1 / 6

Ce se intampla in Italia, o tara cu datorie de 120% din PIB?

Italia, o tara cu o datorie publica de 120% din PIB, a doua cea mai mare datorie din Zona Euro dupa Grecia, trebuie sa adopte de urgenta masuri drastice de austeritate. Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, accepta ca trebuie sa isi restructureze datoria, dar spera ca va putea face acest lucru mai tariu, eventual dupa alegeri.

Economistii sustin ca planul de austeritate construit de ministrul de Finante italian este valid, insa este construit intr-o maniera care sa evite adevarata austeritate pana in 2013. Austeritatea ar afecta electoratul, dar analistii sustin ca Italia nu isi mai permite sa piarda timp.

Costul asigurarii datoriilor statului italiam impotriva intrarii in incapacitate de plata a crescut semnificativ in ultimele zile si l-a depasit pe cel calculat pentru Bulgaria sau Romania, state care au un rating mai slab decat Italia.

Berlusconi, premierul Italiei, a incercat saptamana aceasta sa calmeze pietele financiare, iar opozitia se pare ca s-a angajat sa permita aprobarea in Parlament a unor masuri de reducere a datoriilor. Silvio Berlusconi sustine ca criza obliga guvernul sa accelereze procesul de corectare.

Programul de austeritate de 40 de miliarde de euro, menit sa echilibreze bugetul pana in 2014, include masuri precum reducerea finantarii autoritatilor locale si a serviciilor medicale, sau cresterea varstei de pensionare.

Italia are in circulatie obligatiuni guvernamentale in valoare de 1.600 de miliarde de euro. Orice majorare a costurilor imprumuturilor poate afecta eforturile de reducere a datoriilor, echivalente cu 120% din PIB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri