Romania a iesit din recesiune si se va incadra in tinta de deficit

Romania a iesit din recesiune si se va incadra in tinta de deficitDesi Guvernul spera ca economia sa isi revina inca din 2010, iesirea tehnica din recesiune a avut loc anul acesta. Estimarea de crestere economica pe 2011, de 1,5%, sta in picioare si matematic nu mai poate fi rasturnata.

In schimb, cea mai buna veste din zona macroeconomica a venit de abia in noiembrie, cand a fost anuntata cresterea economica din trimestrul 3. Avansul PIB din T3 a luat prin surprindere piata, autoritatile si oamenii de afaceri, in contextul in care economia a crescut cu 4,4% pe serie bruta comparativ cu perioada similara din 2010 si cu 1,9% fata de trimestrul anterior.

Surpriza placuta din trimestrul 3 poate sa impinga cresterea pe tot anul spre 2%, peste estimarea de 1,5%.

De asemenea, in acest an este foarte posibil sa ne incadram si in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI, de 4,4% din PIB, in conditiile in care dupa primele zece luni deficitul este de 2,4% din PIB. Deficitul la sfarsitul lunii octombrie se cifra la 13,3 miliarde lei, cu mult sub pragul de 24 miliarde lei asumat in programul cu FMI.

Slide realizat de Razvan Enache

Guvernul nu a majorat nicio taxa importanta

Guvernul nu a majorat nicio taxa importantaDupa ce anul trecut guvernul a adancit recesiunea in Romania prin majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA), de la 19% la 24%, iar in 2009 a introdus impozitul minim, ceea ce a facut ca plata taxelor pentru companii sa devina mai costisitoare, in 2011, statul nu a operat nicio modificare asupra vreunui impozit vital.

Totodata, premierul Emil Boc a anuntat ca executivul va analiza anul viitor oportunitatea reducerii costului cu forta de munca in cazul in care va exista o stabilitate macroeconomica.

Boc a precizat ca nivelul actual al contributiilor de asigurari sociale, cat si cota de TVA vor ramane neschimbate in 2012 pentru a asigura o predictibilitate la nivelul mediului de afaceri.

Slide realizat de George Dobre

Regulamentul BNR privind acordarea de credite pentru persoanele fizice

Regulamentul BNR privind acordarea de credite pentru persoanele fiziceBanca Nationala a Romaniei a stabilit cateva reguli in acordarea de credite pentru populatie.

Astfel, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren.

In aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare.

Potrivit BNR, bancile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta.

Programul “Prima Casa” si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.


Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%.

Slide realizat de George Dobre

Investitii in fabrici. Mii de locuri de munca

Investitii in fabrici. Mii de locuri de muncaIn timp ce gigantul Nokia si-a pregatit bagajele pentru a pleca de la Jucu, iar israelienii de la Tnuva se retrag de pe piata locala a lactatelor, 2011 a adus in Romania proiecte investitionale in valoare de peste 100 mil. euro, care vor genera circa 1.000 de locuri de munca.

Printre cele mai importante investitii anuntate in acest an se numara proiectul Greenfield de la Halchiu, Brasov, apartinand producatorului grec de lactate Olympus. Acesta a investit 55 mil. euro intr-o fabrica de lactate, generand in prima faza 80 de noi locuri de munca.

De asemenea, compania americana Delphi a finalizat investitia in fabrica de componente pentru sisteme injectie diesel de la Miroslava (Iasi), ajutorul de stat oferit de guvern fiind de 24 de milioane de euro. Investitia totala se ridica la 49,5 mil. euro, fiind create 526 de noi locuri de munca.

Totodata, O investitie de 3,6 milioane de dolari apartinand Flextronics face ca Romania sa aiba cea mai mare unitate de productie de dispozitive si consumabile medicale din Europa de Est.

Aflati aici mai multe detalii despre alte investitii anuntate anul acesta in mediul privat

Slide realizat de Alina Stan

Exporturi mai mari

Exporturi mai mariIn acest an exporturile vor fi mai mari de 45 de miliarde de euro, cu 20% fata de 2010, in timp ce si importurile vor creste cu 17% la 55 de miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Principalii exportatori din acest an sunt Automobile Dacia, Nokia, care a inchis fabrica de la Jucu, si Rompetrol Rafinare.

Cei mai importanti zece exportatori au contribuit in intervalul ianuarie-octombrie 2011 cu 20,7% la total export.

Din top mai fac parte Renault Industrie, Petrotel Lukoil, Honeywell Technologies, Samsung Electronics, Petrom, ArcelorMitall Galati si Celestica Romania.

In ceea ce priveste structura exporturilor, sectorul auto a avut o pondere de 15,8% in totalul vanzarilor externe in primele 9 luni, fiind urmat de cel al produselor IT (8,9%), utilaje si echipamente (7,5%) si produse metalurgice (7,4%).

Mai putini someri

Mai putini someriDe la luna la luna, rata somajului a oscilat, fiind insa sub valorile inregistrate in anul 2010.

Recent, la finele lunii noiembrie, rata somajului inregistrat la nivel national, a fost de 5,06 %, mai mare cu 0,13 pp decat cea din luna octombrie a anului 2011 si mai mica cu 1,89 pp decat cea din luna noiembrie a anului 2010, potrivit ANOFM.

Numarul total al somerilor a fost de 454.978 de persoane, cu 10.978 persoane mai multe fata de finele lunii anterioare.

Cu toate acestea, romanii au luat cu asalt targurile de job-uri origanizate in Bucuresti sau in restul tarii.

Pe final de an, companii din mai multe domenii au anuntat ca fac angajari. Printre acestea, companii cu activitate in marketing, banci si asigurari, achizitii si logistica, inginerie, relatii cu clientii, audit si contabilitate, telecomunicatii si IT.

De asemenea, pentru anul viitor, specialistii in domeniu arata ca se vor face angajari printre altele si in domenii precum administratie publica si servicii sociale, industria prelucratoare si comert.


Slide realizat de Alice Gheorghe.

Sute de milioane de euro in infrastructura

Sute de milioane de euro in infrastructuraRomania dispune in prezent de aproximativ 370 km de autostrada, dupa ce la jumatatea lunii decembrie a fost inaugurat tronsonul Arad-Timisoara, cu o lungime de 32 de kilometri. In acelasi timp in executie se afla alti 434 km. Bucuresti-Ploiesti este una dintre autostrazile care trebuia inaugurata in luna decembrie insa termenul a fost amanat pentru ca lucrarile nu au fost finalizate.

Pasajul Basarab, cel mai scump proiect de infrastructura urbana de pana acum si, totodata, una din cele mai complexe lucrari supraterane, a devenit functional in luna iunie a acestui an dupa cinci ani de la inceperea lucrarilor. Costurile acestui proiect s-au ridicat la peste 240 milioane euro.

Vesti bune si pentru metroul bucurestean. Metrorex a inaugurat in 2011 doua noi statii de metrou (Parc Bazilescu si Jiului) si a demarat lucrarile primei linii subterane din ultimii 20 de ani. Contractul de construire al magistralei 5 (Raul Doamnei - Eroilor) a fost castigat de consortiul Astaldi-FCC Construcction-DeltaACM93-AB Construct si se ridica la 215 milioane euro.

Anul 2011 a adus pasionatilor de fotbal si doua noi stadioane - unul in Capitala si altul la Cluj, in urma unor investitii totale de circa 290 mil. euro.

Slide realizat de Patrick Vrabie

Inceput si final bun pentru Bursa

Inceput si final bun pentru BursaDesi 2011 a fost un an dezamagitor pentru piata de capital, debutul si finalul au adus doua vesti foarte bune.

Evenimentul anului pe Bursa de Valori Bucuresti. Cea mai importanta listare din istoria bursei. Un nou inceput pentru piata de capital romaneasca. Sunt doar cateva din expresiile folosite de actorii pietei de capital pentru a descrie importanta evenimentului de pe 25 ianuarie 2011.

Startul a fost in forta, listarea Fondului Proprietatea (FP) a revitalizat lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti, iar schimburile realizate cu aceste titluri au inregistrat o serie de recorduri.

Pe parcursul anului, evolutia pretului FP nu a fost cea mai buna, insa intreaga piata a avut scaderi pe linie.

Au urmat mai multe luni dezamagitoare, cu promisiuni amanate la nesfarsit si o oferta Petrom care si-a ratat sansa de a face istorie. Spre final, cand nimeni nu mai spera, deputatii au facut un cadou asteptat de multi ani de toata piata: aprobarea ridicarii pragului la SIF-uri de la 1% la 5%.

Evenimentul rivalizeaza si, din anumite puncte de vedere, chiar depaseste importanta listarii Fondului Proprietatea de la inceputul anului. Cum au raspuns reprezentantii firmelor de brokeraj, ai fondurilor de investitii si ai SIF-urilor principalelor intrebari despre stirea anului pe Bursa?

Slide realizat de Diana Cioltei Cretu





Retailerii FMCG moderni au mizat pe extindere

Retailerii FMCG moderni au mizat pe extindereRetailerii FMCG (fast moving consumer goods/produse de larg consum) moderni si-au continuat planurile de expansiune in 2011, in ciuda scaderii consumului, tendinta care s-a accentuat in ultimii doi ani. Specialistii apreciaza ca, in 2011, piata de profil a inregistrat o crestere modesta, pe fondul deschiderii de noi magazine.

Inmultirea magazinelor duce la o intensificare a concurentei, deci si la o mai mare lupta intre retaileri pentru preturile cele mai bune.

Liderul pietei – Metro Cash & Carry – a mizat anul acesta doar pe expansiunea retelei Metro Punct. Astfel, Metro Cash&Carry a inaugurat 2 unitati Metro Punct.

Dintre operatorii de hipermarketuri, cel mai expansiv in 2011 a fost Kaufland, care a deschis 12 noi magazine (total: 70). De mentionat este si faptul ca retailerul a castigat tot mai mult teren si datorita politicii de discount pe care o practica.

In privinta supermarketurilor, Mega Image s-a extins agresiv anul acesta, deschizand 33 de magazine (total: 105). Retailerul a renuntat la brandul de discount Red Market (magazinele cu acest nume au fost transformate in Mega Image) si a preluat cele 3 supermarketuri G’market din Bucuresti.

Marea batalie pentru preturi s-a dat insa intre discounteri. Lidl a ajuns, in prezent, la o retea de 129 de unitati, dintre care 107 sunt fostele magazine Plus Discount, preluate in 2010. Lidl concureaza umar la umar cu Penny Market/Penny XXL, care va incheia anul cu 128 de magazine.

Cate magazine au deschis cei mai mari retaileri FMCG moderni



1dintre care 26 de magazine Metro Cash & Carry si 4 magazine Metro Punct;
2dintre care 26 de magazine Metro Cash & Carry si 6 Metro Punct;
3dintre care 23 de hipermarketuri si 30 de supermarketuri (Carrefour Market);
4dintre care 25 de hipermarketuri, 45 de supermarketuri (Carrefour Market) si 3 magazine de proximitate (Carrefour Express);
5pana in prezent, sunt 123 de unitati deschise – 117 Penny Market si 6 Penny XXL; planurile pentru 2011 includ alte 5 unitati;
6foste unitati Plus Discount;
7pana in prezent;
8potrivit unui anunt al companiei.
Sursa: companiile, *potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice


Slide realizat de Laura Culita

Mallurile au ramas motorul de crestere al pietei imobiliare

Mallurile au ramas motorul de crestere al pietei imobiliarePentru proprietarii si dezvoltatorii de apartamente, o veste buna in 2011 a fost incetinirea scaderii de preturi pentru locuinte. Mai exact, dupa ce in 2010 apartamentele s-au ieftinit cu peste 15%, anul acesta a adus scaderi de doar 5%, potrivit celui mai recent studiu al portalului imopedia.ro. Vestea nu este insa una buna si pentru cumparatorii de apartamente, care inca astepata noi scaderi de preturi.

O veste cu siguranta buna pentru piata imobiliara in 2011 a fost vanzarea centrului comercial City Mall, aflat in faliment. Chiar daca City Mall a fost cumparat pentru doar 17,3 milioane de euro si toti banii vor merge la banca, vanzatorul neprimind nimic, aceasta tranzactie poate fi considerata un semn bun pentru piata centrelor comerciale.

O alta veste buna a fost data si in acest an de H&M, care si-a continuat extinderea agresiva anuntand noi magazine in orase precum: Bucuresti (Sun Plaza), Craiova (Electroputere Parc), Oradea (Lotus) sau Suceava (Iulius Mall).

Tot pe piata de centre comerciale o veste buna, asteptata de multa vreme, a fost inceperea lucrarilor de constructie pentru ParkLake Plaza (foto), un mall care va fi deschis in 2013 in cartierul buucrestean Titan.

Slide realizat de Sorina Negrila.

Statul a inchis, dar privatul a deschis: 130 mil. euro pentru 9 spitale

Statul a inchis, dar privatul a deschis: 130 mil. euro pentru 9 spitaleFurnizorii privati de servicii de sanatate au continuat sa isi extinda retelele si in 2011, investind in noi clinici si spitale.

Companiile MedLife, Delta Health Care, European Center, SIF Muntenia, Sanador, Teo Health si Regina Maria au investit peste 130 de milioane de euro in deschiderea a 9 spitale private.

Dintre acestea, 5 se afla in Bucuresti, 3 in Brasov si 1 in Pitesti. [Bilantul deschiderilor de spitale in 2011].

Toate aceste investitii ofera posibilitatea unei anumite categorii de romani - mai cu dare de mana, ce-i drept - de a se trata si in spitale private, fara sa se deplaseze in strainatate.

Pe de alta parte, pentru cei care nu isi permit sa dea sute de lei pentru o zi de spitalizare intr-un spital privat, singura optiune ramane cel de stat. Ministerul Sanatatii, insa, a desfiintat in 2011 circa 60 de spitale de stat, intr-un proces de restructurare a sectorului spitalicesc, ce a presupus comasari si reprofilari.

Slide realizat de Laura Culita

Investitii de sute de milioane in telecom, revenire in retail electroIT si angajari

Investitii de sute de milioane in telecom, revenire in retail electroIT si angajariPrintre cele mai importante vesti bune din acest an au fost anunturile Orange si Vodafone Romania, cei mai mari operatori locali de telecomunicatii, ca vor investi in urmatorii patru, cinci ani in jur 500-600 de milioane de euro, in special in dezvoltarea retelei.

In acelasi timp, anul acesta a fost o batalia tot mai mare pe zona de internet mobil, din aceasta lupta avand de castigat consumatorii.

Astfel, preturile au scazut tot mai mult, au aparut din ce in ce mai multe puncte cu acces la internet gratuit, iar numarul de utilizatori de internet mobil a crescut semnificativ. Practic, numarul de conexiuni active de internet mobil de mare viteza a ajuns la 3,53 milioane, mai mult 18% fata de finalul lui 2010, potrivit ANCOM.

Printre initiativele operatorilor in 2011 in zona de internet au fost lansarile Orange si Vodafone de internet gratuit la metrou si de asemenea faptul ca RCS&RDS a inceput sa ofere internet wi-fi gratuit in peste 400 de locatii din tara.

La fel ca si in anii anteriori lupta pentru clienti si evolutia tehnologica au dus la preturi tot mai mici la serviciile de telecomunicatii si la gadgeturi, acestea fiind vesti bune pentru consumatori, dar mai putin pentru companii care isi vad profiturile semnificativ reduse.

De exemplu, in primul semestru din acest an numarul de utilizatori de telefonie mobila a scazut cu 3,2% la 23,6 milioane de clienti, insa romanii au vorbit mai mult la telefon si au trimis si mai multe mesaje.

Pe de alta parte, preturile tot mai mici la diferite produse IT, au dus la o revenire a retailului electroIT, anul acesta fiind inregistrata prima crestere in domeniu de la inceputul crizei. Astfel, in primele noua luni din acest an vanzarile de electronice, electrocasnice si IT au fost de 960 de milioane de euro, mai mari cu 11,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2010.

O alta zona in care au fost vesti bune anul acesta este cea de software, mai exact si in acest an au continuat angajarile masive in IT.

Pe langa angajarile traditionale facute de giganti precum Oracle, HP, IBM sau Microsoft, anul acesta s-au recrutat foarte multi oameni si in companiile romanesti. De asemenea, in toamna, chinezii de Huawei au anuntat ca pana in 2014 vor investi in jur de 200 milioane euro in Romania si in acelasi timp vor angaja peste 1.000 de persoane.

Slide realizat de Cristina Negraru.


Investitorii din auto se strang langa Craiova

Investitorii din auto se strang langa CraiovaMai multi componentisti auto au venit la Craiova si in vecinatate pentru a deveni furnizori Ford. In total au fost anuntate in acest sector investitii de peste 300 de milioane euro si 5.000 de locuri de munca in Romania.

Producatorul japonez de sisteme de cablaje pentru industria auto Yazaki a investit 4 milioane de euro intr-o unitate de productie in Romania, la Caracal, care produce patru familii de cablaje auto pentru modelul Ford Fiesta fabricat la Koln in Germania.

Kirchhoff Automotive Romania va realiza peste 30 de mari componente pentru caroseriile si sistemele auto incepand din 2012, iar Preh va angaja la fabrica din Ghimbav peste 200 de persoane, in urma extinderii capacitatii de productie.

International Automotive Components (IAC) va construi planse de bord, panouri de portiere si capitonaje de plafon de la Bals, judetul Olt. Produsele vor fi destinate in principal uzinei auto Ford de la Craiova.

Dräxlmaier ia in calcul derularea unei noi investitii in Romania, in valoare de 26,8 milioane euro.

Bosch, unul din cei mai importanti producatori in industria tehnicii pentru autovehicule, vrea sa construiasca o unitate de productie in Romania si sa dezvolte fabrica Rexroth de la Blaj.

Slide realizat de Cristian Gubandru

Pasi fermi in constructii si bricolaj

Pasi fermi in constructii si bricolajIn luna aprilie a acestui an, Marcel Barbut, proprietarul AdePlast, a demarat constructia celei mai mari fabrici de polistiren din Europa. Operationala doar patru luni mai tarziu, fabrica din localitatea Corlatesti, judetul Prahova, are o productie medie de 120 metri cubi de polistiren pe ora si va putea produce anual 700.000 de metri cubi din acest material. Investitia pentru construirea fabricii s-a ridicat la aproximativ 4 mil. euro.

La randul sau, Henkel a inceput in acest an constructia celei de-a treia fabrici de adezivi din Romania, o investitie de 10 mil. euro.

Pe extindere a mizat si liderul pietei locale de bricolaj, compania bacauana Dedeman, care a deschis cinci magazine de bricolaj in 2011, cele mai multe inaugurari din acest an din industria de profil.

2011 a marcat si intrarea pe piata romaneasca a francezilor de la Leroy Merlin, prin deschiderea primului magazin situat in cadrul parcului de retail Colosseum.

Slide realizat de Patrick Vrabie

Tot mai multi romani au profitat de concedii

Tot mai multi romani au profitat de concediiIn ciuda dificultatilor de natura economica ce au existat si in acest an in Romania, numarul turistilor cazati in unitatile de profil din Romania a crescut in 2011, potrivit datelor la noua luni publicate de INS.

Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, au inregistrat cresteri cu 16%, la 5,4 milioane, si respectiv cu 12,5%, la 14,1 milioane.

Inclusiv pe litoral, au mers mai multi turisti, atat romani cat si straini.

In sezonul estival, circa doua milioane de turisti au ales statiunile de la Marea Neagra pentru a petrece vacantele de vara, iar aproximativ 100.000 dintre acestia au fost straini.

Investitiile in turism si-au adus contributia la cresterea numarului de turisti.

In acest an, au fost finalizate 4 obiective in cadrul subprogramului Schi in Romania, 3 obiective in cadrul subprogramului Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana inalta, 5 proiecte in cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneare si 2 obiective in cadrul subprogramului Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre, potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Si autoritatile romane au sustinut promovarea Romaniei ca destinatie turistica prin: campania de promovare interna, introducerea autobuzelor turistice in Bucuresti, promovarea in cadrul unor evenimente sportive (box, Formula 2, rugby, gimnastica), participarea la targuri de turism si realizarea Planului de marketing strategic si operational Bucuresti 2011-2015.

Slide realizat de Alice Gheorghe.

Anul clarificarilor legislative pentru pensiile private obligatorii

Anul clarificarilor legislative pentru pensiile private obligatoriiIndustria pensiilor administrate privat – Pilon II, desi cea mai tanara piata financiara romaneasca, a cunoscut in ultimii ani o crestere importanta, atat a activelor aflate in administrarea fondurilor cat si a numarului de participanti. Acest lucru este cu atat mai important cu cat a rezistat efectelor crizei economice, dar si influentei politicului, prin faptul ca a trebuit inghetat timp de un an nivelul contributiei catre fondurile de pensii la 2%, pentru a atenua pe cat posibil deficitul grav din bugetul pensiilor publice.

Luna ianuarie 2011 a adus si prima veste buna, atunci cand Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat ca fondurile au inregistrat in cursul anului 2010 un randament mediu de 15,1%, iar activele nete administrate au ajuns la 4,3 miliarde de lei (1 miliard de euro). De asemenea, in scopul consolidarii transparentei precum si pentru cresterea gradului de incredere, in luna martie, s-a luat decizia ca administratorii sa publice pe pagina proprie de internet, de doua ori pe an, pentru fiecare fond de pensii in parte, structura detaliata a portofoliului de investitii.

O alta veste buna a fost in luna septembrie, atunci cand deputatii au adoptat legea privind Fondul de Garantare in sistemul de pensii private, care va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012. Scopul Fondului de Garantare (FdG) este de a garanta drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private. Sfarsitul de an a fost, de asemenea, si pe placul administratorilor. CSSPP a aprobat Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, care permite fondurilor de pensii sa isi diversifice mai eficient portofoliul de investitii. Intre elementele de noutate se numara si introducerea posibilitatii de investire a activelor fondurilor de pensii in proiecte de infrastructura. Prin implicarea in astfel de proiecte, fondurile pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe nationale de anvergura, precum in statele dezvoltate ale lumii.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu.

Crestere sanatoasa pentru Facebook in Romania

Crestere sanatoasa pentru Facebook in RomaniaNumarul de conturi romanesti pe Facebook a crescut de la inceputul anului pana la jumatatea lunii decembrie cu circa 1,5 milioane, pana la aproape 3,9 milioane de conturi - advertiserii si companiile jubileaza, avand la dispozitie unul dintre cele mai eficiente (si ieftine) canale de promovare.

Totodata 2011 a insemnat si o crestere consistenta a numarului de fani pentru pagini precum Inna (crestere cu peste 100% din ianuarie pana in decembrie) care are in prezent peste 4 milioane de fani, Orange si Vodafone Romania (cresteri de peste 350% respectiv 500%) sau eMag (evolutie de 205%) care avea la jumatatea lunii decembrie peste 66.000 de fani.

Peste 1,1 milioane de utilizatori Facebook sunt din Bucuresti.

La jumatatea anului s-a lansat si Google+, retea concurenta a gigantului american ce detine cel mai mare motor de cautare din lume. In viitor nu este exclus ca acest canal sa devina unul dintre preferatele advertiserilor, dupa ce reteaua se va dezvolta si activitatea se va intensifica.

Cu cat considerati ca va creste numarul de conturi romanesti pe Facebook in 2012? Vom asista la o incetinire a ritmului? Pana la cat?


Slide realizat de Alex Goaga.