10. Care sunt avantajele cladirilor noi de birouri

10. Care sunt avantajele cladirilor noi de birouriIstoria cladirilor moderne de birouri din Bucuresti incepe in anul 2001, odata cu livrarea proiectelor Europe House din Piata Victoriei si Opera Center din zona Eroilor. De atunci au trecut zece ani, timp in care dezvoltatorii si chiriasii au devenit mai intelepti, iar acest lucru s-a reflectat in cladiri noi, mai eficiente si mai ieftine.

O cladire noua de birouri nu inseamna neaparat o cladire mai buna, ci sunt hotaratoare experienta si calitatea dezvoltatorului, considera Horia Moldovan (foto), associate director in cadrul diviziei de birouri a companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank. Intr-un scenariu ideal, o cladire noua ar trebui sa ofere conditii mai bune de lucru pentru angajati si sa aiba costuri de intretinere mai mici, comparativ cu o cladire mai veche.

“Acum cinci-sapte ani piata imobiliara nu era o piata matura, abia atunci se contura stocul modern de spatii de birouri. O parte din cladirile care in acel moment erau considerate ca find foarte bune, in cativa ani vor fi depasite de cladirile noi, care vin cu o arhitectura inovatoare, un grad utilizare mai mare a spatiului si costuri de intretinere mai mici, in special in cazul cladirilor verzi”, afirma Moldovan.

Citeste aici continuarea articolului.

9. De ce a esuat ultima licitatie de stat

9. De ce a esuat ultima licitatie de statBancile au mizat, la licitatia de titluri de stat organizata saptamana trecuta de Ministerul de Finante, ca dupa platile de peste trei miliarde euro efectuate in lunile iulie si august, statul va plati mai mult pentru obligatiunile emise cu scadenta la cinci ani.

Cu toate acestea, Finantele au respins toate ofertele institutiilor de credit, intrucat au considerat ca randamentul cerut este prea mare. Bancile au subscris titluri de stat de 770,8 milioane lei, peste valoarea indicativa, de 500 milioane lei.

„Nu cred ca cineva poate sa zica care ar trebui sa fie randamentul corect. Oricum, pentru scadenta la cinci nu este cerere mare, poate doar companiile de asigurari si fondurile de pensii sa fie interesate. In ultima perioada a existat o presiune exercitata de mediul extern, iar conditiile de lichiditate s-au mai intarit”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Citeste aici continuarea articolului.

8. Cate milioane pierd proprietarii de birouri goale

8. Cate milioane pierd proprietarii de birouri goalePeste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri din Bucuresti, astfel incat, la o chirie medie de 10 euro/mp, pierderilor proprietarilor se ridica la circa sase milioane de euro pe luna, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Esop, care include cladiri de clasa A, B si C.

“Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre doua-cinci luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in momentul de fata termenele de inchiriere medii sunt intre opt-zece luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni”, a declarat Mirela Raicu, partener la firma de consultanta imobiliara Esop Consulting.

De exemplu, un spatiu de birouri pe care proprietarul vrea sa-l inchirieze cu 12 euro/mp, pentru o perioada de doi ani, dupa sase-opt luni de incercari nereusite ajunge la o chirie reala de 9 euro/mp. “Acest lucru se intampla deoarece fiecare luna de neinchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp. Daca mai luam in calcul si incertitudinea obtinerii nivelului de chirie dorit, observam ca pierderea poate fi si mai mare”, sustin reprezentantii Esop.

Citeste aici continuarea articolului.

7. Cine sunt managerii celor mai mari companii de asigurari

7. Cine sunt managerii celor mai mari companii de asigurariAdministreaza cele mai tari companii de asigurari din Romania si gestioneaza in fiecare zi economiile a milioane de romani. Afla cine sunt conducatorii celor mai mari asiguratori de pe piata locala.

10. Florentina Vizinteanu, BCR Viata VIG
9. Florin Golovatic, Uniqa Asigurari
8. Adrian Marian, Generali Romania
7. Mihail Tecau, BCR Asigurari VIG
6. Cornelia Coman, ING Asigurari de Viata
5. Sanda Nicoara, Groupama Asigurari
4. Mariana Diaconescu, Asirom VIG
3. Constantin Marica, Omniasig VIG
2. Rangam Bir, Allianz-Tiriac Asigurari
1. Radu Mustatea, Astra Asigurari

Citeste aici continuarea articolului.

6. De ce regulile de creditare sunt draconice

6. De ce regulile de creditare sunt draconiceBanca Nationala a Romaniei a publicat spre consultare proiectul de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, masuri pe care toata piata bancara le astepta de cateva luni. Schimbarile sunt importante si vor aduce noutati in industria bancara romaneasca. Cititi mai jos 5 intrebari legate de viitorul creditarii in Romania.

nalistii consultati de Wall-Street.ro spun ca aceste masuri intaresc normele de creditare si restrang sumele imprumutate, precum si clientii care se incadreaza in noile limite stabilite de banca centrala.

„Efectul acestor norme va fi mixt: pe de-o parte vor preveni o eventuala politica de creditare imprudenta din partea bancilor care doresc sa acumuleze rapid cota de piata sau sa-si majoreze profiturile, neglijand riscurile aferente, dar pe de alta parte vor exercita un impact negativ asupra creditarii populatiei, in special asupra creditelor de consum care vor putea fi obtinute doar pe baza de garantii, ceea ce va scadea atractivitatea acestora, precum si costul acestora in cazul necesitatii de achizitie a politelor de asigurare”, a explicat Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Citeste aici articolul complet.

5. Care au fost motoarele economiei in cel de-al doilea trimestru

5. Care au fost motoarele economiei in cel de-al doilea trimestruIndustria a continuat sa propulseze economia Romaniei in trimestrul doi al anului, urmata de agricultura, care a avut a doua crestere dintre sectoarele economice, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Industria a inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 4,9%, urmata de agricultura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura, cu 3,4%.

De asemenea, volumul a crescut modest (0,9%) si in comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, precum si transporturi si telecomuniactii, Activitatile financiare, de inchiriere si serviciile pentru intreprinderi au avansat cu doar 0,3%.

In schimb, constructiile au continuat sa inregistreze reduceri ale volumului de activitate, de minus 1,9%, in timp ce alte activitati de servicii au scazut cu 5,5%.

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul II 2011 a fost de aproape 127 miliarde lei, preturi curente, in crestere cu 1,4% in termeni reali fata de trimestrul II 2010.

Citeste aici mai multe detalii.

4. Cu ce se confrunta managerii companiilor de stat

4. Cu ce se confrunta managerii companiilor de statSituatia financiara a companiilor de stat nu se va imbunatati daca managementul va deveni privat, este de parere Florin Ciocanelea, CEO al Grup Servicii Petroliere si fost director general al departamentului Petrom International.

Cata vreme societatea se afla sub controlul statului, seful unei entitati cu actionariat public se confrunta cu Consiliul de Administratie (CA), oficialii Curtii de Conturi, DIICOT-ul si cu multe alte reclamatii.

„In compania pe care o conduc, pentru a cumpara un echipament de un milion de dolari, toata tranzactia se finalizeaza intr-o zi. La o firma de stat, achizitia unui echipament, de exemplu, de 100.000 dolari dureaza cateva luni, timp in care pretul acestuia creste si poate nici nu mai ai nevoie de el. Sa nu uitam ca si Exxon, General Motors sau Lehman Brothers au avut management privat si acesta nu a reusit sa le salveze”, a precizat Florin Ciocanelea (foto).

Ideea unui management privat la companiile de stat a fost lansata de catre Fondul Monetar International (FMI), cu intentia de a reduce arieratele acestora, dar si pentru a impulsiona profiturile firmelor aflate in portofoliul guvernului.

Citeste aici continuarea articolului.

3. De ce sta Romania pe o mina de aur

3. De ce sta Romania pe o mina de aurRezervele de aur ale Romaniei, estimate de companiile care le exploateaza, se ridica la aproximativ 700 tone, in timp ce resursele de argint sunt evaluate la 2.000 de tone, a declarat joi presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Patruti, citat de Mediafax.

"Rezervele totale de aur ale tarii sunt informatii clasificate. Potrivit estimarilor companiilor, rezervele estimate sunt de 700 tone aur si 2.000 tone argint", a afirmat Patruti.

Unul dintre cele mai mari zacaminte de aur si argint este cel de la Rosia Montana, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana va fi derulata de compania RMGC, controlata de compania canadiana Gabriel Resources. Statul roman, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% din RMGC.

Citeste aici articolul complet.

2. Ce spune Isarescu despre conspiratii

2. Ce spune Isarescu despre conspiratiiLumea trece prin transformari deosebite, dar ca nu stie ce se va intampla in perioada urmatoare, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu."Lumea trece printr-o transformare deosebit de importanta. Ce se va intampla? Nu stiu. Si v-o spun clar, nu stiu ce se va intampla cu toate ca circul in toate aceste cercuri in care se discuta si de viitorul omenirii si al bancilor centrale, nu stiu nici ei foarte clar. Nu cred in conspiratii, probabil ca ati aflat ca fac parte din nu stiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunam si...astea sunt... Dar sincer nu se intampla numai in Romania, minti din astea bolnave si dominate de ideea conspiratiei mondiale exista peste tot", a mai spus guvernatorul BNR, potrivit Mediafax.

El sustine ca o crestere economica nu se poate realiza doar daca dai mai multi bani in economie si ca pentru o crestere economica sanatoasa trebuie asigurata, in principal, stabilitatea preturilor.

Citeste aici continuarea articolului.

1. De ce risca Romania sa intre in letargie economica

1. De ce risca Romania sa intre in letargie economicaPotrivit programului de convergenta, rata medie de crestere a produsului intern brut (PIB) potential a coborat la circa 2,08% pentru perioada 2008-2012, in timp ce economistii avertizeaza ca potentialul de crestere a economiei ar fi chiar mai mic de 2%.

Inaintea crizei din 2008, potentialul de crestere economica era in jurul lui 5%, chiar putin peste, dar odata cu iesirea capitalurilor din Romania, acesta s-a diminuat dramatic.

Potrivit economistului sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, avansul mediu al PIB potential este greu de calculat in acest moment, intrucat este incerta contributia factorului capital in anii urmatori.

“Nu poti sa stii care va fi comportamentul post-criza al investitorilor si cat de multe capitaluri vor mai intra in Romania”, apreciaza Dumitru.

Economistul crede ca potentialul ar putea fi chiar mai mic de 2%, in prezent, dar pe un orizont mai lung de timp, 3-5 ani, s-ar putea cifra intre 2% si 3%.

Citeste aici continuarea articolului.