1 / 4

Puterea de cumparare, afectata de preturile la alimente si combustibili

Inflatia anuala a crescut semnificativ in februarie, la 7,6% comparativ cu 6,99% cat era in ianuarie, pe fondul unei majorari neasteptat de mari la preturile alimentelor. Datele statistice privind inflatia i-au luat prin surprindere si pe economisti, care estimau ca inflatia anuala va urca doar pana la 7,3% in februarie.

Preturile din economie s-au scumpit in februarie, in ansamblu, cu 0,77%, potrivit datelor prezentate de Institutul de Statistica. Alimentele au fost cele care s-au scumpit cel mai mult in luna februarie, cu 1,76%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au avansat cu doar 0,27%, iar preturile serviciilor aproape au stagnat, avansul fiind de 0,03%.

Economistii BNR au afirmat in dese randuri ca inflatia actioneaza ca cel mai parsiv impozit, iar guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, spunea in urma cu doua zile ca “inflatia este o boala perfida". Romanii vor simti acest efect al inflatiei in propriul buzunar. Explicatia? Majorarile de preturi, in special la alimente si combustibili, le vor afecta puterea de cumparare, in conditiile in care salariile lor vor ramane neschimbate.

Evolutia preturilor la alimente si combustibili reprezinta un risc in procesul de coborare a inflatiei, a fost semnalat de catre banca centrala si are radacini pe plan mondial. In acest context se impune ca politica monetara sa continue sa fie prudenta pentru a nu se dezancora anticipatiile”, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Croitoru (foto), consilierul pe probleme de politica monetara al lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Preturile la alimente s-au scumpit in primele doua luni din acest an cu 2,92%, iar pretul combustibililor a crescut cu 2,26%. Noi scumpiri sunt asteptate la combustibili din cauza tensiunilor de pe plan mondial legate de conflictele din nordul Africii.

In cazul in care companiile nu vor majora salariile cu rata inflatiei, puterea de cumparare a populatiei se va reduce, fapt ce va afecta in sens negativ consumul. Mai mult, din cauza inflatiei si a cheltuielilor in crestere cu alimentele sau alte bunuri, capacitatea de economisire a unei parti a populatiei va scadea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri