1 / 4

Care sunt viitoarele regiuni administrativ-teritoriale?

Reorganizarea administrativ-teritoriala solicitata de presedintele Traian Basescu presupune comasarea celor 41 de judete actuale in 8 judete mari (7 judete si municipiul Bucuresti). Viitoarele regiuni administrativ-teritoriale ar urma sa se suprapuna peste regiunile de dezvoltare economica stabilite in Programul Operational Regional 2007-2013 (click pe foto pentru marire).

Disparitatile teritoriale, in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala, au urmat un trend de crestere la nivelul intregii tari, desi Romania a aderat in 2007 la Uniunea Europeana, iar asteptarile populatiei erau pozitive.

Scopul Programului Operational Regional (POR), lansat de autoritati in 2007, este sa sprijine o crestere echilibrata a tuturor zonelor tarii, nu atat prin redistribuirea resurselor publice, cat mai ales prin asigurarea ca toate zonele dispun de un nivel minim de infrastructura de afaceri, sociala si capital uman, care sa permita cresterea economica.

Programul este finantat in perioada 2007-2013 din bugetul de stat si bugetele locale, cati si din surse private, fiind cofinantat de Uniunea Europeana. Contributia financiara a UE poate ajunge pana la 85% din totalul cheltuielilor nationale (publice si private).

Traian Basescu a avertizat in urma cu doua zile ca Romania risca sa ajunga in situatia de suspendare temporara a utilizarii banilor europeni daca nu rezolva problemele existente in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor acordate de UE. Presedintele Romaniei a facut referire la coruptia de la nivelul judetelor.

„Cea mai puternica proba o avem in raportul pe care o sa-l analizam in zilele viitoare, sa vedem ce s-a intamplat in multe dintre judete cu proiectele finantate din bani europeni. Ministerele aproba proiectele, se dau pe mana consiliilor judetele pentru executie si abia pe urma vedem ce iese”, a declarat Basescu.

Astfel, pentru a rezolva problema coruptiei locale, presedintele a sustinut reducerea numarului de judete la 8, fata de 41 cate sunt in prezent, pentru ca „actualul sistem adiministrativ-teritorial, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie”.

Premierul Emil Boc este cel care a primit sarcina de a finaliza in cel mult o luna proiectul de lege prin care se va schimba structura administrativa a tarii. Intre timp, dezbaterile dintre politicieni privind reorganizarea continua.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri