10. Cati bani retrag zilnic romanii de la ATM

10. Cati bani retrag zilnic romanii de la ATMFiecare dintre cele peste 11.000 de bancomate ale bancilor din Romania au eliberat, zilnic, in al patrulea trimestru din 2011, aproape 26.590 de lei, in scadere cu 0,14% fata de nivelul inregistrat in perioada iulie – septembrie, se arata intr-o analiza realizata de Wall-Street.ro.

Totodata, la fiecare POS (Point of Sale – n.r.) instalat la comerciantii din Romania, posesorii de carduri au achitat, in medie, zilnic, cate 421 lei, in urcare cu 12,8% comparativ cu nivelul raportat in al treilea trimestru al anului trecut.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, valoarea tranzactiilor de retragere numerar de la bancomatele bancilor cu carduri emise atat din tara, cat si din tara, a atins, in perioada octombrie – decembrie 2011, nivelul maxim de 26,3 miliarde lei, cu 1,15% mai mult decat in trimestrul precedent.

Fata de 2008, valoarea tranzactiilor de retragere de numerar de la bancomatele institutiilor de credit locale s-a majorat cu 55,2%, ceea ce arata faptul ca bancile si-au dezvoltat in ultimii ani retelele de bancomate si portofoliul de carduri.

9. Primele reactii despre vanzarea proprietatilor de stat

9. Primele reactii despre vanzarea proprietatilor de statRegia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a stabilit preturile de pornire pentru licitatiile de vanzare a primelor 25 de proprietati din cele peste 700 care vor fi puse in vanzare. Preturile pornesc de la circa 48.000 euro si se apropie de 2,5 milioane de euro plus TVA.

Anuntul a starnit valva in piata imobiliara.

"Consider ca este netransparenta si superficiala metoda prin care RA-APPS incearca sa isi valorifice activele. Vanzarea activelor si publicitatea anterioara acesteia ar trebui sa respecte niste proceduri stricte pentru a asigura o comunicare eficienta catre toti potentialii cumparatori si obtinerea celor mai eficiente rezultate in urma vanzarii", spune Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, unul din cei mai importanti jucatori din piata de profil. Citeste aici mai multe detalii.



8. Va fi posibil sofatul fara carnet, dar conditionat de 10 clase

8. Va fi posibil sofatul fara carnet, dar conditionat de 10 claseGuvernul va interzice dispozitivele de detectare a aparatelor radar, va permite soferilor sa conduca vehicule si fara permis, pe anumite drumuri, la ore speciale si cu insotitor, va creste taxele pentru proprietarii de mai multe masini si va conditiona permisul auto de invatamantul minim obligatoriu.

Toate aceste masuri au fost incluse in proiectul Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020.

Documentul releva ca Executivul va evalua posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, in intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, anterior obtinerii pentru prima data a permisului de conducere. Procedura va fi permisa dupa ce soferul va fi supus unui proces de instruire si testare si va impune prezenta unui insotitor cu experienta, care va raspunde juridic solidar cu soferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.

7. Cum arata un spital din Spania, tara care da sanatate tuturor

7. Cum arata un spital din Spania, tara care da sanatate tuturorSpania are unul dintre cele mai performante sisteme sanitare din lume, printre primele zece potrivit Organizatiei Mondiale de Sanatate. Statul acopera costurile pentru aproape toate serviciile medicale, iar asiguratii scot bani din buzunar doar pentru medicamentele cu reteta. Teoretic, si in Romania ar trebui sa se intample la fel, dar sectorul sanitar autohton sufera de mult timp de o cronica subfinantare, dar si de o proasta gestionare a fondurilor.

Am pasit in Spitalul Clinic din Barcelona cu oarece frica, „mostenita" dupa experientele din spitalele din Romania. Nici nu mi-am inchipuit ca intr-o zona aglomerata a orasului de pe coasta Mediteranei, pe o artera ingusta, se gaseste una dintre cele mai performante unitati sanitare ale Europei. Intrarea in spital poate fi mai curand confundata cu cea a unei cladiri de birouri sau chiar a unui hotel; imediat, in capul unei suite de scari, in stanga, se gaseste receptia, acolo unde sunt inregistrati si indrumati pacientii catre diferitele specializari. Spitalul, fondat acum mai bine de un secol, nu isi arata nici pe departe varsta. Peretii imaculati incadreaza culoare largi, strajuite de pomisori in ghivece, o pata de culoare intr-un mediu auster.

Citeste aici reportajul complet.

6. Goldman Sachs si Citibank se lupta pentru listarea Hidroelectrica pe Bursa

6. Goldman Sachs si Citibank se lupta pentru listarea Hidroelectrica pe BursaDoua consortii din care fac parte grupurile financiare Goldman Sachs si Citibank vor depune oferte pentru listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse din piata.

Unul dintre consortii este format din Goldman Sachs, UniCredit si BCR – Erste, in vreme ce al doilea consortiu este format din grupul american Citibank, francezii de la Societe Generale, BRD si Intercapital Invest.

Goldman Sachs a castigat si mandatul de intermediere pentru IPO-ul Romgaz. In cazul in care consortiul din care face parte va castiga oferta Hidroelectrica, Goldman Sachs ar putea sa fie implicat in cele mai importante doua IPO-uri care se vor face pe Bursa de la Bucuresti.

5. Surpriza in actionariatul 2Parale

5. Surpriza in actionariatul 2ParaleOmul de afaceri Daniel Enache a cedat integral pachetul de 20% din actiunile detinute in reteaua de marketing afiliat 2Parale, in timp ce Dorin Boerescu si Radu Spineanu (prin firma care a operat business-ul initial – 2 Parale Online SRL) si-au diminuat participatiile. Nou intrat in actionariat este Stefan Iordache, fondatorul Leo Burnett Group.

Astfel, Boerescu (foto) detine dupa tranzactie 44% din proiect, 2 Parale Online 16% si nou-intratul Stefan Iordache, care este la Leo Burnett din 1994, detine 40%.

„Decizia a fost luata in toamna lui 2011, in urma unor colaborari directe cu Stefan pe cateva proiecte, in care am vazut ca lucram bine impreuna, avem viziuni asemanatoare in privinta dezvoltarii marketingului digital si am decis ca ar fi o oportunitate buna sa ne asociem”, a declarat pentru Wall-Street.ro Dorin Boerescu, CEO la 2Parale care a tinut sa sublinieze ca nu este vorba de o vanzare ci de „un nou parteneriat si o schimbare de actionari” gandit astfel incat sa ii ajute sa accelereze dezvoltarea proiectului.

Citeste aici mai multe detalii.

4. In ce orase se gasesc cele mai ieftine medicamente fara reteta

4. In ce orase se gasesc cele mai ieftine medicamente fara retetaNurofen, cel mai vandut medicament fara reteta medicala din Romania, este cu pana la 65% mai scump in Brasov decat in Targu Jiu, dar nici in Capitala preturile nu sunt prea mici. Aici, farmaciile din marile retele tin stafeta sus cand vine vorba despre medicamentele cu preturi libere, astfel ca banalul Paracetamol este cu peste 50% mai costisitor decat intr-o farmacie independenta.

Am pornit la drum „inarmata” cu un telefon, o lista aproape interminabila cu numere de telefon ale unor farmacii selectate la intamplare din fiecare resedinta de judet si multa rabdare. Pentru fiecare medicament inclus in analiza – Nurofen, Paracetamol si Parasinus – am ales preturile cele mai mici din 3 farmacii din orasele vizate, iar in cazul Capitalei am inclus 11 farmacii – independente si de retea.

Vezi intregul reportaj aici.

3. Romania cedeaza in fata protestelor si amana ratificarea ACTA

3. Romania cedeaza in fata protestelor si amana ratificarea ACTARomania va amana procesul de ratificare a acordului ACTA pana cand Curtea Europeana de Justitie se va pronunta pe acest subiect, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, conform Mediafax.

El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

"Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania", a spus Suciu.

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

2. Primul soc economic cu care se confrunta Guvernul Ungureanu

2. Primul soc economic cu care se confrunta Guvernul UngureanuMinisterul Afacerilor Europene a primit, luni seara, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene prin care este anuntata intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Mediafax.

"Nu este o surpriza, ministrul Orban anuntase acest lucru, iar scrisoarea oficiala a fost primita", a spus Suciu.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a anuntat, vineri, ca Directorul general al DG pentru Ocuparea Fortei de Munca si Afaceri Sociale din cadrul CE va emite o decizie de intrerupere a termenului de plata pentru cererile in curs din POSDRU.

1. Comoara din adancurile Marii Negre: Ce inseamna pentru Petrom si economie

1. Comoara din adancurile Marii Negre: Ce inseamna pentru Petrom si economieInformatiile preliminare colectate de prima sonda de explorare in apele adanci ale Marii Negre, sapata de OMV Petrom si ExxonMobil, indica prezenta unor acumulari de gaze de 42-84 miliarde de metri cubi, un zacamant care, daca va fi exploatat comercial, ar putea scuti Romania de la importuri timp de cel putin 15 ani. Iar de aici, un efect in lant care ar putea nu numai intari sectorul industrial, dar si economia nationala, sustin specialistii consultati de Wall-Street.ro.

Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun din Marea Neagra, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime aproximativa de 1.000 de metri. In noiembrie 2008, OMV Petrom si ExxonMobil au incheiat o intelegere privind explorarea, in comun, a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din acest perimetru.

Primele forari au inceput la sfarsitul anului 2011 si vor dura, in total, aproximativ 90 de zile. Oficialii OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat inca de la inceput ca forajul in zone neexplorate pana acum ar putea duce sau nu la o descoperire.

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).