1 / 4

Proiecte multe, bani putini

Statul are, in prezent, 46.000 de proiecte de investitii publice aflate in stadii diferite si acest lucru creeaza, in opinia Consiliului Investitorilor Straini, o nevoie imperativa pentru prioritizare, avand in vedere resursele bugetare limitate.

Proiecte multe, bani putini! Investitiile publice totale s-au situat, in 2010, in jurul a 8 miliarde de euro, in timp ce cheltuielile de capital au fost sub 5 miliarde de euro.

In incercarea de a relansa economia pentru a putea continua sa faca business pe plan local, investitorii straini au format in urma cu mai mult timp o echipa de lucru pentru a identifica mai multe proiecte de investitii care ar sustine evolutia viitoare a Romaniei. Initial, au fost identificate aproximativ 20 de proiecte de investitii care ar trebui sa fie implementate de autoritati in urmatorii ani pentru a asigura o crestere economica sustenabila.

In final, au fost selectate 10 proiecte de investitii prioritare, care ar trebui sa maximizeze crestere economica, sa minimizeze costurile bugetare si sa majoreze absorbtia de fonduri europene.

Investitorii straini le-au propus guvernantilor, la sfarsitul anului trecut, acest set de 10 investitii in valoare de 23 de miliarde de euro care ar genera in perioada 2011 - 2015 un plus de 23,7% la nivelul Produsului Intern Brut si circa 445.000 de noi locuri de munca. Insa, realizarea investitiilor ar presupune costuri la bugetul de stat de 11,9 miliarde de euro si ar genera venituri de doar 8,9 miliarde de euro.

Citeste mai multe detalii despre cele 10 investitii: Top 10 investitii prioritare pentru economie

Statul nu are bani, deficitul bugetar trebuie sa se incadreze in limitele convenite cu FMI si UE, iar lista de investitii prioritare pentru economie a fost scurtata.

"Romania trebuie sa selecteze un numar mic de proiecte productive in defavoarea celor neproductive si sa le urmareasca pana la implementarea finala. Pentru efecte maxime asupra locurilor de munca, autoritatile nu ar trebui sa se limiteze la un singur proiect, ci ar trebuie sa selecteze cel putin cinci", sustin acum reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.

Doua autostrazi, un proiect de infrastructura intre doua orase cheie, o hidrocentrala si un proiect de infrastructura stiintifica. Acestea este lista scurta de prioritati pentru economie sustinuta de cei mai puternici investitori straini din Romania. Investitiile ar genera, intr-o perioada de cinci ani, o crestere economica de 9,5% din PIB si 189.000 de noi locuri de munca.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri