4 / 5

Cum arata relatiile economice Romania-China

"China este doar al 16-lea investitor in Romania, dar prin Legea parteneriatului public-privat am creat cadrul ca si alte proiecte majore sa fie derulate in Romania cu investitii chineze. S-a discutat ca, in plan particular, oamenii de afaceri din Romania sa poata gasi o iesire pe piata chineza", a declarat premierul Boc.

Guvernul a fost criticat in repetate randuri criticat pentru ca neglijarea relatiilor economice cu China, a doua mare putere economica a lumii, care ar putea deveni prima, in locul Statelor Unite ale Americii. Potrivit calculelor Fondului Monetar International, dimensiunea economiei chineze ar putea sa o depaseasca pe cea a SUA ca paritate a puterii de cumparare, pana in 2016.

In 2010, investitiile chineze in Romania s-au cifrat la doar 23,4 milioane de dolari, un sfert din cele inregistrate in 2009. Astfel, Romania este mai degraba un consumator al produselor "made in China" decat un partener de afaceri pentru statul care va deveni liderul economic al globului.

In ianuarie, Wall-Street.ro a facut o analiza asupra relatiilor economice dintre Romania si China, din care au rezultat urmatoarele concluzii:

1. Pentru a investi in orice stat, chinezii asteapta un semnal de la cel mai inalt nivel politic. “Toata activitatea de cooperare economica si de investitii a companiilor chineze, indiferent ca sunt de stat sau private, se desfasoara sub atenta supraveghere a autoritatilor centrale. In concluzie, numai acolo unde autoritatile chineze au certitudinea unor cooperari profitabile si sigure, companiile chineze vor fi incurajate sa investeasca”, spunea atunci Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania-China.

2. Romania trebuie sa-si schimbe parerea despre chinezi si sa inceapa sa gandeasca din perspectiva lor ca investitori. "China nu inseamna papuci ieftini sau complexul comercial Dragonul Rosu, ci si cel mai mare investitor in cercetare si dezvoltare in domeniul tehnologiei. Chinezii nu sunt interesati de investiitile mici, iar pentru ca Romania sa atraga atentia Beijingului este necesar ca ea sa devina in primul rand un jucator important la nivel de Europa sud-estica", a apreciat Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners.

3. Punctele principale de atractie pentru chinezi in Romania: securitatea energetica si cea alimentara. “Din perspectiva securitatii energetice, pentru chinezi este esential accesul catre Asia Centrala. Din fericire pentru noi, avem Marea Neagra, iar ei ar putea fi interesati de capacitatile de incarcare-descarcare de materii prime prin portul de la Marea Neagra”, a mai spus partenerul principal al Capital Partners.

4. Chinezii sunt diferiti de europeni sau americani ca profil investitional. „Sunt convins ca se vor concretiza atat investitiile chinezilor in piata bursiera, dar si cele directe in economie. Bancile mari de investitii din China se intereseaza de legislatie, de sistemele fiscale si de taxare, de indicatorii macroeconomici", a afirmat Adrian Simionescu, manager la Vienna Investment Trust.

5. “Romania este o poarta de intrare in Europa pentru chinezi. Trebuie sa ne folosim raporturile cu China si este de dorit sa atragem cat mai multe investitii chineze. Eu as incuraja investitiile chineze”, a declarat in ianuarie fostul bancher Bogdan Baltazar.

Citeste analiza completa:

Pierdem trenul de China? Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici

Sursa foto: www.sxc.hu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri