Romania va reveni la PIB-ul dinaintea crizei abia in 2014

Romania va reveni la PIB-ul dinaintea crizei abia in 2014Revenirea tarii noastre la nivelurile de dinaintea crizei financiare ar putea avea loc abia in 2014, ceea ce inseamna ca Romania va sta practic in criza 6 ani. "In 2011 vom reveni la produsul intern brut (PIB-ul) din 2006-2007, urmand sa ajungem la PIB-ul din 2008 (cand Romania a incheiat cu o crestere de peste 7% - n.r.) undeva in 2014", a declarat managerul Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu (foto), cu ocazia conferintei unei conferinte despre riscul de tara.

El constata ca revenirea economiei este impiedicata in Europa si de politica monetara care a inceput sa se inaspreasca, intr-un moment nepotrivit. "Poate ca BCE (n.red.: Banca Centrala Europeana) ar fi trebuit sa lase ratele de dobanda mai jos, pentru ca inflatia nu facea probleme", apreciaza managerul Coface.

Astfel, in cazul unei noi recesiuni, Europa se afla intr-o situatie mult mai slaba decat in 2008, pentru ca statele nu mai au spatiu fiscal pentru stimularea economiei si nici politica monetara nu mai da roade.

Pe de alta parte, Ionescu a remarcat si cateva semnale bune din economia romaneasca. Un semn bun ar fi ca sumele refuzate la plata au scazut cu o treime in primele sapte luni din an, in timp ce insolventele s-au diminuat ca numar cu 7% in perioada ianuarie - august, comparativ cu perioada similara din 2010.

In schimb, dependenta de economiile europene ramane in continuare o vulnerabilitate importanta pentru Romania, in contextul in care 18% dintre exporturile noastre se duc catre Germania, iar 17% catre Italia.

Astfel, daca Germania isi opreste motoarele, cererea externa mai slaba ne va afecta in mod sigur perspectivele de crestere economica, in timp ce problemele mai mari ale Italiei ne pot trimite la loc in recesiune.

De asemenea, Cristian Ionescu mai puncteaza ca vulnerabilitati creditele neperformante, care au inregistrat un salt spectaculos in ultima perioada, dar si deficitul de cont curent de 5,1% din PIB, care, desi a scazut puternic din 2007 (cand era 14% - n.r.), reprezinta in continuare un risc.

"Desi sunt ateu, in fiecare seara ma rog ca economia Chinei sa creasca cu 9%" - Vezi in slide-ul urmator cui apartine declaratia.

Daca China creste cu 9%, economia Romaniei castiga 3,2%

Daca China creste cu 9%, economia Romaniei castiga 3,2%Potrivit lui Daniel Thorniley (foto), presedintele firmei DT Global Business Consulting si fost vicepresedinte al The Economist Group, China da ora exacta in economia mondiala si stabileste ritmurile de crestere din Statele Unite pana in Romania.

Astfel, intr-un scenariu moderat, daca economia Chinei creste cu 9%, PIB-ul Statelor Unite avanseaza cu 3%, zona euro creste cu 1,7%, iar Romania poate sa obtina un ritm de crestere de 3,2%.

"Asa ca, desi sunt ateu, in fiecare seara ma rog ca economia Chinei sa creasca cu 9%", a spus razand Thorniley.

Totusi, acesta este un scenariu realist doar cand conditiile din economia mondiala sunt normale, dar economistul ia in calcul si un scenariu negativ, in care vom avea o noua criza foarte severa. Atunci, economia Romaniei se va intoarce si ea in recesiune si revenirea se va intinde pe si mai multi ani.

"Exista o sansa de 10% ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 6,4% anul viitor, dar nu acesta este scenariul principal", a spus Thorniley.

Viziunea economistului este de crestere usoara pentru zona euro, de 1%, si de maximum 2,8% pentru Romania, dar ritmul ar putea sa scada si la 2%.

Thorniley critica si nehotararea liderilor europeni si prostul management al crizei din Grecia, care a costat contribuabilii o gramada de bani.

"Sunt convins ca Grecia va intra in cateva luni "de jure" si "de facto" in default", spune fostul vicepresedinte al The Economist Group, care enunta ca falimentul Greciei este totusi o alternativa mai buna decat continuarea la nesfarsit a bailout-urilor (salvarea financiara - n.r.), in contextul in care s-a vazut ca primele doua pachete financiare de salvare nu au dat niciun rezultat.

Cinci posibile scenarii pentru economia mondiala. Citeste-le in slide-urile urmatoare.



Daniel Daianu: Cel mai rau scenariu este un nou Lehman Brothers

Daniel Daianu: Cel mai rau scenariu este un nou Lehman BrothersEconomistul Daniel Daianu a identificat cinci posibile scenarii pentru economia mondiala, cel mai rau fiind un nou Lehman Brothers, adica falimentul necontrolat al Greciei. Acest lucru ar conduce la intrarea in recesiune, adica scaderea productiei, cresterea somajului si o perioada destul de lunga de stagnare economica. De asemenea, sectorul bancar va fi puternic afectat.

Un alt scenariu, mai probabil din perspectiva doctorului in economie, este caderea intr-o noua recesiune, din cauza dinamicii fortelor din piata si a nehotararii liderilor europeni, cererea privata fiind astfel impiedicata sa substituie cererea publica. De asemenea, bilanturile bancilor vor fi deteriorate si va fi nevoie de noi recapitalizari.

"Sansele sunt mai mari sa intram intr-un nou val al crizei, pentru ca aceasta nu este o noua criza", apreciaza economistul.

Daianu ia in calcul intr-un al treilea sceanariu si un default controlat al Greciei, dar se intreaba daca contagiunea va putea fi impiedicata si ce fel de bariere de protectie ar trebui construite in acest sens.

El nu exclude nici un ciclu prelungit de stagnare, de tip Kondratiev (care poate merge pana la 60 de ani - n.r.), in care balanta economiei mondiale se va inclina cel mai probabil in favoarea Asiei.

Cel mai optimist scenariu este, bineinteles, evitarea recesiunii, prin interventiile concertate ale Federal Reserve si Bancii Centrale Europene (BCE), care ar trebui sa creasca capacitatea fondului de stabilitate europeana semnificativ (EFSF) pentru a putea linisti pietele.

Economistii: Daca Germania incetineste, Romania nu poate sa mearga bine

Economistii: Daca Germania incetineste, Romania nu poate sa mearga bineEconomistii prezenti la conferinta Coface despre riscul de tara spun la unison ca economia Romaniei este in acest moment la mana cererii externe, ceea ce inseamna ca o incetinire a Germaniei spre exemplu, cel mai mare partener comercial al nostru, va cantari greu in evolutia PIB-ului, in contextul in care cererea interna nu a revenit semnificativ.

Totusi, sunt semne incurajatoare in ceea ce priveste consumul pentru a doua parte a anului, Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, fiind convins ca acesta va reveni, intrucat “oamenii s-au saturat de criza si multi au tot amanat diverse achizitii pe care ar fi vrut sa le faca”.

“Din punctul meu de vedere, in absenta unei reluari a consumului este greu de crezut ca vom asista la o crestere economica reala si sustinuta, pentru ca daca oamenii nu consuma, nici firmele nu produc si nu investesc”, explica Pascariu.

De asemenea, Florian Libocor, economistul sef al BRD SocGen, este mai categoric in acest sens si spune ca “economia romaneasca nu isi va reveni niciodata, daca nu isi va reveni consumul”.

Pe de alta parte, economistii considera ca Romania este mult mai pregatita acum sa faca fata unei noi crize decat era in 2007.

“Marele avantaj pe care il avem acum este ca nu vom cadea din copac, cum s-a intamplat in 2007”, apreciaza Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

De asemenea, Ionut Dumitru, economistul Raiffeisen Bank, afirma ca autoritatile au reactionat mai bine acum, fata de primul val al crizei, dupa principiul “daca ne-am fript o data, acum suflam si in iaurt”.

In acelasi timp, el subliniaza ca Romania este in 2011 mai putin dependenta de capitalurile straine, avand un deficit de cont curent undeva peste 4%, comparativ cu 14% in 2007.

Totusi, Dumitru enunta ca procesul de reducere a datoriilor (deleveraging – n.r.) la nivelul tuturor actorilor din economie (populatie, firme si Guvern) ar putea sa se intinda pe o perioada lunga, de 10-15 ani.