1 / 7

Tinerii au sanse mai mari sa-si gaseasca job in Romania decat in Spania sau Grecia

Potrivit statisticilor INS, rata somajului conform metodologiei BIM a atins in iunie 7,5%, in crestere cu 0,1% fata de luna anterioara si cu 0,4% peste nivelul inregistrat in iunie 2010.

Atat somajul din iunie prezentat de INS, cat si somajul pe categoria de varsta sub 25 de ani din raportul Eurostat plaseaza Romania printre statele UE care aparent nu stau atat de rau in privinta numarului de someri.

Potrivit specialistilor din piata de recrutare consultati de Wall-Street.ro, criza este principala cauza a somajului in crestere in randul tinerilor.

Cresterea ratei somajului este in primul rand o consecinta a ingustarii pietei muncii. Numarul de posturi deschise in prezent sunt mai putine decat in urma cu trei ani cand criza se afla abia la inceput”, a declarat pentru Wall-Street.ro Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler.

Astfel, “ingustarea pietei muncii” i-a fortat pe multi tineri sa accepte colaborari part-time sau sub calificarea lor care nu le-au imbunatatit cunostintele si abilitatile in nici un fel.

“Perspectivele pentru tinerii blocati in posturi fara perspectiva care nu le permit dezvoltarea profesionala si personala sunt practic limitate”, a adaugat Dona.

Pe de alta parte, in procesul de integrare a tinerilor in piata muncii apare si problema pretentiilor ridicate si nejustificate pe care le au absolventii de facultate.

Potrivit lui Nicolae Petre, director general al CBC Romania, un angajator are trei optiuni: sa ia pe cineva bine pregatit si sa il plateasca foarte bine, sa angajeze pe cineva cu un nivel mediu si bineinteles sa il plateasca tot mediu si in al treilea rand sa angajeze oameni fara experienta.

“Daca vorbim despre cei fara experienta, au foarte mari pretentii. Spre exemplu, cineva vine cu o scoala la ASE si spune ca vrea sa castige 500-1000 de euro si vezi ca omul ala nu produce absolut nimic. Asta este motivul pentru care de regula acestia sunt si respinsi. Este un motiv pragmatic, generat de criza”, a spus pentru Wall-Street.ro Nicolae Petre.

Statisticile arata totodata ca tinerii isi schimba cu mai multa usurinta locul de munca decat angajatii cu experienta care inclina mai degraba catre stabilitate, iar in acest context reticenta angajatorilor in a accepta persoane fara pic de experienta creste.

Angajatorii nu vor sa mai investeasca in oameni, in sensul ca tinerii pana ajung sa produca dureaza foarte mult, asa ca prefera sa ia un om deja format”, a mai spus directorul CBC Romania.

Desi problema pretentiilor nejustificate ale tinerilor absolventi nu este noua, surprinzator criza nu a dus la o asezare a pietei, in sensul reducerii acestor cerinte din partea tinerilor pana la punctul in care sa intalneasca oferta angajatorilor, este de parere Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).

“Practic, aceste cifre de somaj sunt o combinatie intre lipsa locurilor de munca, flexibilitatea tinerilor in a accepta orice job in aceasta perioada de criza si in unele cazuri flexibilitatea acestora din punct de vedere al salariului”, a explicat pentru Wall-Street.ro managerul TBS.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri