1 / 4

Daniel Daianu: Ca sa nu creasca CDS-urile, trebuia sa avem acum excedent bugetar

Economistul Daniel Daianu a explicat pentru Wall-Street.ro ca, in contextul deteriorarii situatiei internationale, viteza de consolidare fiscala ar fi trebuit sa fie mai mare, pentru a se concretiza intr-o scadere a primei de risc pentru Romania.

“Ca sa ai un CDS in scadere pe fondul consolidarii fiscale ar trebui sa nu se modifice in rau contextul international", apreciaza Daianu.

Astfel, consolidarea fiscala ar fi trebui sa se faca intr-un ritm mai accelerat decat viteza de inrautatire a sistemului financiar global.

"Eventual ar fi trebuit sa ajungem chiar la surplus", a mentionat fostul ministru de Finante.

El a avertizat si asupra unei fatete a fenomenului de contaminare, adica ceea ce economistii numesc efectul de evictiune. Acest efect se manifesta cand tarile mari au probleme si atrag cantitati mai mari din economisirea disponibila, ceea ce automat face ca economiile mai mici sa beneficieze de mai putin.

"Chiar daca ai o consolidare fiscala, daca problemele celor mari se acutizeaza, apelul lor la o cantitate mai mare din economisirea disponibila face ca ce ramane pentru ceilalti sa se diminueze si asta va conduce la cresterea pretului", explica economistul.

Mai mult, Daianu crede ca in prezent asistam la o partiala reinghetare a creditului, din cauza incertitudinilor la nivel international, situatie care duce costul finantarilor in sus.

Astfel, desi bancile centrale pompeaza bani in sistem pentru a sustine bancile comerciale si pentru a se asigura ca obligatiunile suverane sunt achitate la timp, lichiditatea nu circula.

"Tensiunile din piata monetara arata ca desi sunt injectate cantitati mari de lichiditate nu avem circulatie, piata monetara nu functioneaza cum trebuie din cauza nervozitatii”, conchide Daianu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri