Expansiunea masei monetare

Expansiunea masei monetareBancii Centrale Europene i se permite sa injecteze lichiditate in sistemele financiare ale economiilor vulnerabile. Recesiunea este evitata, ratele dobanzilor sunt mentinute la un nivel scazut pe termen scurt, dar inflatia va depasi tinta de 2%, in vreme ce moneda euro se va deprecia.

Defaulturi ordonate

Defaulturi ordonateUn program de defaulturi voluntare este agreat de catre statele cele mai indatorate, ceea ce va conduce la o spirala de contractie a economiei si o recesiune prelungita, care va dura intre doi si trei ani si va rezulta intr-o scadere cu aproximativ 5% al PIB din Zona Euro.

Iesirea Greciei din Zona Euro

Iesirea Greciei din Zona EuroGrecia este nevoita sa paraseasca Zona Euro, dupa care sufera o recesiune severa, o depreciere rapida a monedei si un puseu inflationist. Statele ramase in Zona Euro vor cauta sa protejeze moneda printr-o disciplina fiscala dura si prin luarea de masuri care sa redea increderea investitorilor, insa se vor confrunta cu o recesiune de pana la doi ani.

Aparitia unui nou bloc monetar

Aparitia unui nou bloc monetarUn acord franco-german care pleaca de la constatarea ca actuala Zona Euro este nesustenabila, lasa loc pentru aparitia unui bloc monetar mai mic si mai strict reglementat. "Noua moneda Euro” ar urma sa se aprecieze puternic, iar economiile din noul bloc monetar ar trece printr-un boom al consumului intern. In schimb, economiile excluse din "Noua Zona Euro” vor inregistra o depreciere puternica a monedelor proprii si se vor confrunta cu o recesiune masiva.