2 / 5

Lucian Isar: Trebuie sa trecem la o mentalitate de crestere

Analistul economic Lucian Isar crede ca pentru a gasi solutii de revenire a economiei este necesara o schimbare a mentalitatii de austeritate.

"Pentru ca economia romaneasca sa iasa de pe traiectoria de crestere sub-optima (mult sub potentialul non inflationist al economiei), indusa de program de stabilitate, este nevoie a se schimba mentalitatea, dintr-una austera, in alta de crestere", a spus Isar.

Astfel, intr-un nou cadru de gandire, fostul vicepresedinte al Bancpost considera ca ar trebui actionat simultan pe trei paliere: cel fiscal, al politicilor monetare si de credit si in al treilea rand cel al implicarii statului.

La nivel fiscal, Isar propune reducerea anumitor categorii de taxe si cresterea costului pentru evazionisti.

In ceea ce priveste implicarea statului in economie, ar trebui stimulate parteneriate, iar statul sa propuna poli de crestere, intrucat intr-o economie care propovaduieste doar austeritatea investitorii straini nu se inghesuie, iar capitalul privat autohton este slab dezvoltat.

In al treilea rand, "dobanda si rezervele la lei ar trebui reduse, structura ratelor refacute dupa trei ani de deruta, iar concurenta stimulata pentru a asana sistemul bancar", a concluzionat Isar.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri