Calin-Popescu Tariceanu: Romania nu va fi afectata de criza

Calin-Popescu Tariceanu: Romania nu va fi afectata de crizaSeptembrie 2008: Premierul Calin-Popescu Tariceanu declara raspicat: "Raspunsul este clar nu, criza financiara internationala nu va avea efecte asupra economiei si asupra cetatenilor".

Explicatia lui era simpla: turbulentele inregistrate pe bursele romanesti erau cauzate de nevoia de lichiditati a investitorilor straini, care au fost nevoiti sa vanda participatiile, nu de o scadere a increderii in economia tarii.

Tariceanu declara ca situatia de pe piata financiara din SUA ar putea avea chiar efecte pozitive, argumentand ca activele imobiliare din SUA se vor ieftini si ar putea deveni astfel accesibile pentru cumparatorii romani.

Ce s-a intamplat:

Dupa doua trimestre consecutive de scadere, economia romaneasca a intrat in trimestrul I din 2009 in recesiune tehnica.


Lazea: Moneda nationala nu se va deprecia pana la 4 lei/euro

Lazea: Moneda nationala nu se va deprecia pana la 4 lei/euroIanuarie 2008: Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, estima ca leul isi va relua tendinta de apreciere. "Leul nu va ajunge la 4 lei euro, cursul de schimb".

Ce s-a intamplat:

Moneda nationala a incheiat anul 2008 la 4,0175 lei/euro, iar la finalul lui 2009 BNR afisa un nivel de referinta de 4,2099 lei/euro.

Basescu: Romania nu va simti criza

Basescu: Romania nu va simti crizaOctombrie 2008: Presedintele Traian Basescu nu “vedea” criza care punea stapanire pe economia romaneasca. “Romania are toate conditiile sa nu fie consistent afectata de criza, desi vor exista domenii afectate, cum ar fi industria auto, insa in 2009 politicile fiscale si cele monetare trebuie sa fie "extrem de bine corelate" ca sa contracareze efectele crizei”, afirma Traian Basescu.

Ce s-a intamplat: nu doar ca Romania intra oficial in 2009 in recesiune tehnica, dar criza a pus apoi stapanire pe toate sectoarele economiei.

Vlad Vlasceanu: Preturile la imobiliare vor creste cu 5% la fiecare trei-patru luni

Vlad Vlasceanu: Preturile la imobiliare vor creste cu 5% la fiecare trei-patru luniFebruarie 2008: "Primele luni ale lui 2008 continua tendintele sfarsitului de 2007. Mai mult, observam un progres in ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare din Romania. Acesta este un prim semn ca piata imobiliara nu se va prabusi si il asiguram pe domnul Dinu Patriciu ca piata imobiliara va continua sa se dezvolte si nici vorba sa se prabuseasca. Mai mult chiar este un prim semn de maturizare a industriei si de apopiere catre cererea imobiliara venita din partea consumatorilor", spunea directorul companiei Admedia Consulta, Vlad Vlasceanu, organizatorul Targului Imobiliar National.

Decembrie 2009: „Am participat la o masa rotunda cu mai multi dezvoltatori imobiliari si concluzia a fost ca nivelul minim a fost atins in piata rezidentiala, iar preturile apartamentelor noi ar putea creste de anul viitor". Acelasi om, acelasi optimism. Vezi aici declaratia.

Boc: Vindem companiile cu pierderi

Boc: Vindem companiile cu pierderiNoiembrie 2010: Premierul Emil Boc spunea ca guvernul va continua procesul de privatizare la CFR Marfa, va restructura societatile cu pierderi si va vinde la bursa actiunile minoritare detinute la alte firme. "Trebuie continuat procesul de privatizare la CFR Marfa, iar restul companiilor cu pierderi vor fi restructurate".

Ce s-a intamplat:
Romania nu a reusit sa vanda nicio companie de stat. In luna iulie, Statul nu a reusit sa vanda pachetul de aproape 10% din titlurile OMV Petrom detinut de stat, deoarece ofertele din partea investitorilor au fost prea mici.

Vladescu: Nu vom mari taxele si impozitele

Vladescu: Nu vom mari taxele si impoziteleMartie 2010: Eliminarea evaziunii fiscale este o prioritate, in conditiile in care guvernul nu intentioneaza sa majoreze taxele si impozitele, declara ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Mai 2010:
Acelasi ministru de Finante, Sebastian Vladescu, dadea asigurari ca taxa pe valoarea adaugata (TVA) nu va fi majorata.

Ce s-a intamplat: Guvernul a majorat TVA cu 5 puncte procentuale ca solutie pentru a aduce bani la buget dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala reducerea cu 15% a pensiilor.

Vosganian: In 2012, salariul mediu va fi de 3.000 de lei

Vosganian: In 2012, salariul mediu va fi de 3.000 de leiAugust 2008: Ministrul economiei si finantelor de pe atunci, Varujan Vosganian, estima o crestere a PIB-ului pe cap de locuitor, in 2012, la 10.000 de euro, ceea ce insemna ca salariul mediu brut se va ridica la 3.000 de lei, iar pensia medie 1.250-1.300 de lei.

Mai mult, Vosganian manifesta un optimism debordant: "Romania are o crestere economica record in prima jumatate a acestui an, iar asteptarile sunt mari pentru finalul de an ".

Doi ani mai tarziu, vicepresedintele PNL afirma sec: in 2011, criza economica mondiala va fi doar in Romania.

Ce s-a intamplat: castigul salarial mediu nominal net a fost in septembrie 2011 de 1.464 lei.

Valentin Lazea, BNR: Daca o tara va avea crestere economica, aceea va fi Romania

Valentin Lazea, BNR: Daca o tara va avea crestere economica, aceea va fi RomaniaFebruarie 2009: O alta estimare total gresita a lui Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, s-a referit la potentialul de crestere al economiei romanesti. “Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania”, afirma Lazea.

Ion Ghizdeanu: Romania va avea crestere economica in 2009

Ion Ghizdeanu: Romania va avea crestere economica in 2009Mai 2009: Dupa mai putin de un an de la falimentul Lehman Brothers, Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, lansa o afirmatie surprinzatoare: Romania va avea crestere economica in 2009.

Noiembrie 2009: Cateva luna mai tarziu, Ion Ghizdeanu miza pe faptul ca Romania iese mai repede din recesiune: “Nu este exclus sa avem crestere pozitiva chiar din ultimul trimestru al acestui an”.

Isarescu: Intorsi din vacanta, romanii vor putea gasi dobanzi mai mici

Isarescu: Intorsi din vacanta, romanii vor putea gasi dobanzi mai miciIulie 2009: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Dobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate".

Ce s-a intamplat: Dobanzile la credite au ramas, in continuare, ridicate, bancile afisand doar tentantive timide de reducere a acestora. (septembrie 2009)