actiona si pretul combustibililor", a declarat Chidesciuc, pentru Wall-Street.ro.

El considera ca, cel mai probabil, rata inflatiei ca urca in continuare, pana in luna iunie, urmand sa scada ulterior, desi va ramane cu mult peste tinta BNR.

Si painea a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in februarie si cu 2,9% de la inceputul anului. O crestere importanta a fost inregistrata in februarie si la fructele proaspete, care s-au scumpit cu 4,1% luna trecuta si cu 6,93% in primele doua luni din 2011.