1 / 4

Cat costa studiile in strainatate - uneori mai putin decat in tara

O cititoare Wall-Street.ro care isi doreste ca fiica ei sa studieze in strainatate recunoaste ca taxele reprezinta o problema. Ea doreste sa stie ce conditii ar trebui sa indeplineasca un tanat pentru a beneficia de costuri minime in cadrul studiilor in strainatate.

"Fata dumneavoastra poate sa studieze in strainatate cu costuri nu cu foarte mult mai mari decat cele presupuse de studiul intr-un oras din Romania, altul decat cel natal. Elementele relevante sunt costuri de scolarizare zero in tarile nordice sau cateva sute de euro in Franta sau Germania. Alternativ, scolarizare in Olanda sau Marea Britanie cu imprumut de la guvernele lor (presupune rambursarea in niste conditii foarte avantajoase in anii de dupa finalizarea studiilor)", a spus Alexandru Ghita.

Potrivit acestuia, studentii pot munci in tarile in care studiaza 15-20 ore pe saptamana pentru un castig de circa 400-700 euro pe luna, insa pentru a-si gasi un job ei trebuie sa dea dovada de perseverenta, spune Ghita.

"Toate universitatile de stat din Marea Britanie si Olanda ofera posibilitatea acoperirii costurilor de scolarizare prin intermediul imprumuturilor oferite de guvernele tarilor respective fara garantii si fara giranti. (...) Circa 25% dintre romanii care pleaca anual la studii in strainatate (circa 4-5.000) merg pe un program din zona Business, Management, Marketing sau Economie", a adaugat Alexandru Ghita.

De asemenea, studentii au nevoie cand sunt plecati la studii de sustinerea familiei pentru suplimentarea veniturilor.

1. Cum iti finantezi/ti-ai finantat studiile in strainatate?




Tinerii iau in calcul si varianta obtinerii unei burse de studii pentru strainatate din partea unor companii private, insa sansele in aceasta directie sunt destul de scazute.

"Foarte putine astfel de cazuri. Exceptand situatiile in care exista legaturi personale cu oameni din conducerea companiei, actionariat, si situatiile in care companiile au programe structurate de burse (si comunicate public foarte bine) - in Romania foarte putine - nu cred in succesul unui demers de a obtine burse din mediul privat, principala problema fiind un cadru legal care nu incurajeaza deloc acordarea unor astfel de burse", explica Ghita.

El a adaugat ca solutiile de finantare trebuie cautate in economii, sustinerea familiei, burse de la ONG-uri, guverne, imprumuturi.

Sunt si tari, precum Elvetia, in care autoritatile nu sustin studiile universitare.

"Din cate cunosc eu, nu exista un program de imprumut de la guvernul Elvetiei. Elvetia ramane una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa si una dintre cele mai prestigioase pe anumite tipuri de programe", spune Ghita.

Sprijinul financiar pentru studii, in cazul tarilor care ofera aceasta posibilitate, se acorda studentilor care nu au primit subventii din partea tarii lor.

"Ajutorul guvernamental (subventionarea costurilor de scolarizare sau accesul la imprumut oferit de guvern) este limitat aproape peste tot in Europa la persoanele care nu au urmat deja un program similar subventionat de guvernul tarii lor. Altfel, la modul general, aproape toate statele mari din Europa de Vest ofera o formula de sprijin pentru educatie, dar conditiile difera de la tara la tara", explica Ghita.



Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri