Tintele de deficit convenite cu FMI sunt rigide

Tintele de deficit convenite cu FMI sunt rigideRomania a convenit prin acordul de tip preventiv incheiat cu FMI sa respecte pentru acest an o tinta de deficit de 4,4%, iar pentru 2012 sa se incadreze in limita de 3%.

Potrivit lui Andrei Radulescu, analist la Target Capital, o masura similara cu cea a Spaniei ar putea fi luata si in Romania, dar "din nefericire trebuie sa ne tinem de programul cu FMI".

Astfel, programul de consolidare fiscala trebuie sa continue si sa se accelereze atragerea de fonduri structurale, mai ales ca riscurile unei incetiniri a economiei au crescut.

"Urmeaza momente grele si pentru buget, pentru ca, daca nu se va realiza prognoza de crestere economica, sunt periclitate si tintele de deficit", a explicat Radulescu.

In scenariul negativ, daca cresterea economica va dezamagi, Romania va trebui sa restructureze in continuare sau sa renegocieze cu FMI tintele, dar "cel mai bine este sa se taie in continuare din cheltuielile inutile si sa se investeasca".

Situatia Spaniei este oarecum similara cu cea din piata imobiliara din Romania, iar reducerea TVA la constructii este menita sa deblocheze unul dintre cele mai gripate sectoare din Spania.

Potrivit analistului Target Capital, boom-ul imobiliar din Spania a durat aproape 20 de ani, fiind un motor important al cresterii, exact cum a fost si pentru Romania pana in 2007.

"El (sectorul - n.r.) trebuie deblocat pentru ca acolo s-au blocat resurse financiare si umane", a conchis Radulescu.





Romania are deja 2 cote reduse de TVA

Romania are deja 2 cote reduse de TVAPotrivit directivei europene 112, orice tara din Uniunea Europeana trebuie sa aiba o cota generala de TVA si una, maxim doua cote reduse.

In cazul Romaniei, cartile au o cota redusa de 9% si mai este cota speciala la constructii, de 5%. Cota redusa la constructii este aplicabila doar livrarilor de locuinte noi care nu au o suprafata mai mare de 100mp si nici o valoare mai mare de 380.000 euro.

"TVA din constructii este o cota speciala, tot redusa, dar e speciala. Ea a fost justificata de Romania prin necesitatea de a debloca piata imobiliara", a spus, pentru Wall-Street.ro, Dan Schwartz, managing partner in cadrul Scot & Company.

O tara care vrea sa reduca TVA la o anumita categorie de bunuri sau servicii trebuie sa motiveze foarte clar masurile respective si trebuie sa convinga Comisia Europeana de justetea in plan economic a acestor cote reduse de TVA.

Schwartz crede ca s-ar putea, in schimb, extinde aria produselor si serviciilor la care cotele reduse sunt aplicate, dar asta se poate face numai prin discutii cu CE.

Mai mult, consultantul Scot & Company nu crede ca o reducere a TVA la constructii ar revigora piata imobiliara din Romania.

"Nu stiu in ce masura, daca in Romania s-ar reduce cota la cladiri de la 24% la 10%, s-ar debloca piata imobiliara. Poate s-ar vinde ceva mai multe apartamente, dar nu cred ca industria constructiilor si afacerile din real-estate ar avea un boom similar cu cel din 2006-2007”, concluzioneaza Schwartz.

Alegerile, o piedica in fata reducerii TVA la alimente

Alegerile, o piedica in fata reducerii TVA la alimenteSi alegerile din 2012 reprezinta o piedica pentru orice fel de politici de relaxare fiscala, intrucat masurile risca sa fie percepute drept populiste.

Cel mai probabil, nici Comisia Europeana nu va percepe altfel o eventuala propunere de reducere a TVA la alimente in 2012, mai ales ca Romania a mai cerut o astfel de derogare de la CE pentru produsele alimentare finite, dar a fost respinsa.

Dan Schwartz sustine ca o astfel de masura (cu caracter populist - n.r.) "ar fi taxata si tratata ca atare de CE”.

“Dupa alegeri ar fi corect sa luam decizii de acest gen”, apreciaza Schwartz.

In plus, daca Romania ar cere de la CE o derogare pentru o cota redusa a TVA la produsele alimentare, "s-ar pierde foarte multi bani la bugetul de stat, deoarece in structura costurilor populatiei, alimentele ocupa o pondere inca ridicata (fata de restul Europei)", a adaugat consultantul.

Comerciantii vor profita de orice reducere a taxelor indirecte

Comerciantii vor profita de orice reducere a taxelor indirecteGabriel Sincu, partener in cadrul Mazars Romania crede ca in momentul de fata "reducerea TVA ar reprezenta numai o frectie la un picior de lemn".

El explica ca, in practica, la orice reducere de impozite indirecte beneficiaza in primul rand comerciantul, care va prefera sa mentina pretul la acelasi nivel si sa bage in buzunarul propriu reducerea de taxe.

"Teoretic, incasarile bugetare ar putea creste, dar pe o perioada de timp de 1-2 ani, in nici un caz efectul nu va fi imediat", a spus Sincu, pentru Wall-Street.ro

Totusi, Sincu considera ca sunt sanse mici sa vedem o astfel de masura acum, pentru ca "Guvernul are nevoie de resurse de finantare pe termen scurt, bani lichizi si cat mai repede".


Alimentele au o cerere inelastica, bugetul nu va fi ajutat de o reducere a TVA

Alimentele au o cerere inelastica, bugetul nu va fi ajutat de o reducere a TVAIntrebat daca o reducere a TVA la alimente ar aduce mai multe resurse la buget prin stimularea cererii, Gabriel Sincu a explicat ca alimentele se caracterizeaza printr-o elasticitate scazuta, astfel incat cererea ramane relativ constanta indiferent de pret.

"Oamenii au un anumit buget pentru alimente si vor cheltui tot atat indiferent de cat vor fi preturile: daca acestea scad vor cumpara ceva mai mult sau se vor reorienta spre alimente scumpe", apreciaza Sincu.

In plus, motivul comerciantului care profita de orice reducere de taxe ramane valabil si in cazul alimentelor.

Specialistul de la Mazars crede ca singura modalitate sanatoasa prin care Guvernul ar putea impulsiona economia nu tine de modificarea sistemului de impozitare, ci de investitiile publice.

"Romania are mare nevoie de infrastructura (autostrazi, cai ferate, poduri, linii de metrou, etc). Bani sunt disponibili la
nivelul UE, nu trebuie decat sa invatam sa ii obtinem", a declarat Sincu.

El a adaugat ca "odata cu revenirea economica mondiala (care cu siguranta va veni in cativa ani, chiar daca acum se lasa asteptata) vom fi pregatiti foarte bine pentru o noua perioada de crestere, sanatoasa de data aceasta", daca vom reusi sa ne dezvoltam infrastructura.