Daniel Daianu: Ca sa nu creasca CDS-urile, trebuia sa avem acum excedent bugetar

Daniel Daianu: Ca sa nu creasca CDS-urile, trebuia sa avem acum excedent bugetarEconomistul Daniel Daianu a explicat pentru Wall-Street.ro ca, in contextul deteriorarii situatiei internationale, viteza de consolidare fiscala ar fi trebuit sa fie mai mare, pentru a se concretiza intr-o scadere a primei de risc pentru Romania.

“Ca sa ai un CDS in scadere pe fondul consolidarii fiscale ar trebui sa nu se modifice in rau contextul international", apreciaza Daianu.

Astfel, consolidarea fiscala ar fi trebui sa se faca intr-un ritm mai accelerat decat viteza de inrautatire a sistemului financiar global.

"Eventual ar fi trebuit sa ajungem chiar la surplus", a mentionat fostul ministru de Finante.

El a avertizat si asupra unei fatete a fenomenului de contaminare, adica ceea ce economistii numesc efectul de evictiune. Acest efect se manifesta cand tarile mari au probleme si atrag cantitati mai mari din economisirea disponibila, ceea ce automat face ca economiile mai mici sa beneficieze de mai putin.

"Chiar daca ai o consolidare fiscala, daca problemele celor mari se acutizeaza, apelul lor la o cantitate mai mare din economisirea disponibila face ca ce ramane pentru ceilalti sa se diminueze si asta va conduce la cresterea pretului", explica economistul.

Mai mult, Daianu crede ca in prezent asistam la o partiala reinghetare a creditului, din cauza incertitudinilor la nivel international, situatie care duce costul finantarilor in sus.

Astfel, desi bancile centrale pompeaza bani in sistem pentru a sustine bancile comerciale si pentru a se asigura ca obligatiunile suverane sunt achitate la timp, lichiditatea nu circula.

"Tensiunile din piata monetara arata ca desi sunt injectate cantitati mari de lichiditate nu avem circulatie, piata monetara nu functioneaza cum trebuie din cauza nervozitatii”, conchide Daianu.

Franta: noua veriga slaba a Europei

Franta: noua veriga slaba a EuropeiPerspectiva taierii ratingului AAA al Frantei si ultimele zvonuri despre fragilitatea bilanturilor unor banci franceze au determinat vanzari in panica pentru actiunile acestor banci. Astfel, BNP Baribas ar putea marca o noua pierdere, de 713 milioane dolari, din cauza expunerii pe Grecia, scrie Business Insider.

Actiunile BNP pierdeau la pranz 2,5%, iar cele ale Societe Generale 1,6%, dupa ce zvonurile au pus la indoiala si stabilitatea financiara a bancii mama a BRD, care a pierdut miercuri 15%. Totusi, oficialii Societe Generale au respins vehement zvonurile.

“Cat timp datoriile statelor UE raman in centrul atentiei, in ciuda eforturilor Bancii Central Europene (BCE), bancile vor ramane punctul de focalizare pentru apetitul negativ fata de risc al investitorilor si credem ca asta va cantari mai mult in comparatie cu valoarea fundamentala atractiva”, potrivit unui raport al Merrill Lynch, citat de Reuters.

Insa, intrebarea care persista in randul investitorilor este legata de ratingul AAA al Frantei si daca mai poate fi considerat sigur, in conditiile in care datoria Frantei a crescut la 82% din PIB anul trecut, de la 64% in 2007.

Riscul unui downgrade l-a fortat pe Nicolas Sarkozy sa se intoarca mai repede din concediu si sa convoace membrii cabinetului pentru a lua noi masuri de austeritate.

Cu toate ca toti mai multi economisti se intreaba daca a doua economie din zona euro, dupa cea a Germaniei, poate sa isi mentina ratingul AAA, cele trei mari agentii de evaluare financiara au anuntat miercuri ca ratingul de credit al Frantei nu va fi supus revizuirii.

Pe de alta parte, noile masuri de austeritate ii preocupa pe economisti, care sustin ca guvernul francez este prea optimist cand estimeaza o crestere economica de 2% in acest an. O performanta mai slaba va conduce in mod sigur la o diminuare a veniturilor din taxe, ceea ce va face dificila atingerea tintei de deficit de 5,7% din PIB pentru 2011 si reducerea deficitului la sub 3% pana in 2013, scrie Wall Street Journal.

Taierea ratingului Frantei poate rostogoli un bulgare de zapada

Taierea ratingului Frantei poate rostogoli un bulgare de zapadaIncertitudinile legate de Franta, dar si repercursiunile taierii ratingului SUA, au influnetat si prima de risc a Romaniei, credit default swaps-urile (CDS) sarind la peste 300 de puncte de baza joi, in contextul in care in aprilie CDS-urile coborasera la putin peste 200 de puncte.

Potrivit lui Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, avansul primei de risc este “perfect explicabil”, find pus pe seama volatilitatii globale, dar Franta ar putea reprezenta cel mai important factor acum, deoarece pot fi lovite bancile franceze cu expunere in Romania.

Cu toate acestea, economistul considera ca acest trend de crestere ar putea avea viata scurta, oferind exemplul CDS-urilor Frantei si Spaniei, care dupa un avans semnificativ au inregistrat o cadere de 25%, pe fondul calmarii investitorilor.

“Este posibil sa se calmeze pietele si sa vedem o revenire a CDS-urilor (pe scadere – n.r.)”, apreciaza Laurian Lungu.

Totusi, daca primele de risc se vor mentine la cote ridicate in cele din urma acest lucru se va reflecta si in costul creditelor la populatie.

Mai mult, daca zvonurile cu privire la reducerea ratingului Frantei se vor adeveri, efectele asupra Romaniei pot fi comparate cu rostogolirea unui bulgare de zapada, intrucat nu va fi doar un impact direct prin intermediul bancilor franceze cu expunere pe tara noastra, ci si un impact indirect, prin afectarea intregului sistem bancar european.

“Va fi si un efect indirect, pe fondul afectarii altor banci din Europa, care au si ele sucursale in Romania”, a concluzionat Lungu.

De exemplu, in urma temerilor cu privire la situatia financiara a Frantei, CDS-urile care asigura datoriile Societe Generale au urcat cu 55 puncte de baza, ceea ce forteaza banca sa se finanteze la dobanzi mai mari. Aceste costuri suplimentare se vor reflecta mai devreme sau mai tarziu asupra clientilor bancii franceze, potrivit unui blog al The Economist.