Impactul economic: un milion de turisti si aproape 100.000 de noi joburi

Impactul economic: un milion de turisti si aproape 100.000 de noi joburi"Ideea de a lansa o candidatura comuna cu Ungaria sau Bulgaria pentru a organiza Campionat European de Fotbal merita atentie. Eu cred ca Romania poate demara acest proiect, mai ales ca am inceput sa finalizam mai multe autostrazi din tara noastra si in cativa ani infrastuctura din Romania va fi suficient de bine dezvoltata", a declarat Anca Boagiu.

In toamna anului trecut, Consiliul Investitorilor Straini, asociatie care reuneste circa 120 multinationale, ale caror investitii cumulate se apropie de 30 de miliarde de euro pe piata locala (in perioada 1990 – 2010), a prezentat un set de masuri de relansare economica a Romaniei, pana in 2015.

Printre alternativele propuse de CIS se numara si organizarea unui Campionat European de Fotbal in 2020 sau 2024, de catre Romania, in parteneriat cu Ungaria sau Bulgaria.

Dupa ce au lansat, in octombrie 2010, ipoteza lansarii competitiei fotbalistice europene, care a luat prin surprindere mediul de business, investitorii straini nu au mai facut niciun comentariu pe acest subiect pana la mijlocul lunii martie, cand au reluat ideea.

Potrivit CIS, Romania ar trebui sa investeasca zece miliarde de euro, pana in 2020, in dezvoltarea infrastructurii (aeroporturi, autostrazi, hoteluri, stadioane). Pe termen mediu, impactul investitiilor va duce la crestere cu 4,8% a Produsului Intern Brut (PIB), va genera 97.500 de noi locuri de munca si va majora incasarile bugetului de stat cu 3,8%.

Totodata, investitorii straini sunt de parere ca Romania va atrage cu un milion de turisti mai mult decat de obicei de durata competitiei, iar dupa Campionatul European sunt asteptati in vizita inca 500.000 de turisti anual.

“Romania poate replica usor modelul folosit de Polonia si Ucraina, tarile care organizeaza Campionatul European de Fotbal din 2012”, apreciaza CIS.

Incepand cu toamna anului trecut, reprezentantii CIS au purtat diverse discutii cu premierul Emil Boc, presedintele Traian Basescu, cu ministerele relevante, dar si cu Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal. Chiar daca reactiile partilor implicate au fost pozitive, in mare parte, o decizie finala ar putea fi luata pana la sfarsitul primului semestru.

Modelul Romaniei: Franta 2016

Modelul Romaniei: Franta 2016Romania va trebuie sa respecte aceleasi criterii pe care le are de indeplinit Franta pentru Euro 2016 daca vrea sa organizeze un Campionat European de Fotbal in 2020 sau 2024, potrivit UEFA, organismul de conducere al fotbalului european.

In martie 2009, UEFA a anuntat ca Turcia, Italia, Franta si duo-ul Norvegia – Suedia si-au depus candidatura pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2016. Castig de cauza a avut Franta, care va gazdui primul Campionat European la care vor participa doar 24 de echipe.

Raportul de evaluare a candidaturii Frantei a avut mai putin de 20 paginii. Reprezentantiva “cocosului galic” a pus la bataie 12 stadioane, dintre care patru vor fi noi. Cele 12 stadioane vor avea o capacitate neta de aproape 550.000 de locuri.

Federatia Franceza de Fotbal (FFF) a estimat ca investitiile totale in constructia sau renovarea stadioanelor vor depasi 1,7 miliarde de euro.

Cea mai scumpa arena – Grand Stade Lille Metropole (orasul Lille) va absorbi investii de 324,2 milioane de euro si va avea o capacitate de 47.882 de locuri. Lucrarile vor fi terminate anul viitor. Investitia medie/scaun in cazul stadionelor noi va fi de 5.500 de euro.

Singura arena care nu va necesita investii de renovare este Stade de France (Paris), a carei capacitate neta este de circa 76.500 de locuri.

Totodata, autoritatile franceze vor suporta integral contructia a trei stadioane, in vreme ce restul arenelor vor fi ridicate in urma unor parteneriate de tipul public-privat si din bani privati.

Din cele 12 arene, FFF va trebui sa aleaga, pana in luna mai, noua stadioane pe care se vor disputa partidele de la Euro 2016. Cele noua stadioane vor putea primi 2,5 milioane de spectatori pe tot parcursul turneului.

Atuurile Frantei pentru Euro 2016:

• experienta in organizarea de competitii fotbalistice: Campionatele Mondial din 1938 si 1998 si Camionatul European din 1984;
• aproximativ 19.000 de cluburi de fotbal;
• peste 4 milioane de jucatori amatori si mai mult de 27.000 de arbitri;
• 8.000 de kilometri de autostrada;
• peste 60 de aeroporturi.


Sursa foto: Federatia Franceza de Fotbal

Unde s-ar putea juca meciurile

Unde s-ar putea juca meciurileCandidatura comuna a Poloniei si Ucrainei pentru gazduirea Euro 2012 a fost cea care i-a inspirat atat pe sefii fotbalului romanesc, cat si pe investitorii straini de pe piata locala, sa se gandeasca la o posibiliza organizare a Euro 2020 sau Euro 2024 de catre Romania si una dintre tarile vecine.

Investitiile cumulate ale celor doua tari ar putea depasi insa 20 de miliarde de euro, cat estimeaza CIS ca ar fi necesar pentru ca Romania si Bulgaria/Ungaria sa obtina organizarea Euro 2020/2024.

Presa internationala avanseaza diverse cifre in ceea ce priveste valoarea investitiilor derulate de Polonia si Ucraina, iar unele surse anunta un buget cumulat de 35-45 de miliarde de euro.

Romania are un drum greu de parcurs pana la indeplinirea obiectivului, atat din punct de vedere al infrastructurii, cat si al stadioanelor pe care se vor juca meciurile.

In ceea ce priveste arenele, primul pas va fi facut in 2011, cand se asteapta finalizarea stadioanelor National Arena (fostul Lia Manoliu) - Bucuresti si Cluj Arena – Cluj Napoca.

Investitiile totale in cele doua locatii se vor ridica la 200 – 250 de milioane de euro. Cele doua stadioane vor putea gazdui aproximativ 90.000 de spectatori.

In afara Bucurestiului si a Clujului, celelalte orase in care s-ar putea construi noi stadioane sunt Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi sau Brasov.


Varianta renovarii arenelor existente este putin probabila, in conditiile in care mai toate stadioanele din Romania au fost construite inainte de Revolutie.

In 2012, Romania va face primul pas important in ceea ce priveste prezenta pe prima scena a fotbalului european, prin organizarea finalei Europa League, a doua competitie ca valoare din Europa.

Meciul se va disputa in Bucuresti, pe stadionul National Arena.

Ultimul Campionat European de Fotbal desfasurat in doua tari a fost gazduit de Austria si Elvetia si a avut loc in urma cu doi ani.